Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Chłodnik dla dwojga

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    Chłodnik dla dwojga

    Pyszny chłodnik (dla 2 osób):

    - 0,5 l maślanki lub kefiru
    - duży kubek jogurtu naturalnego
    - pomidory
    - ogórek (kiszony lub świeży)
    - pęczek rzodkiewek
    - 1 gotowane jajko
    - koperek
    - przyprawy: sól, pieprz...

    Wszystko mieszamy i zajadamy ))
  •    
       

    #2
    Robiłam w upały, pycha, polecam dodać jeszcze szczypiorek!

    Skomentuj


      #3
      Odp: Chłodnik dla dwojga

      Ja w tym roku robiłam chłodnik buraczkowy gotowy Winiary, ale podejrzewam że nawet się nie umywa do takiego tradycyjnego,

      Skomentuj


        #4
        Odp: Chłodnik dla dwojga

        Często robimy w domu chłodniki, oczywiście w sezonie, bo wtedy mamy własne warzywa. Super chłodzi, polecam.

        Skomentuj


          #5
          Odp: Chłodnik dla dwojga

          Nam też bardziej smakują chłodniki z własnych warzyw. dlatego w sezonie też zjadamy dużo takich smakołyków.

          Skomentuj


            #6
            Odp: Chłodnik dla dwojga

            Składniki:

            600 g jogurtu lub zsiadłego mleka
            1 duży ogórek
            2–3 ząbki czosnku
            łyżeczka pieprzu do smaku
            pęczek rzodkiewek
            2 jajka

            Najpierw z ogórka obieram kilka plasterków, które będą potem dekoracją chłodnika. Możecie pominąć ten krok.

            Ogórka ścieram na tarce o grubych oczkach, ja ścieram ze skórką. Potem odlewam nadmiar soku z garnuszka, do którego starłam ogórka.

            Rzodkiewki kroję w słupki, jajka ugotowane na twardo obieram i kroję na ćwiartki. Ogórki zalewam zsiadłym mlekiem lub jogurtem, dodaję wyciśnięty czosnek, pieprz i rzodkiewki, i mieszam. Podaję z jajkiem. Smacznego.

            Skomentuj


              #7
              Odp: Chłodnik dla dwojga

              Składniki:

              1 pęczek botwinki
              3–4 ogórki
              pęczek rzodkiewek
              pęczek szczypiorku
              2 jajka (ugotowane na twardo)
              1 litr kefiru, jogurtu lub mleka zsiadłego
              sól i pieprz

              Młode buraczki odcinam, kroję botwinkę na mniejsze części.
              Wkładam wszystko do wody (razem z małymi buraczkami) i gotuję do miękkości. Potem przelewam chłodną wodą.
              Obieram buraczki i kroję w kostkę, botwinkę również kroję drobniej.
              Ogórka kroję w kostkę, rzodkiewkę także, a szczypiorek na malutkie kawałki.
              Wszystko wrzucam do miski. Doprawiam mocno pieprzem i solą (ja pieprzu daję 3/4 łyżeczki albo i więcej, soli troszke mniej), wlewam kefir lub jogurt, lub zsiadłe mleko. Mieszam dokładnie. Podaję z pokrojonym jajkiem ugotowanym na twardo.

              Skomentuj

              •    
                   

                #8
                Odp: Chłodnik dla dwojga

                Bardzo fajny ten przepis na chłodnik. Muszę go sobie zachować i wykorzystać w okresie wakacyjnym, kiedy wszystkie warzywa są świeże i najsmaczniejsze, zwłaszcza te z ogródka mojej mamy.

                Skomentuj


                  #9
                  Odp: Chłodnik dla dwojga

                  CHŁODNIK TRUSKAWKOWY - składniki:
                  700 g truskawek
                  75 g jogurty waniliowego
                  500 g śmietany
                  1/2 łyżeczki startej wanilii
                  CHŁODNIK TRUSKAWKOWY - sposób przygotowania: Truskawki zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj jogurt waniliowy. Wmieszaj śmietanę i wanilię. Przed podaniem schłodź w lodówce przez godzinę. Potrawę podawaj udekorowaną truskawką i listkiem mięty.

                  Skomentuj

                         
                  Working...
                  X