Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zupa ogórkowa
Collapse
X
-
przepis na dobry kapuśniak ogladałam w telewizji podczas gotowania go przez Pascala z tym że wprowadziłam własne zmiany i myślę że jest smaczniejszy (gotowałam też dokładnie według jego przepisu) do garnka wrzucam chudy boczek najlepiej gotowany pokrojony w kostkę i obsmażam na łyżce oleju do niego cebulę pokrojoną w kostkę podsmażam chwilę razem potem do tego odciśniętą i pokrojoną drobno kapustę kiszoną podduszam ciągle mieszając oprószam ją łyżką mąki i przyprawami tzn pieprz i ziarenka smaku zalewam wodą i dodaję kostkę rosołkową gdy się gotuje wrzucam marchewkę startą na tarce i ziemniaki pokrojone w kostkę kiedy ziemniaki są miękkie dosypuję łyżke majeranku gotuję jeszcze chwilę i gotowe
-
-
moją ogórkową gotuję na kości wieprzowej na zimną wodę wkładam kość i zagotowuję w międzyczasie wrzucam marchewkę pietruszkę selera starte na tarce i odrobinę pora cebulę kroję w kostkę i rumienię na łyżce masła dodaję do zupy ziemniaczki kroję w kostkę i tez do zupy całość gotuję do zmięknięcia warzyw przyprawiam kostką rosołową pieprzem i szczyptą ziaren smaku następnie wrzucam ogórki starte na tarce i gotuje chwilę podprawiam mąką wymieszaną z wodą i śmietaną na końcu posypuję natką
Leave a comment:
-
A ja robię tak;
Na dwóch kostkach rosołowych gotuję udka lub skrzydełka, marchew, pietruszkę i seler ścieram na tarce i wrzucam razem z ziemniaczkami, jak już prawie miękkie dodaję około pół pęczka koperku świeżego i drobno pokrojonego. Doprawiam ziarenkami smaku, pieprzem i papryką, jak już wszystko miękkie wrzucam ogórki starkowane i zawsze jeszcze trochę soku z ogórków. Jak się zagotuje zaciągam mąka i na koniec dodaje trochę mleka (można też śmietanę)
Leave a comment:
-
To jesli wolno ja dorzuce swoje 3 grosze.
Ja kroje ziemniaki w kosteczke, zalewam woda i do niej dorzucam marchew,pietruche i kawalek selera,opiekana cebulke, piers/skrzydelko/udko ( zalezy czym dysponuja w sklepie ) z kurczaka wedzonego i do tego obowiazkowo ... zabek czosnku Potem jak ziemniaki zmiekna dorzucam tatre ogorasy i zabielam smietana Przed podaniem scieram jarzynki na tarce, miesko obieram i dorzucam do calosci , a jako ze lubie geste zupy to zawsze tluczkiem do ziemniakow "zadzialam" w garnku kilka razy co by czesc troszke zmasakrowac.
Leave a comment:
-
-
Napisane przez sikornik Pokaż wiadomośći do kapuśniaku też najpierw włoszczyzna potem ugotowana kapuch???
Sikornik tak samo jak przy ogórkowej, warzywa muszą być miękkie
Leave a comment:
-
i do kapuśniaku też najpierw włoszczyzna potem ugotowana kapuch???
Leave a comment:
-
-
Obowiązuje żelazna zasada,ogórki kiszone dodajemy po ugotowaniu się warzyw, jak zrobimy to wcześniej warzywa nie dogotują się w kwaśnym wywarze.
Kapustę kiszoną na kapuśniak gotujemy zawsze osobno.
Leave a comment:
-
Sikornik a ja gotuje włoszczyzne i ziemniaki do miękkosci w bulionie a nast dusze starte ogórki kiszone na patelni ze smietana chwilke i rozcieńczam zupka i potem całośc do zupki i jest pycha
Leave a comment:
-
tarkowane ogóry lepsze zdecydowanie
tak żeby berdzo gęsta była???
marzy mi sie jeszcze kapuśniak
(nie, nie jestem w ciąży hehe)
Leave a comment:
-
-
Ja robię tak:
Marchewkę,pietruszkę i ziemniaki(ilość według uznania) kroję w kostkę, zalewam bulionem i gotuję do miękkości potem dodaję kilka ogórków kiszonych startych na tarce o dużych oczkach,chwilę gotuję,sprawdzam smak jeżeli jest mało kwaśna to dolewam trochę soku z ogórków.Doprawiam solą i pieprzem.Zawsze zabielam śmietaną bo bez niej mi nie smakuje.
Leave a comment:
-
no w końcu prosty jak dębowe krzesło przepis na ogórkową
chyba że ktoś zna jeszcze lapszy, bo mi nigdy jeszcze ogórkowa nie wyszła cholera
Leave a comment:
-
Zupa ogórkowa
- ok. 50 dag (jedno opakowanie) mrożonej włoszczyzny
- 4 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
- półtora litra bulionu lub wody
- ok. 40 dag kiszonych ogórków
- liść laurowy
- pieprz
- sól
Mrożonkę i ziemniaki wrzuć do wrzącego bulionu lub wody. Gdy będą prawie miękkie, dodaj drobno pokrojoną kiszoną kapustę lub obrane i pokrojone w kostkę ogórki oraz listek laurowy. Dopraw solą i pieprzem. Zupę na talerzach można zabielić odrobiną śmietany.Tagi: Żaden
Leave a comment: