Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fasolka po bretońsku

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • bobusie2
    replied
    Odp: Fasolka po bretońsku

    W rodzinie mojego męża od pokoleń robi się fasolkę po bretońsku używając fasolki szparagowej. Dla mnie to bardzo dziwnie smakuje, bo niegdy wcześniej z czymś ttakim się nie spotkałam.

    Leave a comment:

  •    
       

  • testolandia
    replied
    Odp: Fasolka po bretońsku

    Dawno nie jadłam fasolki po bretońsku a widzę kilka fajnych przepisów. Może jutro na obiad zaskoczę męża i przyrządzę .

    Leave a comment:


  • teresa211186
    replied
    Odp: Fasolka po bretońsku

    1 cebula cukrowa
    70 g kiełbaski chorizo, paprykowej pikantnej
    1 puszka ugotowanej białej fasolki
    1 puszka pomidorów (obranych - pelati)
    sól i pieprz
    BŁYSKAWICZNA FASOLKA PO BRETOŃSKU
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 płaska łyżka suszonego majeranku
    1/2 łyżeczki kminku w całości
    2 pomidory malinowe (poza sezonem na świeże pomidory można dodać 3/4 szklanki przecieru pomidorowego)
    Do średniego garnka włożyć pokrojoną na plasterki kiełbaskę chorizo i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smażyć przez około 7 minut, na umiarkowanym ogniu, aż cebula będzie miękka i szklista a kiełbaska się wytopi. Co chwilę zamieszać.
    Zwiększyć ogień, dodać pomidory z puszki i rozdrobnić je drewnianą łyżką cały czas gotując potrawę na większym ogniu.
    Dodać całą zawartość puszki z fasolką i wszystko wymieszać, zagotować. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać koncentrat pomidorowy i gotować pod przykryciem przez 10 minut.
    Dodać kminek, suszony majeranek oraz obrane i pokrojone w kosteczkę świeże pomidory. Wymieszać, zagotować i gotować jeszcze przez około 7 minut.

    Leave a comment:


  • teresa211186
    replied
    Odp: Fasolka po bretońsku

    Z fasolą z puszki
    puszka białej fasoli (zalewę odlać do kubka, raczej się nie przyda, bo zwykle dość słona, chyba, że trochę do przyprawienia pod koniec gotowania)
    2 kiełbasy typu śląska do usmażenia ( pokroić w słupki)
    kawałek boczku (ja miałam parzony) do usmażenia (małe plasterki), może być wędzony lub świeży
    1 mała cebula do usmażenia (kosteczka)
    2-3 łyżki oleju, żeby to wszystko lekko podsmażyć
    2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (używam "Mikado" z Lidla)
    ewentualnie pół łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
    ok. pół szklanki wody do rozmieszania koncentratu i mąki
    Przyrządzanie fasolki po bretońsku (błyskawicznej):
    pokrój kiełbasę, boczek (świeży lub parzony) oraz cebulę
    do płaskiego garnka nalej 2-3 łyżki oleju i rozgrzej
    podsmaż to wszystko przez kilka minut (nie doprowadzaj do zrumienienia)
    w niewielkim kubku rozrzedź częścią wody 2-3 łyżeczki (jak bardzo czubate to dwie) koncentratu i dodaj do garnka
    dodaj fasolkę niemal odcedzoną z zalewy i podgrzewaj dalej całość
    jeśli chcesz, by sos był nieco gęstszy - rozmieszaj w tym samym kubku max pół łyżeczki mąki ziemniaczanej z niewielką ilością wody - wlej do garnka
    mieszając od czasu do czasu, doprowadź do wrzenia
    przypraw danie wg uznania. Ja dodałam pieprz, łagodną paprykę i odrobinę chilli. Można dodać majeranek.

    Leave a comment:


  • teresa211186
    replied
    Odp: Fasolka po bretońsku

    Fasolka z mięsem
    mięso np.szynka wieprzowa,łopatka 50 -70 dag Lubię Nie lubię
    czosnek 2 ząbki Lubię Nie lubię
    cebule 2 szt Lubię Nie lubię
    koncentrat pomidorowy 2 szt Lubię Nie lubię
    biała fasola 50 dag Lubię Nie lubię
    bazylia do smaku Lubię Nie lubię
    oregano do smaku Lubię Nie lubię
    majeranek do smaku Lubię Nie lubię
    sól do smaku Lubię Nie lubię
    pieprz czarny mielony do smaku Lubię Nie lubię
    papryka słodka do smaku
    Umytą fasolę moczymy przez noc. Następnie gotujemy do miękkości. Na patelni podsmażamy, pokrojoną na małe kawałki mięso .Podsmażamy drobną pokrojoną cebulę i czosnek. Miękkie mięso, cebulę ,czosnek, przyprawy dodajemy do fasoli podlewamy 1 szklanka wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę gotujemy.

    Leave a comment:


  • sara55
    replied
    Odp: Fasolka po bretońsku

    u mnie prawie że fasolka po bretońsku a mianowicie, zupa fasolowa. Z barku czasu była gotowa zupa bezglutenowa z ekspres menu. Bardzo lubię ich dania są fajnie zapakowane więc zabieram je również gdzieś wyjeżdżając ponieważ nie lubię jeść w knajpach po trasie.

    Leave a comment:


  • bertelen
    replied
    Odp: Fasolka po bretońsku

    Ja również bardzo lubię.Co ciekawe jako dziecko nie przepadałam za fasolką, a obecnie mogłabym jeść kilka dni z rzędu. Widocznie smak się zmienia. Na szczęście moje dzieci są inne bo zapychają się fasolką bardziej niż innymi daniami.Zwykle gotuję większą porcję tak abym mogła zapasteryzować w słoiczkach i potem w razie potrzeby albo braku ochoty na gotowanie - otworzyć.
    Przetestowałam kilka przepisów, najbardziej udanym jest ten ze strony przepisy pl:
    https://www.przepisy.pl/przepis/fasolka-po-bretonsku

    Leave a comment:

  •    
       

  • emmaz
    replied
    Odp: Fasolka po bretońsku

    Ja uwielbiam

    Leave a comment:


  • teemka
    replied
    Odp: Fasolka po bretońsku

    Ja uwielbiam, często mi żona robi. Zup ogólnie nie lubię, ale ta jest pyszna.

    Leave a comment:


  • wyakin
    replied
    Odp: Fasolka po bretońsku

    Fasolki nie robiłam już lata świetlne, ale przeczytałam przepis i aż mnie ochota naszła. Ja to jak zwykle bardziej na oko robię, trochę tego i tego U nas też jest dużo kiełbaski, bo mąż uwielbia duża ilość.

    Leave a comment:

  •    
       

  • lilas
    replied
    Odp: Fasolka po bretońsku

    Mąż robi pyszną, ale dodaje do niej mnóstwo mięsa ( kiełbaski). W sumie u niego ta taki przepis przerabiany i oryginalny.

    Leave a comment:


  • agniecha1793
    replied
    Odp: Fasolka po bretońsku

    U mnie w domu ona jest uwielbiana!

    Leave a comment:


  • 2klaudia22
    replied
    Odp: Fasolka po bretońsku

    mój mąż ja uwielbia, dzięki za przepis !

    Leave a comment:


  • anijaa
    replied
    Odp: Fasolka po bretońsku

    hmmm też lubię od czasu do czasu coś takiego ugotować, ale za dużo takiego to nie zdrowo.

    Leave a comment:


  • natita04
    replied
    Odp: Fasolka po bretońsku

    Polecam taką domowej roboty,jest o niebo lepsza no i przynajmniej wiem co w niej jestWłaśnie dzisiaj robiłam

    Leave a comment:

       
Working...
X