Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ryż z jabłkami

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    Przekąska: Ryż z jabłkami

    - 2 torebki ryżu
    - 2 kwaśne jabłka
    - 1.5 szklanki mleka
    - 1.5 szklanki wody
    - łyżka masła
    - cynamon
    - 1/2 szklanki cukru
    - margaryna (do wysmarowania naczynia żaroodpornego)

    Ugotuj ryż w wodzie zmieszanej z mlekiem. W trakcie gotowania lekko posól, dodaj łyżeczkę masła. Obierz jabłka ze skórki, wydrąż gniazda, pokrój na cienkie plasterki. Każdy plasterek obtocz w cukrze i cynamonie. Wysmaruj tłuszczem żaroodporne naczynie. Na dno nałóż pierwszą warstwę ryżu, następnie przykryj ją warstwą przygotowanych jabłek i tak dalej... Wierzchnia warstwa powinna być ryżowa. Po wierzchu możesz ryż posmarować osłodzoną śmietaną, ładnie się zapiecze. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (ok 170 st.) i zapiekaj do lekkiego zrumienienia. Podawaj gorący ze śmietaną doprawioną cukrem waniliowym.
  •    
       

    #2
    Zrobiłam - pychotka, takie leciutkie danko! W sam raz na upały

    Skomentuj


      #3
      Tak, w upały się sprawdza wyśmienicie, ale i jak chcesz zjeść sobie coś lekkiego i dobrego to też warto zrobić.

      Skomentuj


        #4
        ooo brzmi smakowicie...zrobię sobie w wolnym dniu

        Skomentuj


          #5
          Ja proponuje dorzucic jeszcze rodzynki

          Skomentuj


            #6
            Odp: Ryż z jabłkami

            Ja też zrobiłam tylko z mniejszych proporcji, moi mężczyźni wsunęli to w jedno popołudnie.
            Julek: 10/3/2008

            Skomentuj


              #7
              Odp: Ryż z jabłkami

              Robie dosc czesto,kiedys moje dziecko poprosilo mnie bym wrzucila pare orzechow,tez dobre

              Skomentuj

              •    
                   

                #8
                Odp: Ryż z jabłkami

                Ryż z jabłkami i cynamonem był ulubionym deserkiem moich dzieci. Teraz też czas od czasu robię i wszystkim smakuje.

                Skomentuj


                  #9
                  Odp: Ryż z jabłkami

                  Taki ryż z jabłkami i cynamonem to jeszcze mój ulubiony podwieczorek z dzieciństwa, teraz sama go przygotowuję, tylko mąż jada bez cynamonu, bo go nie znosi

                  Skomentuj


                    #10
                    Odp: Ryż z jabłkami

                    200 g ryżu
                    0,6 l mleka 2%
                    2 małe szczypty soli
                    4 jabłka średniej wielkości, umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych
                    1 łyżka masła (oraz niewielka ilość roztopionego masła do wysmarowania naczyń żaroodpornych)
                    2 łyżki cukru
                    sok z 1/2 cytryny
                    1 płaska łyżeczka cynamonu
                    SOS
                    150 ml kwaśnej śmietany 18%
                    1 opakowanie cukru wanilinowego
                    70 g cukru pudru
                    DO DEKORACJI
                    niewielka ilość cynamonu
                    niewielka ilość ubitej śmietany 30%
                    PRZYGOTOWANIE
                    Mleko zagotowujemy, dodajemy 2 małe szczypty soli, gdy mleko się zagotuje, dodajemy ryż. Gotujemy 12-20 minut, często mieszając (ryż powinien się rozkleić). Garnek z ryżem przykrywamy i odstawiamy na mniej więcej 30 minut.

                    Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Do rozpuszczonego masła dodajemy starte jabłka, 2 łyżki cukru, sok z ½ cytryny. Całość mieszamy. Prażymy jabłka (konsystencja jabłek powinna być zwarta). Do uprażonych jabłek dodajemy płaską łyżeczkę cynamonu, mieszamy, zdejmujemy z ognia. 2 nieduże lub 1 większe naczynie żaroodporne wysmarowujemy roztopionym masłem. Ryż dzielimy na 2 części, przekładamy pierwszą część do naczyń żaroodpornych, następnie na ryżu układamy uprażone jabłka, jabłka zakrywamy drugą częścią przygotowanego ryżu. Odstawiamy na chwilę.

                    SOS
                    Do czystej miski przekładamy śmietanę, cukier wanilinowy i cukier puder. Wszystkie składniki łączymy razem do momentu powstania sosu. Na powierzchni ryżu rozkładamy sos. Ryż zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 185°C (termoobieg) przez mniej więcej 25-30 minut.

                    DO DEKORACJI
                    Zapieczony ryż posypujemy cynamonem i podajemy z bitą śmiet

                    Skomentuj

                           
                    Working...
                    X