Poszukuję przepisu na dobrą zupę z brokułów. Nie musi być kremowa.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zupa z brokułów
Collapse
X
-
-
Odp: Zupa z brokułów
Ja do zupy brokułowej używam:
3 łyżki masła
1 cebula, posiekana
4 duże marchewki, posiekane
1 ząbek czosnku, posiekany
1 l wody
4 łyżki bulionu drobiowego w proszku
500 g świeżych brokułów w różyczkach
475 g (2 szkl.) kwaśnej śmietany
3 łyżki mąki pszennej
60 ml (1/4 szkl.) zimnej wody
1 łyżka sosu sojowego
0,5 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
15 g posiekanej natki pietruszki
-
-
Odp: Zupa z brokułów
zupa z brokułów z jajkiem
Składniki:
opakowanie mrożonych brokułów (450-500g)
0,5 l wywaru drobiowego lub warzywnego
2 jajka średniej wielkości (najlepiej „zerówki” lub „jedynki”)
ok. 20 g tartego parmezanu
świeży szczypiorek
opcjonalnie: gałka muszkatołowa
opcjonalnie: łyżka gęstej śmietany
Zagotowuję wywar w większym garnku, dodaję mrożone brokuły, doprowadzam do wrzenia. Gotuję na wolnym ogniu 10 minut. Zestawiam zupę z kuchenki, miksuję na gładką masę. Można doprawić zupę do smaku solą morską i świeżo tartą gałką muszkatołową.
W rondlu zagotowuję ok. 1 l wody, nie solę. Zmniejszam moc płyty tak, aby woda tylko od czasu do czasu bulgotała. Pierwsze jajko delikatnie wybijam do małej miseczki, następnie delikatnie przelewam je do wrzątku. Trzeba to zrobić tak, żeby żółtko się nie rozpadło ani przy wbijaniu jajka do miseczki, ani w momencie, kiedy jajko trafia do wody. Następnie gotuję jajko 3 minuty, od czasu do czasu ostrożnie mieszając wodę łyżką. Zamiast do miseczki, jajko można wbić do …warząchwi, z pomocą której będzie można łatwo przenieść je do wrzątku.
Po trzech minutach wyławiam jajko łyżką cedzakową i przekładam na talerz, a do wrzątku trafia kolejne jajko.
Ugotowane jajka w koszulkach przekładam do miseczek, zalewam kremem z brokułów. Zupę posypuję startym parmezanem i świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Skomentuj
-
Odp: Zupa z brokułów
prosta zupa brokułowa:
brokuł świeży 1 sztuka
1l wywaru drobiowego
3 ząbki czosnku
1 serek topiony śmietankowy
sól morska
łyżeczka cukru
pieprz czarny
opcjonalnie: garść płatków migdałowych lub łuskanego słonecznika
Brokuła oczyszczam, dzielę na małe różyczki, wrzucam do wrzącej wody, lekko posolonej i z dodatkiem łyżeczki cukru. Gotuję 5 minut, po tym czasie odsączam i płuczę zimną wodą.
Wywar podgrzewam, do wrzącego wywaru dodaję brokuła, dodaję trzy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, gotuję chwilę.
Zdejmuję z płyty, odlewam do mniejszego garnuszka chochlę zupy, rozprowadzam w niej serek topiony, dodaję do garnka z resztą zupy, mieszam, doprawiam czarnym pieprzem.
Skomentuj
-
Odp: Zupa z brokułów
zupa z brokułów z groszkiem ptysiowym
Składniki:
550 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
1/2 główki brokuła
4 młode ziemniaki
8 listków świeżej bazylii
2 szalotki
1 łyżeczka masła
groszek ptysiowy
Zupa:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Szalotkę kroimy też w drobną kostkę. Brokuła myjemy i oddzielamy różyczki .
W garnku roztapiamy masło i wrzucamy do niego szalotkę, szklimy ją na złoty kolor. Następnie dorzucamy ziemniaki i zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem aż ziemniaki będą na wpół miękkie i wtedy dodajemy różyczki brokuła. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Sprawdzamy , czy warzywa są odpowiednio miękkie.
Do ugotowanej zupy dodajemy umyte i osuszone listki bazylii i całość miksujemy blenderem.
Ciepłą zupę przelewamy do miseczek i posypujemy groszkiem ptysiowym.
Skomentuj
-
-
Odp: Zupa z brokułów
ZUPA UFOLUDKOWA
Składniki:
opakowanie mrożonych brokułów lub jeden świeży brokuł
marchew
pietruszka
kawałek pora
kawałek selera
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
migdały w płatkach
W małej ilości wody (ok. 500 ml) gotuję warzywa na wywar.
Jak zmiękną, wyławiam je i dodaję różyczki brokuła.
Jeśli na pierwszy rzut oka widać, że wywaru jest za dużo, można dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka.
Gotuję ok. 15 minut, miksuję.
Dodaję sól, pieprz i odrobinę startej na tarce gałki muszkatołowej.
Migdały rumienię na suchej patelni i posypuję nimi zupę bezpośrednio na talerzach.
Skomentuj
-
Odp: Zupa z brokułów
Zupa brokułowa
Składniki:
1 duża marchew
3 średnie ziemniaki
3 ząbki czosnku
1 brokuł (500 g)
2 litry rosołu
sól, pieprz
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
1 łyżeczka mąki pszennej
1/4 szklanki zimnej wody do zagęszczenia zupy
przygotowanie zupki:
Umyte ziemniaki i marchew obieram. Ziemniaki kroję w niewielką kostkę, a marchew w ćwierćplasterki. Do garnka wlewam rosół, do gorącego wrzucam pokrojoną marchewkę, po 10 minutach dodaję ziemniaki razem z przeciśniętymi ząbkami czosnku. Po kolejnych 20 minutach wrzucam podzielony na różyczki brokuł i gotuję około 10 - 15 minut. Doprawiam do smaku solą, pieprzem. Na koniec dodaję do zupy śmietanę i posiekaną natkę lub koperek. Około połowę zupy miksuję za pomocą blendera. Mieszam całość i przelewam z powrotem do jednego garnka. Podaję na gorąco.
Smacznego!
Skomentuj
-
Odp: Zupa z brokułów
zupa brokułowa z kurczakeim
Składniki
2 litry rosołu z kurczaka (z kawałkami kurczaka)
2 marchewki
3 średnie ziemniaki
1/2 pora
1 brokuł
szczypiorek i koperek
1 łyżka mąki
100 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie
Zagotować rosół (bez kurczaka), dodać obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę, pokrojone w kosteczkę obrane ziemniaki i pokrojonego na plasterki pora. Gotować przez ok. 15 minut.
Dodać różyczki brokuła i gotować przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać obrane od kości mięso z kurczaka. Posypać szczypiorkiem i koperkiem.
Zupę zaprawić mąką zmieszaną z łyżką wody i śmietaną. Delikatnie zagotować.
Skomentuj
-
-
Odp: Zupa z brokułów
Ja czasami robię taką zupę krem z łososiem:
SKŁADNIKI
750 g brokułów (lub 600 g brokułów mrożonych)
2 cebule
800 ml bulionu warzywnego
200 g kwaśnej śmietany
sól morska
pieprz
200 g łososia wędzonego
Brokuły ugotować na bulionie i zmiksować na gładką masę. Dodać kwaśną śmietanę i doprawić do smaku. Łososia pokroić w paski. Zupę rozlać na talerze, udekorować paskami łososia.
Skomentuj
Skomentuj