Raz je zrobilam i rodzinka od tego momentu chciala wiecej
Przepis jest Nigelli Lawson. Zuzywa do niego 500g czekolady dla mnie to stanowczo za duzo i daje polowe tego gora trzy tabliczki.
250-300g czekolady (daje pol mlecznej i pol gorzkiej)
125g miekkiego masla
125g cukry (75g ciemnego i 50bialego)
lyzeczka ekstraktu waniliowego
zimne jajko (koniecznie zimne)
30g kakao
150g maki tortowej
lyzeczka sody oczyszczonej
lyzeczka soli
Mozna dodatkowo dodac 2opakowania groszkow czekoladowych.
Miksujemy maslo z cukrami. Dodajemy wanilie i przestudzona rozpuszczona (w kapieli wodnej) czekolade. Wbijamy jajko. Zmieszac make, kakao, sol oraz sode i wsypujemy je. Zamieszac. Wsypujemy groszki jesli chcemy i mieszamy. Lyzka do lodow nakladac porcje ciasta na blache (osobiscie kulki formuje dwoma zwyklymi lyzkami). Pieczemy ok. 18 minut w 170 stopniach. Ciasto uformowane w kulki mozna mrozic i upiec kiedy najdzie nas ochota.
Ciastka dzieki soli nie sa az tak bardzo slodkie.
Polecam

250-300g czekolady (daje pol mlecznej i pol gorzkiej)
125g miekkiego masla
125g cukry (75g ciemnego i 50bialego)
lyzeczka ekstraktu waniliowego
zimne jajko (koniecznie zimne)
30g kakao
150g maki tortowej
lyzeczka sody oczyszczonej
lyzeczka soli
Mozna dodatkowo dodac 2opakowania groszkow czekoladowych.
Miksujemy maslo z cukrami. Dodajemy wanilie i przestudzona rozpuszczona (w kapieli wodnej) czekolade. Wbijamy jajko. Zmieszac make, kakao, sol oraz sode i wsypujemy je. Zamieszac. Wsypujemy groszki jesli chcemy i mieszamy. Lyzka do lodow nakladac porcje ciasta na blache (osobiscie kulki formuje dwoma zwyklymi lyzkami). Pieczemy ok. 18 minut w 170 stopniach. Ciasto uformowane w kulki mozna mrozic i upiec kiedy najdzie nas ochota.
Ciastka dzieki soli nie sa az tak bardzo slodkie.
Polecam

Skomentuj