oto przepis na ciasto marchewkowe, mojej znajomej
sama piekłam kilka lat temu, jest dobre nie czuć marchewki, smakuje jak babka
składniki na ciasto
składniki na lukier
Całe jajka utrzyj z cukrem, następnie (ciągle miksując) dodawaj: mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia.
Dalej dosypujesz 1łyżeczkę cynamonu, cały olejek migdałowy i dolewasz oliwę.
na koniec łączysz z marchewką surową startą na drobnej tarce lub na miazgę (0.5 kg).
jeśli chodzi o czas i temperaturę, to znajoma nie pamiętała jak to robi (niby na wyczucie)
ale sprawdziłam na necie i średnio podają tak:
piec ok 40-45 minut w temperaturze 180 stopni
Zimne ciasto polewaj lukrem (0.5 szkl. cukru pudru, 2,3 łyżki zimnego mleka, 0.5 olejku migdałowego- utrzeć).
SMACZNEGO!!!!
sama piekłam kilka lat temu, jest dobre nie czuć marchewki, smakuje jak babka
składniki na ciasto
- 4 jajka
2 szklanki cukru
3 szklanki mąki
1 łyżka stołowa, płaska sody
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 cały olejek migdałowy
1,5 szklanki oliwy
o,5kg marchewki
składniki na lukier
- o,5 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki mleka zimnego
pół olejku migdałowego
Całe jajka utrzyj z cukrem, następnie (ciągle miksując) dodawaj: mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia.
Dalej dosypujesz 1łyżeczkę cynamonu, cały olejek migdałowy i dolewasz oliwę.
na koniec łączysz z marchewką surową startą na drobnej tarce lub na miazgę (0.5 kg).
jeśli chodzi o czas i temperaturę, to znajoma nie pamiętała jak to robi (niby na wyczucie)
ale sprawdziłam na necie i średnio podają tak:
piec ok 40-45 minut w temperaturze 180 stopni
Zimne ciasto polewaj lukrem (0.5 szkl. cukru pudru, 2,3 łyżki zimnego mleka, 0.5 olejku migdałowego- utrzeć).
SMACZNEGO!!!!
Skomentuj