Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cukinie faszerowane

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • teresa211186
    replied
    Odp: Cukinie faszerowane

    Z kaszą jaglaną i warzywami
    4 okrągłe cukinie, najlepiej żółte
    pół szklanki suchej kaszy jaglanej
    1 spory por - tylko biała część
    kolba kukurydzy
    niepełna szklanka bulionu warzywnego
    ok. 200 g pieczarek
    1 żółta papryka
    2 łyżeczki margaryny roślinnej
    oliwa
    puszka pomidorów
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, szczypta cukru, pieprz cytrynowy,
    Kaszę jaglaną gotujemy na sypko (najlepiej zrobić to wcześniej).
    Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy lub oleju roślinnego, podsmażamy drobno pokrojonego pora, pokrojoną paprykę i pieczarki (odlewając wodę, którą puszczą pieczarki)
    Kolbę kukurydzy obieramy z ziaren szerokim ostrym nożem, trzymając w pionie i wykonując ruch w dół. Podsmażamy ziarna przez kilka minut w rondelku (na roślinnej margarynie), dolewamy bulion (tyle, by linia płynu wystawała nieco poza ziarna kukurydzy) i gotujemy ok. 10/15 minut.
    Z boku przygotowujemy sos pomidorowy - posiekany czosnek podsmażamy na odrobinie oliwy (dosłownie minutę, ciągle potrząsając garnuszkiem), dolewamy pomidory z puszki wraz z całą zalewą, doprawiamy pieprzem, solą, szczyptą cukru i ewentualnie ulubionymi ziołami, trzymamy na średnim ogniu ok 15 minut, co jakiś czas mieszając.
    Doprawiamy warzywa na patelni - sporą ilością pieprzu, solą, ewentualnie ulubionymi świeżymi ziołami. Możecie też dodać drobno posiekaną papryczkę chilii i jeszcze chwilkę podsmażyć całość. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
    Kaszę jaglaną dorzucamy do kukurydzy i mieszamy (nie odlewając bulionu! Dzięki temu nasz farsz zachowa soczystość, a nie będzie suchą papką po wyjęciu z piekarnika. Całość - bulion z "maślaną" kukurydzą i kaszą jaglaną, dodajemy do podsmażanych warzyw, całość dokładnie mieszamy, próbujemy i dosmaczamy według uznania.
    Cukiniom odkrawamy czapeczki i wydrążamy je: nożem, łyżeczką z ostrym zakończeniem lub nawet widelcem - wszystko zależy od tego, jak bardzo dojrzała jest cukinia, musicie popróbować. U mnie najłatwiej było najpierw wykroić nożem, a później podważać łyżką. Miąższ wyjmujemy i wyrzucamy lub zostawiamy na placuszki z cukinii (np. następnego dnia).
    Cukinie nadziewamy farszem, do naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy i układamy warzywa blisko siebie.Ja przed zapiekaniem bardzo delikatnie smaruje cukinie olejem na czubku pędzelka, by nie suszyły się w piekarniku, ale soczyście i rumianie zapiekały.
    Pieczemy ok. 15/20 minut w podanej temperaturze. Łatwo sprawdzić gotowość ostrą częścią drewnianego patyczka - kiedy skórka cukinii jest już miękka - wyjmujemy.

    Leave a comment:

  •    
       

  • teresa211186
    replied
    Odp: Cukinie faszerowane

    Cukinia faszerowana kaszą jaglaną
    3 średnie cukinie
    1/2 szklanki kaszy jaglanej
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 papryczka chili
    1 czerwona papryka
    przyprawy w proszku, po 1 łyżeczce: kurkumy, oregano, papryki słodkiej, kuminu, kolendry oraz 1/3 łyżeczki ostrej papryki
    1/2 puszki pomidorów
    150 g pomidorków koktajlowych lub 2 zwykłe pomidory
    świeża kolendra lub bazylia lub szczypiorek
    oliwa extra vergine, sól, pieprz

    Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Cukinie przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wyskrobać nasiona oraz część miąższu, pozostawiając ok. 1/2 cm warstwę cukinii. Nasiona wyrzucić, miąższ zachować. Cukinie doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać przez 15 minut.
    W międzyczasie ugotować kaszę jaglaną: do garnka wsypać suchą kaszę i podprażyć ją, wlać 1 szklankę wody, posolić i gotować pod przykryciem przez ok. 13 minut, do miękkości.
    Na większej patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojony na plasterki czosnek. Następnie dodać wszystkie przyprawy w proszku. Po chwili dodać posiekaną papryczkę chili bez pestek, pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę oraz odłożony miąższ cukinii i smażyć mieszając od czasu do czasu przez ok. 5 minut.
    Dodać rozdrobnione pomidory z puszki, wymieszać i gotować przez ok. 3 minuty. W międzyczasie doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Na koniec dodać ugotowaną kaszę jaglaną. Farsz wyłożyć do wgłębień cukinii, na wierzch położyć pomidorki koktajlowe lub półplasterki pomidora, doprawić solą i pieprzem i zapiekać przez ok. 15 minut. Po upieczeniu skropić oliwą extra vergine, posypać kolendrą.

    Leave a comment:


  • teresa211186
    replied
    Odp: Cukinie faszerowane

    Cukinie z kaszą gryczaną 2 małe cukinie
    100 g kaszy gryczanej
    garść pestek słonecznika
    1/2 papryki czerwonej
    100 g pieczarek
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    2-3 łyżki sosu sojowego
    oliwa z bazylią
    papryka ostra w proszku
    pieprz syczuański
    świeża natka pietruszki
    Kaszę gryczaną gotujemy 15 min. w osolonej wodzie.
    Cukinie przekrawamy wzdłuż i wydrążamy przy pomocy dużej łyżki.
    Wydrążony miąższ siekamy drobno.
    W drobną kostkę kroimy pieczarki, cebulę oraz paprykę.
    Ugotowaną kaszę prażymy na suchej patelni wraz ze słonecznikiem i sosem sojowym.
    Po chwili dodajemy posiekany miąższ z cukinii, pieczarki, cebulę i paprykę, skrapiamy lekko oliwą z dodatkiem bazylii. Całość dusimy przez chwilę, aż odparuje większość wody.
    Następnie dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy ostrą papryką w proszku oraz pieprzem syczuańskim (wedle uznania).
    Nastawiamy piekarnik na 180 st. C. Przygotowany farsz nakładamy suto do naszych łódeczek.
    Wykładamy łódeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy przez 40-45 min. w 180 st. C. na przedostatniej półce piekarnika.
    Jeśli zdecydujemy się na dodanie sera camembert to 10 minut przed końcem przykrywamy każdą z połówek dwoma plastrami sera i ustawiamy termoobieg.
    Przed podaniem obsypujemy łódeczki posiekaną natką pietruszk

    Leave a comment:


  • smerfetkaaa8
    replied
    Odp: Cukinie faszerowane

    Ja mam zamiar jutro zrobić cukinie faszerowane. Znalazłam fajny przepis na qchenne inspiracje.

    Leave a comment:


  • marzanna586
    replied
    Odp: Cukinie faszerowane

    Świetny przepis! Chyba wypróbuję go we własnej kuchni za kilka dni

    Leave a comment:


  • myszunia11
    replied
    Odp: Cukinie faszerowane

    Moim zdaniem najsmaczniejsza cukinia faszerowana powstaje z tego własnie przepisu.

    W wersji wegetariańskiej danie nadaje się dobrze na kolację. Jesli chcę aby było bardziej sycące to robię je dokładnie tak jak jest podane w przepisie. Czyli dodaję do niego mięsko. Pomidory w zależności jakie macie:
    albo surowe
    albo z puszki

    Leave a comment:


  • maggiczna_
    replied
    Odp: Cukinie faszerowane

    Brzmi ciekawie Chętnie spróbuję. Lubię faszerowane warzywa Mam też ochotę spróbować zrobić papryki faszerowane komosą ryżową. Tu widziałam taki przepis http://kcalmar.com/blog/category/przepisy/ . Powinno być niezłe

    Leave a comment:

  •    
       

  • emros
    replied
    Odp: Cukinie faszerowane

    Robiłam kiedyś z fetą, ale przyznam szczerze, że opcja z mięsem mielonym jest znacznie dużo bardziej smaczniejsza i bardziej syta. W ogóle to jestem miłośniczką cukinii, więc w sezonie taka faszerowana jest u nas dość często.

    Leave a comment:


  • smerfetkaaa8
    replied
    Odp: Cukinie faszerowane

    Też robię najczęściej cukinie faszerowane mięsem mielonym. Przygotowane w taki sposób są chyba jednak najlepsze.

    Leave a comment:


  • tyktyk
    replied
    Odp: Cukinie faszerowane

    Dziękuję za przepis . Na pewno skorzystam .

    Leave a comment:

  •    
       

  • wyakin
    replied
    Odp: Cukinie faszerowane

    A ja cukinie faszeruje normalnie mięsem mielonym, podsmażam z cebulką i dodaję też paprykę, oczywiście sporo czosnku:P, a do tego robię sos pomidorowy.

    Leave a comment:


  • lilas
    replied
    Odp: Cukinie faszerowane

    Jadłam taką cukinię według pierwszego przepisu i muszę przyznać, ze bardzo smaczna wyszła. Na pewno jeszcze zrobię raz jeszcze.

    Leave a comment:


  • anijaa
    replied
    Odp: Cukinie faszerowane

    Robiłam taką cukinie ale na ostro tez wyśmienicie smakuje. Wystarczy dodać paprykę.

    Leave a comment:


  • Eiger
    replied
    Odp: Cukinie faszerowane

    smaczna i wyjątkowa cukinia http://cukinia.info skarbnica przepisów.

    Leave a comment:


  • kiwi
    started a topic Cukinie faszerowane

    Cukinie faszerowane

    - 3 cukinie
    - pokruszona feta
    - oliwa
    - cebula pokrojona w kostkę
    - posiekany czosnek
    - ryż
    - rosół z oregano
    - natka pietruszki
    - jajo
    - sól
    - pieprz

    Cukinie rozciąć wzdłuż, wydrążyć miąższ, powstałe łódeczki zblanszować, odstawić. Miąższ posiekać. Rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać ryż, przyprawy i posiekaną cukinię, chwilę smażyć. Wlać gorący rosół, gotować mieszając, aż ryż zmięknie, a płyn odparuje. Dodać zioła, wymieszać z roztrzepanym jajem i fetą. Napełnić łódeczki i zapiec w piekarniku (180 st.C).
       
Working...
X