Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cukinie faszerowane

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    Cukinie faszerowane

    - 3 cukinie
    - pokruszona feta
    - oliwa
    - cebula pokrojona w kostkę
    - posiekany czosnek
    - ryż
    - rosół z oregano
    - natka pietruszki
    - jajo
    - sól
    - pieprz

    Cukinie rozciąć wzdłuż, wydrążyć miąższ, powstałe łódeczki zblanszować, odstawić. Miąższ posiekać. Rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać ryż, przyprawy i posiekaną cukinię, chwilę smażyć. Wlać gorący rosół, gotować mieszając, aż ryż zmięknie, a płyn odparuje. Dodać zioła, wymieszać z roztrzepanym jajem i fetą. Napełnić łódeczki i zapiec w piekarniku (180 st.C).
  •    
       

    #2
    Odp: Cukinie faszerowane

    smaczna i wyjątkowa cukinia http://cukinia.info skarbnica przepisów.
    http://rybapogrecku.pl
    http://salatkazkurczakiem.net.pl

    Skomentuj


      #3
      Odp: Cukinie faszerowane

      Robiłam taką cukinie ale na ostro tez wyśmienicie smakuje. Wystarczy dodać paprykę.
      Sałatka ryżowa- Najlepsza z owocami .

      Skomentuj


        #4
        Odp: Cukinie faszerowane

        Jadłam taką cukinię według pierwszego przepisu i muszę przyznać, ze bardzo smaczna wyszła. Na pewno jeszcze zrobię raz jeszcze.

        Skomentuj


          #5
          Odp: Cukinie faszerowane

          A ja cukinie faszeruje normalnie mięsem mielonym, podsmażam z cebulką i dodaję też paprykę, oczywiście sporo czosnku:P, a do tego robię sos pomidorowy.

          Skomentuj


            #6
            Odp: Cukinie faszerowane

            Dziękuję za przepis . Na pewno skorzystam .
            Kto ma sadło, temu łatwo.

            Skomentuj


              #7
              Odp: Cukinie faszerowane

              Też robię najczęściej cukinie faszerowane mięsem mielonym. Przygotowane w taki sposób są chyba jednak najlepsze.

              Skomentuj

              •    
                   

                #8
                Odp: Cukinie faszerowane

                Robiłam kiedyś z fetą, ale przyznam szczerze, że opcja z mięsem mielonym jest znacznie dużo bardziej smaczniejsza i bardziej syta. W ogóle to jestem miłośniczką cukinii, więc w sezonie taka faszerowana jest u nas dość często.

                Skomentuj


                  #9
                  Odp: Cukinie faszerowane

                  Brzmi ciekawie Chętnie spróbuję. Lubię faszerowane warzywa Mam też ochotę spróbować zrobić papryki faszerowane komosą ryżową. Tu widziałam taki przepis http://kcalmar.com/blog/category/przepisy/ . Powinno być niezłe

                  Skomentuj


                    #10
                    Odp: Cukinie faszerowane

                    Moim zdaniem najsmaczniejsza cukinia faszerowana powstaje z tego własnie przepisu.

                    W wersji wegetariańskiej danie nadaje się dobrze na kolację. Jesli chcę aby było bardziej sycące to robię je dokładnie tak jak jest podane w przepisie. Czyli dodaję do niego mięsko. Pomidory w zależności jakie macie:
                    albo surowe
                    albo z puszki

                    Skomentuj

                    •    
                         

                      #11
                      Odp: Cukinie faszerowane

                      Świetny przepis! Chyba wypróbuję go we własnej kuchni za kilka dni

                      Skomentuj


                        #12
                        Odp: Cukinie faszerowane

                        Ja mam zamiar jutro zrobić cukinie faszerowane. Znalazłam fajny przepis na qchenne inspiracje.

                        Skomentuj


                          #13
                          Odp: Cukinie faszerowane

                          Cukinie z kaszą gryczaną 2 małe cukinie
                          100 g kaszy gryczanej
                          garść pestek słonecznika
                          1/2 papryki czerwonej
                          100 g pieczarek
                          1 cebula
                          3 ząbki czosnku
                          3 łyżki przecieru pomidorowego
                          2-3 łyżki sosu sojowego
                          oliwa z bazylią
                          papryka ostra w proszku
                          pieprz syczuański
                          świeża natka pietruszki
                          Kaszę gryczaną gotujemy 15 min. w osolonej wodzie.
                          Cukinie przekrawamy wzdłuż i wydrążamy przy pomocy dużej łyżki.
                          Wydrążony miąższ siekamy drobno.
                          W drobną kostkę kroimy pieczarki, cebulę oraz paprykę.
                          Ugotowaną kaszę prażymy na suchej patelni wraz ze słonecznikiem i sosem sojowym.
                          Po chwili dodajemy posiekany miąższ z cukinii, pieczarki, cebulę i paprykę, skrapiamy lekko oliwą z dodatkiem bazylii. Całość dusimy przez chwilę, aż odparuje większość wody.
                          Następnie dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy ostrą papryką w proszku oraz pieprzem syczuańskim (wedle uznania).
                          Nastawiamy piekarnik na 180 st. C. Przygotowany farsz nakładamy suto do naszych łódeczek.
                          Wykładamy łódeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy przez 40-45 min. w 180 st. C. na przedostatniej półce piekarnika.
                          Jeśli zdecydujemy się na dodanie sera camembert to 10 minut przed końcem przykrywamy każdą z połówek dwoma plastrami sera i ustawiamy termoobieg.
                          Przed podaniem obsypujemy łódeczki posiekaną natką pietruszk

