Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czekoladowe ciasteczka

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    Ciasto: Czekoladowe ciasteczka

    Raz je zrobilam i rodzinka od tego momentu chciala wiecej Przepis jest Nigelli Lawson. Zuzywa do niego 500g czekolady dla mnie to stanowczo za duzo i daje polowe tego gora trzy tabliczki.
    250-300g czekolady (daje pol mlecznej i pol gorzkiej)
    125g miekkiego masla
    125g cukry (75g ciemnego i 50bialego)
    lyzeczka ekstraktu waniliowego
    zimne jajko (koniecznie zimne)
    30g kakao
    150g maki tortowej
    lyzeczka sody oczyszczonej
    lyzeczka soli
    Mozna dodatkowo dodac 2opakowania groszkow czekoladowych.
    Miksujemy maslo z cukrami. Dodajemy wanilie i przestudzona rozpuszczona (w kapieli wodnej) czekolade. Wbijamy jajko. Zmieszac make, kakao, sol oraz sode i wsypujemy je. Zamieszac. Wsypujemy groszki jesli chcemy i mieszamy. Lyzka do lodow nakladac porcje ciasta na blache (osobiscie kulki formuje dwoma zwyklymi lyzkami). Pieczemy ok. 18 minut w 170 stopniach. Ciasto uformowane w kulki mozna mrozic i upiec kiedy najdzie nas ochota.
    Ciastka dzieki soli nie sa az tak bardzo slodkie.
    Polecam
  •    
       

    #2
    Zawsze warto mieć w domu jakieś ciasteczka, a takie czekoladowe, to już w ogóle pycha pewnie!

    Skomentuj


      #3
      szczerze mowiac, sa uzalezniajace i zawsze mozna dodac cos do nich: orzechy, alkohol, migdaly co kto lubi je sie z mlekiem, herbata, kawa albo same bez niczego. Uwielbiam je

      Skomentuj


        #4
        groszki

        A gdzie kupujesz groszki czekoladowe?
        D

        Skomentuj


          #5
          Nie wiem skad byl wziety ten przepis ale jezeli dotyczy chocolate chip cookies nigelli lawson to nie uzywa ona 500 gram czekolady tylko tabliczke ("bar of cholocolate") Wiec 250-300g czekolady to tez stawnoczo za duzo. Pozdrawiam

          Skomentuj


            #6
            Odp: Czekoladowe ciasteczka

            Przepis brzmi smakowicie, aż mi ślinka pociekła. Uwielbiamy ciasteczka czekoladowe i w ogóle czekoladę w każdej postaci.

            Skomentuj


              #7
              Odp: Czekoladowe ciasteczka

              Muszę koniecznie wypróbować któryś z przepisów na ciasteczka czekoladowe. Uwielbiam domowej roboty słodycze.

              Skomentuj

              •    
                   

                #8
                Odp: Czekoladowe ciasteczka

                czekoladowe z kawalkami czekolady

                170 g masła
                80 g cukru pudru
                cukier waniliowy
                100 g czekolady gorzkiej
                230 g mąki
                pół łyżeczki proszku do pieczenia
                łyżka kakao
                ok. 100 g czekolady gorzkiej

                Sposób przygotowania:
                100g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy do momentu gdy czekolada całkowicie ostygnie, ale nadal pozostanie płynna.
                miksujemy razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wlewamy roztopioną czekoladę, mieszamy i wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Chwilę miksujemy do połączenia składników. Ciasto umieszczamy w lodówce na ok. 30 min (lub na ok. 10 min. do zamrażalki). Po tym czasie z ciasta formujemy niewielkie kulki o średnicy ok. 4 cm, następnie delikatnie je spłaszczamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
                Czekoladę kroimy na niewielkie kawałki i wbijamy w każde ciastko.
                Ciasteczka pieczemy przez ok. 8-10 minut w ok. 175 stopniach. Tuż po upieczeniu ciastka będą nadal miękkie i dopiero gdy stwardnieją ściągamy je z tacki.

