Składniki na ok. 30 oponek:
500 g białego sera (może być zmielony)
3 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego - 16 g
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 szklanki mąki
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść na miękkie, nie klejące ciasto. Rozwałkować na grubość ok 1/2 cm i wycinać oponki przy pomocy szklanki i kieliszka. Wrzucać na głębszy, rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoty kolor, osączyć z tłuszczu. Podawać z cukrem pudrem.
500 g białego sera (może być zmielony)
3 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego - 16 g
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 szklanki mąki
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść na miękkie, nie klejące ciasto. Rozwałkować na grubość ok 1/2 cm i wycinać oponki przy pomocy szklanki i kieliszka. Wrzucać na głębszy, rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoty kolor, osączyć z tłuszczu. Podawać z cukrem pudrem.
Skomentuj