Składniki:
50 dag fasoli
25 dag wędzonego boczku
30 dag kiełbasy
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
sól
przyprawa do zup w płynie
świeżo mielony pieprz
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka smalcu
1 łyżka mąki
Sposób przygotowania:
Fasolę zalej wodą i odstaw na całą noc. Na drugi dzień odlej wodę, w której fasola się moczyła, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości razem z liściem laurowym, zielem angielskim, pokrojonym boczkiem i kiełbaską. Gdy fasola będzie zupełnie miękka, przypraw ją do smaku cukrem, solą, pieprzem i majerankiem. Zasmaż mąkę na smalcu, dodaj do fasolki i przypraw roztartym czosnkiem. Uwaga: zamiast smalcu możesz użyć masła.
50 dag fasoli
25 dag wędzonego boczku
30 dag kiełbasy
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
sól
przyprawa do zup w płynie
świeżo mielony pieprz
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka smalcu
1 łyżka mąki
Sposób przygotowania:
Fasolę zalej wodą i odstaw na całą noc. Na drugi dzień odlej wodę, w której fasola się moczyła, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości razem z liściem laurowym, zielem angielskim, pokrojonym boczkiem i kiełbaską. Gdy fasola będzie zupełnie miękka, przypraw ją do smaku cukrem, solą, pieprzem i majerankiem. Zasmaż mąkę na smalcu, dodaj do fasolki i przypraw roztartym czosnkiem. Uwaga: zamiast smalcu możesz użyć masła.
Skomentuj