Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Buraki nie tylko w barszczu

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    Buraki nie tylko w barszczu

    Dziewczyny mozecie podsunac mi kilka przepisow z burakiem w roli glownej?
    Poza cwikla z chrzanem(dla dzieci raczej zabronione),barszczem i burakami na cieplo do obiadu (przepis frosi )nie przychodzi mi nic do glowy co moznaby przygotowac z tego bogatego w witaminy warzywka
  •    
       

    #2
    Odp: Buraki nie tylko w barszczu

    znalazłam dwa przepisy dla dzieci od 1 r.ż. jakieś takie dziwaczne i nie wiem czy Poldi bedzie je jadł

    http://www.edziecko.pl/jedzenie/2,79..._PRZEPISY.html

    http://www.edziecko.pl/jedzenie/2,79..._PRZEPISY.html

    Skomentuj


      #3
      Odp: Buraki nie tylko w barszczu

      Dzieki Sikorko jesli uda mi sie zdobyc wszystkie skladniki to sproboje chociaz rzeczywiscie dziwaczne troche te przepisy

      Jesli ktos jeszcze zna przepis na cos smacznego to prosze sie ze mna ta wiedza podzielic

      Skomentuj


        #4
        Odp: Buraki nie tylko w barszczu

        Przepis mojej teściowej (ja jeszcze nigdy tego nie robiłam). Co prawda nie jest to danie z burakiem w roli głównej, a jedynie z jego dodatkiem.
        Ona mięsko (wołowinę albo drobiowe) wkłada do naczynia żaroodpornego, polewa oliwą, przyprawia (sól, pieprz, czy też wegetą, majerankiem) obkłada pokrojonymi: jabłkami, burakami, marchewką (można jeszcze inne warzywa włożyć, brokuł, pietruszkę), zamyka i wkłada do piekarnika. W razie potrzeby podlewać trzeba wodą.

        Wiesz Dotka przyznam szczerze, że nic innego ,oprócz tego co wymieniłaś, nie przychodzi mi do głowy.
        Może jeszcze do sałatki go wkroić ??
        Julek: 10/3/2008

        Skomentuj


          #5
          Odp: Buraki nie tylko w barszczu

          Tree z przepisu twojej tesciowej moge skorzystac jutro bo akurat mam wszystko co podalas w domu.
          W salatce burak moze byc niezly,te przepisy podane przez sikorke wygladaja dosc nowatorsko ale jak sie zastanowic to pewnie salatki wyjda bardzo dobre bo patrzac na skladniki wyobrazam sobie ze to wszystko razem dobrze pasuje,popatrze przy nastepnych zakupach czy wszystko znajde i dam znac jak wyszlo ,a jutro upieke cielecinke dla malucha z burakiem

          Skomentuj


            #6
            Odp: Buraki nie tylko w barszczu

            Przepis od teściowej nawet mis się spodobał. Lubię takie nieskomplikowane danie, przy których nie musimy stać. Ciach do piekarnika a później na stól.

            Skomentuj


              #7
              Odp: Buraki nie tylko w barszczu

              Ja bardzo często jem buraki, bo dobrze wpływaja na trawienie, ale ograniczam się do barszczu, buraków zasmażanych.

              Skomentuj

              •    
                   

                #8
                Odp: Buraki nie tylko w barszczu

                Carpaccio z buraczków

                Składniki / 2 porcje

                4 buraczki pieczone* lub parowane
                1/3 szklanki hummusu
                1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
                garstka rukoli
                1/3 owocu granatu
                2 łyżeczki białego i 1 łyżeczka czarnego sezamu
                4 łyżeczki oleju sezamowego + oliwa extra vergine i sok z cytryny


                Przygotowanie

                • Pieczone lub parowane buraczki obrać i pokroić ostrym nożem na cienkie plasterki. Ułożyć na półmiskach wyłożonych rukolą, na wierzch wyłożyć hummus.
                • Posypać kminem rzymskim, granatem i uprażonym na złoto sezamem (pod koniec prażenia jasnego sezamu dodać czarny). Skropić olejem sezamowym, oliwą i sokiem z cytryny.

                Skomentuj


                  #9
                  Odp: Buraki nie tylko w barszczu

                  kiszone buraki

                  Składniki / 4 porcje

                  1 kg czerwonych buraków
                  3 ząbki czosnku
                  1 listek laurowy
                  2 ziarenka pieprzu
                  3 szklanki wody mineralnej lub zwykłej przegotowanej i ostudzonej
                  1 łyżka soli

                  Przygotowanie

                  • Buraki umyć i cieniutko obrać (najlepiej w rękawiczkach gumowych). Można też ich nie obierać, tylko dokładnie wyszorować, odciąć stwardniałe końce.
                  • Buraki pokroić na kawałki i włożyć do dużego słoika lub dwóch mniejszych, docisnąć. Dodać czosnek, liść laurowy oraz pieprz.
                  • Zalać wodą wymieszaną z solą, całkowicie przykrywając buraczki. Potrząsnąć delikatnie słoikiem aby pozbyć się pęcherzy powietrza, jeszcze raz docisnąć buraczki.
                  • Słoik zamknąć i zostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej do czasu aż rozpocznie się fermentacja (na wierzchu zgromadzi się piana).
                  • Słoik odstawić do chłodnego pomieszczenia np. piwnicy lub do lodówki - optymalna temperatura do kiszenia to około 10 stopni, nie może spaść poniżej 0 stopni C. Po kilu dniach otworzyć słoik, zebrać pianę i wykorzystać ukiszone buraczki wraz z sokiem do barszczyku, surówek i innych dań.

                  Skomentuj


                    #10
                    Odp: Buraki nie tylko w barszczu

                    Pieczone buraczki

                    Jak piec buraczki?
                    To bardzo proste Do pieczenia wybieram raczej mniejsze okazy, aby szybciej się upiekły. Najpierw dokładnie je szoruję (nie obieram), zawijam każdy oddzielnie w folię aluminiową i układam na blasze do pieczenia. Pieczenie trwa około 60 minut w temperaturze 190 - 200 stopni C. Sprawdzamy ostrym nożem czy są już gotowe. Po upieczeniu studzę i obieram ze skórki (powinna łatwo odchodzić).

                    Skomentuj

                    •    
                         

                      #11
                      Odp: Buraki nie tylko w barszczu

                      Pesto z pieczonych buraczków

                      Składniki

                      3 małe buraczki
                      3 łyżki oliwy extra vergine
                      3 łyżki orzeszków pinii, zrumienionych na suchej patelni
                      3 łyżki pokrojonego w kosteczkę Parmezanu
                      1 ząbek czosnku
                      sól i świeżo zmielony czarny pieprz

                      Dodatki
                      grzanki lub krakersy
                      twarogowy serek kozi (np. Chavroux)
                      zrumienione orzeszki pinii do dekoracji

                      Przygotowanie

                      • Buraczki umyć, osuszyć, każdy zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż do miękkości, przez około 1 godzinę.
                      • Buraczki wyjąć z folii i obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować blenderem razem ze zrumienionymi orzeszkami pinii, Parmezanem, czosnkiem i oliwą. Doprawić solą i dużą ilością czarnego pieprzu.
                      • Pastę rozsmarować na grzankach lub krakersach, na wierzch położyć po łyżeczce serka koziego i udekorować orzeszkami pinii. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

                      Skomentuj


                        #12
                        Odp: Buraki nie tylko w barszczu

                        Risotto z buraczkami


                        Składniki / 2 porcje

                        300 g buraczków
                        1 cebula
                        2 ząbki czosnku
                        1 łyżka oliwy extra vergine
                        3 gałązki świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
                        500 ml bulionu jarzynowego
                        4 łyżki koncentratu lub soku z buraków (niekoniecznie)
                        100 g ryżu na risotto (arborio)
                        100 ml białego wina
                        1 łyżka masła
                        3 łyżki tartego Parmezanu
                        sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

                        Przygotowanie

                        • Buraczki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Obrać cebulę i jeden ząbek czosnku, pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać posiekaną cebulę, czosnek i tymianek. Zeszklić na małym ogniu przez około 5 minut.
                        • W oddzielnym garnku zagotować bulion razem z tartymi buraczkami, koncentratem z buraczków, rozgniecionym ząbkiem czosnku, pieprzem do smaku i ewentualnie solą. Trzymać garnek z bulionem na malutkim ogniu.
                        • Na patelnię z cebulą wsypać ryż i wymieszać. Po minucie smażenia, wlać wino i gotować przez około 3 minuty. Na patelnię wlewać po 1 łyżce wazowej bulionu razem z buraczkami, wymieszać i gotować do czasu aż cały płyn się zredukuje. Dodawać kolejne łyżki bulionu i gotować jak poprzednio, aż do wyczerpania bulionu, przez około 25 - 30 minut. Po tym czasie ryż powinien być ugotowany al dente a buraczki powinny być miękkie (w razie konieczności dodać więcej bulionu).
                        • Odstawić patelnię z ognia, dodać masło i Parmezan, wymieszać. Wyjąć gałązki tymianku i czosnek. Risotto podawać z grillowanym kozim serem lub rybą ugotowaną na parze.

                        Skomentuj


                          #13
                          Odp: Buraki nie tylko w barszczu

                          Buraczki zasmażane

                          Składniki

                          600 g małych buraczków
                          1 duże jabłko kwaśno - winne (np. szara reneta), obrane
                          1/2 małej cebulki
                          1 płaska łyżeczka mąki
                          1 płaska łyżeczka cukru
                          4 łyżki oleju do smażenia
                          sól do smaku

                          Opcjonalnie: sok z cytryny

                          Przygotowanie

                          • Buraczki wyszorować i ugotować w mundurkach (około 45 - 60 minut)*. Obrać i zetrzeć na tarce o większych oczkach. Oddzielnie zetrzeć jabłko.
                          • Przygotować około 200 ml wrzątku. Cebulkę pokroić w kosteczkę, a następnie na oleju lekko ją przyrumienić na dużej patelni. Mieszając energicznie dodać mąkę, a następnie jabłko. Dolać trochę wrzątku i wsypać cukier. Smażyć do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać.
                          • Następnie ciągle mieszając, dodawać buraczki, doprawić solą i w razie potrzeby uzupełnić wodą aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Można doprawić odrobiną soku z cytryny.

                          Wskazówki

                          buraczki gotuje się w wodzie (około 1 godzina) po dokładnym ich umyciu i bez obierania skórek. Jednak aby zachować jak najwięcej cennych wartości, najlepiej upiec je w piekarniku. Każdy buraczek zawijamy w folię aluminiową, kładziemy na blaszce i pieczemy w 190 stopniach C przez około 1 godzinę (małe buraczki), większe można przekroić i piec przez ok. 1 i 1/2 godziny. Można też gotować buraczki na parze lub w specjalnych garnkach bez użycia wody.

                          Skomentuj


                            #14
                            Odp: Buraki nie tylko w barszczu

                            Buraczki z cebulką

                            Składniki
                            1 kg buraczków czerwonych
                            cebula
                            2 łyżki oleju
                            sól
                            pieprz czarny
                            sok z cytryny lub ocet
                            cukier do smaku


                            Przygotowanie
                            1.Buraczki ugotować. Po odcedzeniu o brać. Ostudzić.
                            2.Zimne zetrzec na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać,
                            3.dodoać do buraczków. Posolić, pocukrować, dodać szcyptę pieprzu i sok z 1/2 cytryny lub 3 Łyżek octu.
                            4.Poczekać kilka minuta że by się składniki dobrze połączyły i dodać olej.
                            5.Wymieszać.

                            Skomentuj


                              #15
                              Odp: Buraki nie tylko w barszczu

                              Napisane przez bobusie2 Pokaż wiadomość
                              Buraczki z cebulką

                              Składniki
                              1 kg buraczków czerwonych
                              cebula
                              2 łyżki oleju
                              sól
                              pieprz czarny
                              sok z cytryny lub ocet
                              cukier do smaku


                              Przygotowanie
                              1.Buraczki ugotować. Po odcedzeniu o brać. Ostudzić.
                              2.Zimne zetrzec na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać,
                              3.dodoać do buraczków. Posolić, pocukrować, dodać szcyptę pieprzu i sok z 1/2 cytryny lub 3 Łyżek octu.
                              4.Poczekać kilka minuta że by się składniki dobrze połączyły i dodać olej.
                              5.Wymieszać.

                              Znam podobny przepis ale z surowymi buraczkami
                              Buraczki starte na grubych oczkach
                              cebula
                              olej
                              pietruszka Duża ilość
                              i mozna dodać wg uznania kukurydzę lub jajko na twardo czy też skropić cytryną
                              można do tej surówki dodac parę łyżek majonezu też ale ja wolę wersję bez tego .

                              Skomentuj

                                     
                              Working...
                              X