                Skomentuj


                  #9
                  Odp: Czekoladowe ciasteczka

                  Czekoladowe ciasteczka (inny z przepisów)

                  Składniki na około 30 dużych ciasteczek:

                  •220 g mąki pszennej
                  •łyżka kakao
                  •175 g miekkiego masła
                  •100 g gorzkiej czekolady
                  •szczypta soli
                  •80 g cukru pudru
                  •łyżeczka proszki do pieczenia
                  •lentilki
                  •po kilka kostek mlecznej i gorzkiej czekolady

                  Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Tabliczkę gorzkiej czkekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i wlać do masy maślanej podczas ucierania. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać, dodać do masy maślanej i dokładnie utrzeć. Ciasto wstawić do lodówki na minimum kwadrans. Po tym czasie z ciasta formować kulki, układać je na blaszce i spłaszczać ręką. Ciasteczka sporo się powiększą, dlatego należy zrobić duże odstępy. Na połowie ułożyć po kilka lentilków a na reszcie pokrojoną czekoladę i docisnąć. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec około 10 minut. Ciasteczka przy wyjmowaniu z piekarnika będą miękkie ale po chwili stwardnieją i nie będą sie kruszyć.

                  Skomentuj


                    #10
                    Odp: Czekoladowe ciasteczka

                    czekolada i słodkie ciasteczka nie ma lepszego połączenia. Słodkości to dla mnie afrodyzjak. Po prostu uwielbiam i mogłabym codziennie się zajadac nimi

                    Skomentuj

                    •    
                         

                      #11
                      Odp: Czekoladowe ciasteczka

                      Składniki

                      120 g miękkiego masła
                      80 g brązowego cukru
                      szczypta soli
                      1/2 łyżeczki mielonej wanilii
                      1 jajko
                      150 g pszennej mąki
                      1 łyżeczka proszku do pieczenia
                      20 g ciemnego kakao w proszku
                      100 g ciemnej czekolady (70% kakao)
                      60 g niesolonych orzechów makadamia
                      3 łyżki mleka

                      Sposób przygotowania
                      Przygotowanie: 20min. › Gotowanie: 15min. › Gotowe w: 35min.

                      Rozgrzać piekarnik do 190°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
                      Ubić masło, cukier, sól i wanilię na puszystą masę mikserem z końcówkami do piany. Dodać jajko i wymieszać.
                      Dodać do masy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Czekoladę i orzechy grubo posiekać, także dodać do masy i wszystko dobrze wymieszać.
                      Posługując się 2 łyżeczkami, nałożyć na blachę 12 porcji ciasta, zachowując między nimi odstępy 4–5 cm. Widelcem rozpłaszczyć nieco każdą porcję, formując tym samym plackowate ciasteczko. Piec przez 15 minut.
                      Wyjąć ciasteczka z piekarnika i studzić kilka minut na blasze, by stały się twardsze. Dopiero potem przełożyć na drucianą podstawkę i całkowicie wystudzić. Ciasteczka najlepiej podawać, gdy są jeszcze letnie, gdyż zawarte w nich kawałki czekolady będą wtedy miękkie. Po ostudzeniu można je włożyć do szczelnie zamkniętej puszki blaszanej i przechowywać przez ponad 5 dni.

                      Skomentuj


                        #12
                        Odp: Czekoladowe ciasteczka

                        Składniki na około 22 sporych ciasteczek:
                        250g miękkiego masła
                        150g cukru
                        1 opakowanie cukru wanilinowego
                        60g ciemnego kakao bez cukru
                        300g mąki
                        1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
                        Polewa:
                        2 łyżki ciemnego kakao
                        180g cukru pudru
                        50ml wrzątku
                        1-2 krople aromatu waniliowego
                        Dodatkowo:
                        kolorowe posypki cukrowe

                        przygotowanie:::::
                        1. Przesiać razem mąkę, kakao i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

                        2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym, ucierać przez około 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż powstanie puszysta, lekka masa.

                        3. Następnie do masy dodać mąkę i dokładnie wymieszać (można rękoma).
                        Jeśli ciasto wyjdzie bardzo lepkie, można je na 45 minut wstawić do lodówki, żeby łatwiej było formować ciasteczka.

                        4. Z ciasta w rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. Kulki lekko spłaszczyć.

                        5. Piec w piekarniku na grzanym do 170oC na funkcji termoobieg przez 15-17 minut (na funkcji góra-dół w 180oC). Po wyjęciu z piekarnika (ciasteczka są miękkie) poczekać 15 minut, aż przestygną i dopiero wtedy je przenosić z blachy.

                        Polewa:
                        6. Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku i podgrzewać, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Zdjęć z ognia i odstawiać na około 10-15 minut.

                        7. Ostygnięte ciasteczka polać polewą i posypać kolorowymi posypkami.

                        Skomentuj


                          #13
                          Odp: Czekoladowe ciasteczka

                          Ciasteczka z białą czekoladą


                          150 g masła
                          150 g cukru
                          30 g kakao holenderskiego
                          150 g maki pszennej
                          1 duże jajko
                          1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
                          Szczypta soli
                          1 łyżeczka esencji waniliowej
                          200 g białej czekolady, grubo posiekanej, lub groszków z białej czekolady

                          Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao i dokładnie wymieszaj. misce utrzyj masło z cukrem na puszysta masę. Dodaj jajko i esencję waniliową i ucieraj mikserem przez ok. 2 minuty. Dodaj mąkę, po 1/3 porcji naraz i mieszaj do połączenia składników. Dodaj kawałki czekolady i wymieszaj je z ciastem. Za pomocą łyżki nakładaj na blachę porcje ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego, zachowując 5 cm odstępu. Lekko spłaszcz każda kulkę ciasta. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15-17 minut (ciastka powinny być nadal miękkie, ale upieczone). Ostudź na kratce.

                          Skomentuj


                            #14
                            Odp: Czekoladowe ciasteczka

                            Ciasteczka mocno czekoladowe (bezglutenowe)

                            Składniki na ok. 20 sztuk:


                            •110g masła
                            •110g cukru
                            •1 jajko
                            •100g mąki bezglutenowej (np. gryczanej, kukurydzianej, ryżowej)
                            •25g kakao
                            •20g skrobi ziemniaczanej
                            •½ łyżeczki sody oczyszczonej
                            •200g czekolady gorzkiej

                            Sposób przygotowania:
                            1.Czekoladę posiekać na nie za małe kawałki. Odstawić na bok.
                            2.Mąkę wymieszać z kakao, skrobią i sodą. Odstawić na bok.
                            3.Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną mąkę z kakao, sodą i skrobią.
                            4.Wyłączyć mikser i wmieszać czekoladę szpatułką.
                            5.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać po kopiatej łyżeczce ciasta, robiąc duże odstępu między ciasteczkami. (Ciasteczka podczas pieczenia mocno rozlewają się na boki).

                            Skomentuj


                              #15
                              Odp: Czekoladowe ciasteczka

                              Czekoladowe Ciasteczka Owsiane

                              Składniki:
                              (na około 17 ciasteczek)
                              220 g płatków owsianych górskich
                              3 łyżki mąki
                              1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
                              50 g rodzynek
                              60 ml mleka
                              100 g masła
                              100 g cukru
                              1 łyżka cukru z wanilią (u mnie domowy)
                              3 łyżki gorzkiego kakao
                              3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
                              100 g ciemnej czekolady (opcjonalnie)

                              Płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i rodzynki wymieszaj w misce.
                              W rondelku podgrzej mleko z masłem na małym ogniu. Kiedy masło się rozpuści, dodaj cukier i cukier z wanilią, wymieszaj aż się rozpuści. Dodaj kakao, wymieszaj i dodaj masło orzechowe.
                              Masę kakaową wlej do suchych składników i dokładnie połącz (można ręką).
                              Formuj ciasteczka (z około 1 łyżki ciasta), układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180°C przez około 10 minut. Odstaw do wystudzenia.
                              W misce ustawionej nad rondelkiem z gotującą wodą (w tak zwanej kąpieli wodnej) rozpuść czekoladę. Polej nią ciasteczka.

                              Skomentuj

                                     
                              Working...
                              X