Odp: zupa z dyni..
A dla mnie to jedyna zupa, której no nie umiem zjeść. Żeby nie była mdła to trzeba dodać dużo innych rzeczy. Siostra zrobiła kiedyś z dużą ilością curry, a i tak była mdła.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
zupa z dyni..
Collapse
X
-
-
Odp: zupa z dyni..
Moja ulubiona zupa z dyni jest banalną i pyszną klasykąNa rosole lub rosołku gotuję jedną marchewkę, trzy ziemniaki, pietruszkę korzeń, cebulę, kawałek selera, kawałek pora i do tego dodaję mniej więcej 1/3 dyni pokrojoną w kostkę. Po zagotowaniu blenduję na krem i podaję z niesłodzonymi i nie słonymi kuleczkami ptysiowymi lub grzankami domowej roboty.
Leave a comment:
-
Odp: zupa z dyni..
Zupa z dyni
Składniki:
1 kg świeżej dyni,
2 l bulionu warzywnego,
100 ml śmietany kremówki,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki masła,
2 bataty,
szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
świeżo zmielony czarny pieprz i sól
Sposób przygotowania:
1. Dynię obierz ze skóry, pozbądź się pestek i pokrój ją w kostkę. Następnie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki.
2. W garnku rozgrzej masło, dodaj drobno posiekane cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość zeszklij. Następnie dodaj dynię i ziemniaki. Na koniec wlej do garnka bulion i całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut.
3. Lekko przestudzoną zupę zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie wlej
Leave a comment:
-
Odp: zupa z dyni..
Może to dziwnie zabrzmi, ale ja zupy z dyni nigdy nie jadłam... Jakoś nie mam odwagi jej zrobić, bo nawet nie wiem jak powinna smakować, ale jeśli jakiś przepis wyjątkowo mi się spodoba to chyba nabiorę odwagi i spróbuję zrobić. z tego, co tu czytam nie jest to super trudne, a może być smaczne i zdrowe
Leave a comment:
-
-
Odp: zupa z dyni..
Dominika u nas został jeszcze tylko słoiczek dźemu z dyni a tak to już wszystko wymiecione, ale nowa już posiana i czekamy na nią do jesieni
Leave a comment:
-
Odp: zupa z dyni..
Ciekawe te dyniowe przepisy tylko chyba powoli okres dyniowy mijaMój synek niesstety nie przepada za smakiem vdyni i rzadko ją przygotowuję/
Leave a comment:
-
Odp: zupa z dyni..
zupa dyniowa z szafranem
Składniki
/ 4 porcje
1 kg dyni zważonej ze skórą*
1/2 cebuli
1 łyżka masła lub oliwy
około 2 - 3 szklanki bulionu jarzynowego
szczypta nitek szafranu
Przygotowanie
• Bulion zagotować z szafranem. Gotując bulion do tej zupy możemy dodać do niego kilka kawałków suszonych grzybków. Dynię umyć, wyjąć pestki, obkroić skórę (jeśli mamy dynię hokkaido, nie musimy jej obierać ze skórki). Pokroić w 1,5 cm kostkę.
• W szerokim i większym garnku roztopić masło lub podgrzać oliwę, włożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i podsmażać ją przez 1 minutę. Włożyć dynię, doprawić solą i obsmażyć dokładnie z każdej strony. Wlać 2 szklanki wywaru z jarzyn (lub w takiej ilości aby w całości przykrył dynię) i zagotować. Zeskrobać z dna ewentualne lekkie zrumienienia. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować pod przykryciem przez około 15 minut, do czasu aż dynia będzie całkowicie miękka.
• Zupę zmiksować na gładki krem. W razie potrzeby rozcieńczyć większą ilością wywaru. Podawać gorącą z grzybkami i tymiankiem.
Leave a comment:
-
-
Odp: zupa z dyni..
zupa krem z pieczonej dyni z mleczną pianką
Składniki / 2 - 4 porcje
1,2 kg dyni (zważonej po obraniu i usunięciu nasion)
sól morska
2 łyżki oliwy extra vergine lub oleju z orzechów włoskich, laskowych lub oleju z pestek dyni
1 szklanka mleka*
1 szklanka bulionu jarzynowego
1/3 szklanki soku pomarańczowego
Do podania:
świeżo zmielony pieprz np. kolorowy
piana z mleka
masło szałwiowe: 40 g masła i 2 - 3 gałązki szałwii
pieczywo (opcjonalnie)
Przygotowanie
• Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Dynię opłukać, pokroić na kilka mniejszych kawałków, obrać ze skóry i usunąć pestki wraz z otoczkami. Pozostawić sam miąższ.
• Dynię pokroić na 2 cm kostkę, oprószyć solą morską, włożyć do miski, skropić oliwą lub olejem i wymieszać. Wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut, uważając aby dynia się nie przypaliła. Jeśli pieczemy mniej dyni, może być już gotowa wcześniej.
• Upieczoną dynię włożyć do pojemnika blendera, dodać ubite mleko (połowę ilości), gorący bulion, sok pomarańczowy i zmiksować na gładki krem na najwyższych obrotach miksera. W razie potrzeby doprawić solą.
• Przygotować masło szałwiowe: na małej patelence roztopić masło, włożyć gałązki szałwii i smażyć na małym ogniu przez kilka minut aż szałwia stanie się chrupiąca.
• Podgrzaną zupę nalać do miseczek, udekorować pianą z mleka, polać masłem szałwiowym ze smażoną szałwią i posypać świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.
Leave a comment:
-
Odp: zupa z dyni..
zupa krem z pieczonej dyni z gruszką
Składniki
700 g pieczonej dyni (około 1 kg surowej, ze skorupą)
3 gruszki (np. odmiany Williams)
1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę
2 łyżki masła
1 szklanka białego wina
1/2 szklanki gorącego bulionu drobiowego lub jarzynowego
1/2 szklanki śmietanki 18% do zup lub kremowej 30%
1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej + do podania
1/2 łyżeczki cynamonu w proszku + do podania
sól morska i świeżo zmielony pieprz
Dodatki:
patyki z ciasta francuskiego (przepis poniżej)
grillowana gruszka (opcjonalnie)
Warkocze z ciasta francuskiego, około 10 sztuk:
około 100 g gotowego ciasta francuskiego
roztrzepane jajko
sól morska
Dodatki, przykładowo:
5 łyżek maku
5 łyżek orzeszków pinii, posiekanych
2 łyżki posiekanego świeżego estragonu lub 1 łyżeczka suszonego
można też użyć tartego parmezanu lub sera żółtego (np. Cheddar)
Przygotowanie
• Dynię opłukać i pokroić na 2 - 3 mniejsze kawałki (razem ze skorupą). Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez około 20 - 30 minut, lub do czasu aż cały miąższ będzie miękki, ale jednocześnie jędrny.
• Z dyni odciąć skorupę, pozostawiając sam miąższ, odmierzyć 700 g upieczonej dyni, miąższ pokroić w 1,5 cm kostkę. Gruszki obrać i wyciąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
• W dużym rondlu lub garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać cebulę. Smażyć na bardzo małym ogniu przez około 10 minut, aż cebula się zeszkli (nie rumienić). Dodać kawałki gruszki i smażyć przez około 4 - 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojoną dynię i smażyć jeszcze przez około 3 - 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
• Zmiksować na gładki mus i umieścić go z powrotem w garnku. W drugim rondelku zagotować białe wino, dodać gorący bulion, gałkę muszkatołową i cynamon. Gotować przez 1 - 2 minuty, następnie wlać śmietankę. Przelać do naczynia z dynią, doprawić solą. Zagotować i zdjąć z ognia. Podawać gorącą, posypaną świeżo zmielonym czarnym pieprzem, cynamonem i gałką muszkatołową. Do zupy podać patyki z ciasta francuskiego i kawałki grillowanej gruszki (niekoniecznie).
Warkocze z ciasta francuskiego:
• Gotowy płat ciasta francuskiego jeszcze bardziej rozwałkować, na grubość około 3 mm. Podzielić na prostokąty o wymiarach 20 x 15 cm. Każdy prostokąt posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać solą morską, połową ilości maku i połową orzeszków pinii.
• Prostokąty złożyć na pół z nadzieniem w środku, wzdłuż krótszego boku, otrzymując prostokąt 10 x 15 cm. Lekko docisnąć ciasto, pokroić na 1,5 cm paski.
• Trzymając za końce, zwinąć je kilkakrotnie tworząc spiralki, i posmarować je jajkiem. Posypać resztą maku i orzeszkami pinii. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec przez 15 minut na złoty kolor.
Leave a comment:
-
Odp: zupa z dyni..
zupa z pieczonej dyni i pomidorów
Składniki
1200 g dyni (zważonej przed obraniem)
5 pomidorów
1 cebula
4 duże ząbki czosnku (w łupinach)
500 ml bulionu
2 łyżki oliwy extra vergine
60 ml mleka kokosowego lub śmietanki kremówki
przyprawy: ok 1/3 łyżeczki soli, ok. 1/4 łyżeczki pieprzu, po 1/2 łyżeczki suszonego oregano, ostrej papryki i mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka kurkumy
Przygotowanie
• Piekarnik nastawić na 190 st C. Dynię pokroić na kawałki, wydrążyć łyżką nasiona, obrać. Pomidory umyć i przekroić poziomo na pół. Cebulę przekroić na pół (zostawić zewnętrzne łuski). Dynię, pomidory (rozcięciem do góry), cebulą i czosnek wyłożyć na blachę piekarnika i piec 70 minut.
