Odp: Placki ziemniaczane
Placki po węgiersku są pyszne! Muszę je przygotować.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Placki ziemniaczane
Collapse
X
-
-
Ja uwielbiam placki ziemniaczane pod każdą postacią. Mogę jeść je same ale smakują mi też np. placki po węgiersku. Generalnie jestem maniaczką ziemniaków i wszystko co z nich powstaje przypada mi do gustu
Leave a comment:
-
Takich jeszcze nie lubię. Za to mam ochotę na klasyczne, ze śmietaną...
Leave a comment:
-
-
Polecam zetrzeć ziemniaki na grubej tarce. Dodatkowo dodać marchewkę i ser żółty, rewelacyjne połączenie!
Leave a comment:
-
Ja lubię placki zimniaczane z sosem mięsnym i kalafiorem.
Leave a comment:
-
Akurat dziś mam na obiad. Rzadko robię, może dlatego tak je lubię!
Leave a comment:
-
-
Świetny przepis, do tego sos grzybowy i obiad jak znalazł!
Leave a comment:
-
Świetny przepis:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach bezpośrednio do większej i płaskiej miski. Zostawić je w misce bez mieszania, miskę delikatnie przechylić i odstawić tak na ok. 10 - 15 minut.
W międzyczasie odlewać zbierający się sok, delikatnie przytrzymując ziemniaki, nadal ich nie mieszać. Na koniec docisnąć dłonią do miski i odlać jeszcze więcej soku. Dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli.
Rozgrzać patelnię, wlać olej. Masę ziemniaczaną wymieszać. Nakładać porcje masy (1 pełna łyżka) na rozgrzany olej i rozprowadzać ją na dość cienki placek. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 2 - 3 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Posypać solą morską z młynka. Placki ziemniaczane najlepsze są prosto z patelni gdy są chrupiące.
Leave a comment:
-
Ja jeszcze nie jadłam w tym sezonie dyni. Ale placuszków z niej nie lubię, są zbyt rozlazłe.
Leave a comment:
-
-
Oj równiez mam mase cukinii. Mam własny ogródek i nigdy jeszcze nie miałam takiego obrodzenia cukinii jak w tym roku własnie. Zaczęłam nawet ją kisić (co polecam ponieważ jest smaczna i smakuje praktycznie tak samo jak oliwki.....).
Placki z cukinii piekę często. Nawet częściej niż ziemniaczane, które preferuję zimą.
Czekam jeszcze na dynię. Będe mogła wtedy smażyć placuszki z dynii: https://www.przepisy.pl/przepis/placki-dyniowe - które również są bardzo smaczne
Leave a comment:
-
Ooo, brzmią przepysznie. Mam jeszcze sporo cukinii, to wypróbuję ten przepis.
Leave a comment:
-
U nas w sezonie często smażyłam placki ziemniaczane z startą cukinią A mąż kiedyś dodał do tego mąkę kukurydzianą Były jeszcze lepsze
Leave a comment:
-
-
Napisane przez mikaa997 Pokaż wiadomośćo też ciekawy pomysł, nigdy nie próbowałamTeż fajny sposób na przemycenie domownikom zdrowej marchewki za którą mój synek totalnie nie przepada
W takim daniu można umieścić wiele (z pozoru) niesmacznych składników
Leave a comment:
-
Ja kiedyś wypróbowałam ten sposób z plackami i startą marchewką i chyba to jeszcze cukinię dodałam wyszły super w smaku także polecam również Lubię takie odskocznie od codziennych potraw kiedyś też do placków ziemniaczanych dodałam skruszone płatki kukurydziane
Leave a comment:
Leave a comment: