Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sałatka z tuńczyka i sera feta

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    Sałatka z tuńczyka i sera feta

    Składniki:
    1 tuńczyk w puszcze w oleju lub sosie własnym
    1 sałata lodowa (średnia) lub 1 kapusta pekińska
    100-150g sera feta

    Sposób przygotowania:
    Sałatę porwać, wyłożyć na nią tuńczyka, fetę (pokrojoną w małą kostkę) polać oliwą z oliwek (można dodać też szczypior, a zamiast oliwy trochę jogurtu).
  •    
       

    #2
    Zrobiłam i polecam, ale koniecznie dodać szczypior, podkreśla smak

    Skomentuj


      #3
      Czytalam gdziez ze kobiety w ciazy nie moga jesc seta feta,czy to prawda???

      Skomentuj


        #4
        Odp: Sałatka z tuńczyka i sera feta

        Można jeść bezpiecznie ser feta w ciąży. Fetę produkuję się z pasteryzowanego mleka owczego, a czasami z mieszanki mleka owczego i koziego.

        Skomentuj


          #5
          Odp: Sałatka z tuńczyka i sera feta

          Dla mnie ser feta jest mega zapychający i nie przepadam. Nie jadłam jeszcze połączenia tuńczyka z fetą, hmm może warto wypróbować?

          Skomentuj


            #6
            Odp: Sałatka z tuńczyka i sera feta

            Sałatkę z tuńczyka robie ale zupełnie z innym połączeniem. Z takim nie roniłam i nie jadłam. Ten przepis zapiszę sobie w zeszycie i na pewno wykorzystam jak przyjedzie rodzinka. Niech zjedzą coś nowego.

            Skomentuj


              #7
              Odp: Sałatka z tuńczyka i sera feta

              Ja w ciąży też na wszelki wypadek nie jadłam fety, po co ryzykować. Tuńczyka uwielbia mój mąż, nie wpadłam na połączenie go z feta, jakoś mi to nie brzmi, ale warto spróbować.

              Skomentuj

              •    
                   

                #8
                Odp: Sałatka z tuńczyka i sera feta

                Feta jest bardzo uniwersalna. Sprawdza się w wielu połączeniach. Mi ostatnio w oko wpadła sałatka z brokułami i fetą. Jeszcze nie próbowałam, ale lubię oba te składniki więc pewnie przy najbliższej okazji wypróbuję. A może któraś z Was już jadła?

                Skomentuj


                  #9
                  Odp: Sałatka z tuńczyka i sera feta

                  tuńczyk ,pomidorki najlepiej koktajlowe ,ser feta i jeszcze dołożyłabym bazylii do tego i pycha sałatka prosta i uwielbiam ją bo jest idealna na każdą okazję i prawie każdemu smakuje

                  Skomentuj


                    #10
                    Odp: Sałatka z tuńczyka i sera feta

                    Składniki:
                    - puszka tuńczyka w sosie własnym
                    - ser feta (około 150g lub mniej)
                    - cebula
                    - pieprz (ew. sól, ale trzeba uważać, bo feta sama w sobie jest słona)
                    - natka pietruszki
                    Tuńczyka odsączyć z zalewy. Cebulę drobno posiekać. Fetę wymieszać z tuńczykiem i cebulę (fetę dodawać stopniowo i sprawdzać, czy pasta nie jest za słona; 150g fety to wg mnie ilość maksymalna, ale każdy z nas ma inny smak i dla każdego inna ilość będzie odpowiednia). Doprawić do smaku. Gotową pastą posmarować pieczywo. Z wierzchu posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego

                    Skomentuj

                    •    
                         

                      #11
                      Odp: Sałatka z tuńczyka i sera feta

                      Składniki na ok. 4 porcje:

                      sałata (dowolna, u mnie mieszana)
                      1 papryka czerwona
                      tuńczyk w puszce w sosie własnym
                      ok. 150g twardego sera feta
                      3 łyżki soku z cytryny
                      1 żółtko
                      30ml oliwy lub oleju
                      50ml gęstego jogurtu naturalnego
                      1- 2 łyżeczki miodu
                      sól, pieprz
                      Sałatę umyć, osuszyć i jeśli są duże liście, porwać na kawałki. Rozłożyć na półmisku lub talerzach.
                      Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paski.
                      Tuńczyka odsączyć z zalewy.
                      Ser feta pokroić w kostkę.
                      Paprykę, tuńczyk i ser rozłożyć na sałacie.
                      Żółtko utrzeć dokładnie z sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem. Dodać powoli oliwę. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać jogurt. Sałatę polać sosem.

                      Skomentuj


                        #12
                        Odp: Sałatka z tuńczyka i sera feta

                        Składniki na bardzo dużą porcję.
                        mała sałata lodowa (lub pół dużej)
                        duży pomidor
                        papryka czerwona
                        kostka sera feta
                        puszka tuńczyka w sosie naturalnym
                        mała cebula
                        opcjonalnie oliwki zielone
                        ćwiartka szklanki wody przegotowanej lub mineralnej niegazowanej
                        4-5 łyżek oliwy z oliwek
                        sól, pieprz, mieszanka ziół do sałatek
                        1 łyżka octu (winny, jabłkowy) lub soku z cytryny
                        Warzywa opłukać, obrać, pokroić według uznania. Tuńczyka lekko odsączyć, rozdrobnić widelcem i wrzucić do warzyw. Ser feta wyjąć, odsączyć i pokroić w kostkę. Wodę, oliwę, ocet/sok z cytryny zmieszać razem i wlać do warzyw, doprawić solą, pieprzem i ziołami, wymieszać.

                        Skomentuj

                               
                        Working...
                        X