• Przygotować upieczone warzywa: dynię pokroić na mniejsze kawałki, pomidory obrać ze skórki, łyżeczką wyjąć i wyrzucić nasiona (zachować sok), cebulę i czosnek obrać z zewnętrznej warstwy.
• Warzywa wraz z sokiem włożyć do pojemnika stojącego blendera, dodać bulion (można dodać na początek mniej bulionu i w razie potrzeby później dolać więcej), oliwę, śmietankę oraz przyprawy i bardzo dokładnie zmiksować. Przelać do garnka i zagotować. Podawać z ugotowaną/upieczoną kukurydzą oraz opcjonalnie ze świeżym oregano.
Leave a comment:
-
-
Odp: zupa z dyni..
zupa krem z dyni z wanilią
Składniki / 2 porcje
1 łyżka oliwy extra vergine
1 cebulka szalotka
300 g dyni
ok. 500 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego
1 cała lub 1/2 laski wanilii
opcjonalnie: 1/2 szklanki mleka (krowiego lub migdałowego)
Przygotowanie
• W garnku na oliwie zeszklić obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulkę, mieszać od czasu do czasu, nie rumienić. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę dynię, doprawić solą i smażyć przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
• Wlać gorący bulion (do przykrycia dyni), wyłuskane ziarenka wanilii oraz pustą laskę wanilii. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 15 minut, aż dynia będzie całkowicie miękka.
• Przed zmiksowaniem zupy wyjąć laskę wanilii. Doprawić ewentualnie solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Można dodać mleko. Podawać np. z grzankami lub makaronem.
Leave a comment:
-
Odp: zupa z dyni..
zupa dyniowa z pestkami dyni
Składniki / 4 porcje
1 łyżka oleju roślinnego (użyłam kokosowego)
1 ząbek czosnku
1 gałązka (ok. 8 cm) rozmarynu
1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 pomidor
500 g upieczonej dyni
500 ml bulionu lub rosołu
4 łyżki mielonych migdałów bez skórek
sól, pieprz
Do podania: np. pestki dyni i olej z pestek dyni
Przygotowanie
• W garnku na oleju podsmażyć pokrojony w plasterki czosnek oraz listki rozmarynu. Dodać kmin rzymski, ostrą paprykę w proszku i obrany, pokrojony w kosteczkę pomidor. Smażyć przez ok. 1-2 minuty, następnie dodać dynię i podgrzać.
• Wlać bulion, dodać mielone migdały i zagotować. Gotować przez ok. 5 minut, następnie zupę zmiksować, doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby solą. Podawać ze zrumienionymi na patelni pestkami dyni i olejem z pestek dyni.
Leave a comment:
-
Odp: zupa z dyni..
Robiłam kiedyś Zupę z dyni i była bardzo smaczna. Gotowałam wywar( porcja mięsa, seler, marchew pietruszka) gdy mięso było miękkie wrzucałam dynię gotowałam jakieś minut. Po tym czasie wyjmowałam mięso i warzywa a dynię miksowałam blenderem z wywarem. Warzywa pokroiłam w kostkę i dodawałam do wywaru. Mięso obrałam i też dodałam. Do tego dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki i gotowałam do miękkości. Wszystko delikatnie przyprawiłam solą i pieprzem. Zupa jest gęsta i pożywna.
Można również wszystko zmiksować i podać np. z groszkiem ptysiowym ale u mnie zup krem by nie przeszła.
Robie tez z dyni dżem. A teściowa gotuję zupę mleczną. Na mleku robi zacierkę i gotuję a na koniec dodaję ugotowaną i zmiksowaną dynię. Doprawia do smaku cynamonem i imbirem wszystkim smakuje oprócz Zuzi
Leave a comment:
-
-
Odp: zupa z dyni..
Moja mama uwielbia robić zupę z dyni. Ja muszę przyznać, że to nie mój smak i zawsze lekko grymaszę... Ale moim dzieciom smakuje. Syn zawsze zajada się babciną zupką dyniową
Leave a comment:
-
Odp: zupa z dyni..
Ciekawy ten przepis z dyni, jak tylko urośnie dynia na ogródku to spróbuję zrobić taką zupę, ciekawa jestem jak smakuje.
Leave a comment:
Leave a comment: