- 6 dużych ziemniaków
- 1-2 jajka
- 3-4 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- olej
Ziemniaki umyć, obrać. Zetrzeć na tarce (małe lub duże otwory, jak lubimy
). Wymieszać z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem. Placuszki smażyć z obu stron. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać na papierowy ręcznik. zaraz potem na talerz. Można do ciasta dodać łyżkę śmietany, placki będą bardziej puszyste. Można też dodać: pokrojoną cebulę, pieczarki, majeranek, natkę pietruszki lub starte jabłko. Smacznego!
- 1-2 jajka
- 3-4 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- olej
Ziemniaki umyć, obrać. Zetrzeć na tarce (małe lub duże otwory, jak lubimy

Skomentuj