dziewczyny - czy macie jakieś fajne, sprawdzone przepisy co zrobić z tymi owocami?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
awokado, mango..
Collapse
X
-
-
Odp: awokado, mango..
Mango daję do sałatek, natomiast z awokado polecam zrobić pastę do chleba na kanapki:
Składniki:
1 dojrzałe awokado
1 mały ząbek czosnku lub 1/2 większego
sól, sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Awokado przekrój wzdłuż, pokręć delikatnie, aby łatwiej odeszło od pestki
Usuń pestkę (nie wyrzucaj, będzie potrzebna!), miąższ wydrąż łyżką, natrzyj go pestką (dzięki temu pasta z awokado nie sczernieje).
W miseczce widelcem rozgnieć miąższ, możesz to zrobić też blenderem (jeśli lubisz zmywać naczynia ).
Dodaj posiekany czosnek, dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny.
Aby pasta z awokado nie zmieniła koloru, do pasty włóż pestkę z awokado.
Skomentuj
-
-
Odp: awokado, mango..
omlet ze szpinakiem i awokado
Składniki / 2 porcje, po 301 kcal
50 g świeżego szpinaku
1 łyżka + 1 łyżeczka masła
1 ząbek czosnku
1/2 awokado
3 jajka
2 łyżki mleka lub wody
40 g sera feta
1 łyżka szczypiorku
sól, pieprz
Przygotowanie
• Szpinak opłukać, posiekać. Na patelni podgrzać 1 łyżeczkę masła, dodać przepołowiony czosnek oraz szpinak. Mieszając podgrzewać przez minutę aż szpinak zwiędnie i będzie miękki. Odłożyć na talerz.
• Na patelni roztopić łyżkę masła i rozprowadzić je po całej patelni. W międzyczasie w misce roztrzepać widelcem jajka z dodatkiem mleka lub wody, soli i pieprzu, starając się wtłoczyć w jajka powietrze.
• Masę jajeczną wylać na patelnię i smażyć przez ok. 2 minuty. Następnie ułożyć szpinak a po minucie smażenia dodać pokrojone awokado i fetę. Posypać szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze przez ok. pół minuty do czasu aż masa jajeczna będzie już ścięta.
• Można złożyć na pół lub zawinąć w rulonik.
Skomentuj
-
-
Odp: awokado, mango..
Z awokado zawsze robię guacamole: http://wilczyapetyt.com.pl/guacamole/ O takie Pycha!
Skomentuj
-
-
Odp: awokado, mango..
Ja powiem szczerze, że awokado to kiedyś najczęściej jadłam w ulubionym sushi z http://www.sushi-tokyo.pl/, ale ostatnio jakoś przekonałam się do tego owocu i coraz chętniej po niego sięgam. Ostatnio połączyłam je z twarogiem i pomidorkami koktajlowymi i wyszła mi świetna pasta na kanapki. Awokado dobrze też pasuje do faszerowania jajka
Skomentuj
Skomentuj