                          Skomentuj


                            #14
                            Odp: Cukinie faszerowane

                            Cukinia faszerowana kaszą jaglaną
                            3 średnie cukinie
                            1/2 szklanki kaszy jaglanej
                            1 cebula
                            2 ząbki czosnku
                            1 papryczka chili
                            1 czerwona papryka
                            przyprawy w proszku, po 1 łyżeczce: kurkumy, oregano, papryki słodkiej, kuminu, kolendry oraz 1/3 łyżeczki ostrej papryki
                            1/2 puszki pomidorów
                            150 g pomidorków koktajlowych lub 2 zwykłe pomidory
                            świeża kolendra lub bazylia lub szczypiorek
                            oliwa extra vergine, sól, pieprz

                            Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Cukinie przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wyskrobać nasiona oraz część miąższu, pozostawiając ok. 1/2 cm warstwę cukinii. Nasiona wyrzucić, miąższ zachować. Cukinie doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać przez 15 minut.
                            W międzyczasie ugotować kaszę jaglaną: do garnka wsypać suchą kaszę i podprażyć ją, wlać 1 szklankę wody, posolić i gotować pod przykryciem przez ok. 13 minut, do miękkości.
                            Na większej patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojony na plasterki czosnek. Następnie dodać wszystkie przyprawy w proszku. Po chwili dodać posiekaną papryczkę chili bez pestek, pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę oraz odłożony miąższ cukinii i smażyć mieszając od czasu do czasu przez ok. 5 minut.
                            Dodać rozdrobnione pomidory z puszki, wymieszać i gotować przez ok. 3 minuty. W międzyczasie doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Na koniec dodać ugotowaną kaszę jaglaną. Farsz wyłożyć do wgłębień cukinii, na wierzch położyć pomidorki koktajlowe lub półplasterki pomidora, doprawić solą i pieprzem i zapiekać przez ok. 15 minut. Po upieczeniu skropić oliwą extra vergine, posypać kolendrą.

                            Skomentuj


                              #15
                              Odp: Cukinie faszerowane

                              Z kaszą jaglaną i warzywami
                              4 okrągłe cukinie, najlepiej żółte
                              pół szklanki suchej kaszy jaglanej
                              1 spory por - tylko biała część
                              kolba kukurydzy
                              niepełna szklanka bulionu warzywnego
                              ok. 200 g pieczarek
                              1 żółta papryka
                              2 łyżeczki margaryny roślinnej
                              oliwa
                              puszka pomidorów
                              2 ząbki czosnku
                              sól, pieprz, szczypta cukru, pieprz cytrynowy,
                              Kaszę jaglaną gotujemy na sypko (najlepiej zrobić to wcześniej).
                              Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy lub oleju roślinnego, podsmażamy drobno pokrojonego pora, pokrojoną paprykę i pieczarki (odlewając wodę, którą puszczą pieczarki)
                              Kolbę kukurydzy obieramy z ziaren szerokim ostrym nożem, trzymając w pionie i wykonując ruch w dół. Podsmażamy ziarna przez kilka minut w rondelku (na roślinnej margarynie), dolewamy bulion (tyle, by linia płynu wystawała nieco poza ziarna kukurydzy) i gotujemy ok. 10/15 minut.
                              Z boku przygotowujemy sos pomidorowy - posiekany czosnek podsmażamy na odrobinie oliwy (dosłownie minutę, ciągle potrząsając garnuszkiem), dolewamy pomidory z puszki wraz z całą zalewą, doprawiamy pieprzem, solą, szczyptą cukru i ewentualnie ulubionymi ziołami, trzymamy na średnim ogniu ok 15 minut, co jakiś czas mieszając.
                              Doprawiamy warzywa na patelni - sporą ilością pieprzu, solą, ewentualnie ulubionymi świeżymi ziołami. Możecie też dodać drobno posiekaną papryczkę chilii i jeszcze chwilkę podsmażyć całość. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
                              Kaszę jaglaną dorzucamy do kukurydzy i mieszamy (nie odlewając bulionu! Dzięki temu nasz farsz zachowa soczystość, a nie będzie suchą papką po wyjęciu z piekarnika. Całość - bulion z "maślaną" kukurydzą i kaszą jaglaną, dodajemy do podsmażanych warzyw, całość dokładnie mieszamy, próbujemy i dosmaczamy według uznania.
                              Cukiniom odkrawamy czapeczki i wydrążamy je: nożem, łyżeczką z ostrym zakończeniem lub nawet widelcem - wszystko zależy od tego, jak bardzo dojrzała jest cukinia, musicie popróbować. U mnie najłatwiej było najpierw wykroić nożem, a później podważać łyżką. Miąższ wyjmujemy i wyrzucamy lub zostawiamy na placuszki z cukinii (np. następnego dnia).
                              Cukinie nadziewamy farszem, do naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy i układamy warzywa blisko siebie.Ja przed zapiekaniem bardzo delikatnie smaruje cukinie olejem na czubku pędzelka, by nie suszyły się w piekarniku, ale soczyście i rumianie zapiekały.
                              Pieczemy ok. 15/20 minut w podanej temperaturze. Łatwo sprawdzić gotowość ostrą częścią drewnianego patyczka - kiedy skórka cukinii jest już miękka - wyjmujemy.

                              Skomentuj

                                     
                              Working...
                              X