Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obiad w 20 min.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    #46
    Odp: Obiad w 20 min.

    Ostatnio robiłam spaghetti z pesto pietruszkowym. To było bardzo szybkie i smaczne danie!

    Skomentuj

    •    
         

      #47
      Odp: Obiad w 20 min.

      Szybki i smaczny obiad, a do tego zdrowy? Prosta sprawa
      Wstawiasz do gotowania ryż - najlepiej w saszetkach. Zanim woda zacznie się gotować, a następnie ryż ugotuje się, obierasz 3 jabłka i 2 gruszki. Ścierasz je na tarce na grubych oczkach. Wrzucasz do garczka i zalewasz delikatnie wodą, nastawiasz mały ogień i dusisz mieszając co jakiś czas. Jak owoce zmiękną tworząc masę dodajesz łyżeczkę cynamonu i zostawiasz jeszcze na 2 minutki. Wykładasz ryż na talerz, na to ugotowane owoce. Na nie nakładasz śmietanę - u mnie Zott 12% - POLECAM. Na śmietanę ja sypię jeszcze trochę cukru waniliowego i kładę dwa, trzy kawałki banana. Obiad dla całej rodziny tzn i dla dorosłych na wspomnienie dzieciństwa i dla dziecka

      Skomentuj


        #48
        Odp: Obiad w 20 min.

        Brzmi dobrze, choć ja nie przepadam za obiadami na słodko. A mrozicie bulion i potem robicie z nich zupy krem na szybko?

        Skomentuj


          #49
          Odp: Obiad w 20 min.

          Rybne curry

          Składniki: 40-50 dag filetów rybnych (sum, dorsz), duża cebula, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżeczki przyprawy curry, 2 łyżki masła, 3 pomidory, cukier, sól + dowolny makaron lub ryż jako dodatek

          Wykonanie: przygotować ryż albo makaron jako dodatek do dania, w zależności od upodobań. Filety pokroić w około trzycentymetrowe paski i posypać dwoma łyżeczkami przyprawy curry. Cebulę obrać i posiekać. Pomidory sparzyć i po zdjęciu skórki także posiekać. W rondlu rozgrzać po łyżce oliwy i masła, dodać pomidory i smażyć razem przez dwie minuty. Na patelni na pozostałym gorącym tłuszczu usmażyć rybę. Gdy się zrumieni, przełożyć ją do rondla z warzywami, posypać solą, dodać szczyptę cukru i doprowadzić do wrzenia. Następnie przykryć i gotować przez około 10 minut na niezbyt dużym ogniu. Przed podaniem można doprawić curry. Podawać z ugotowanym ryżem lub makaronem.

          Skomentuj


            #50
            Odp: Obiad w 20 min.

            Szybki obiad z makaronem

            Składniki:
            - 8 dojrzałych pomidorów lub dwa opakowania pomidorów w puszce
            - 250g tuńczyka w oleju
            - łyżka kaparów
            - dwie łyżki czarnych oliwek
            - 200 g rukoli
            - ½ kg spaghetti
            - sól, pieprz do smaku

            Przygotowanie:
            Krok 1: Świeże pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w kostkę.
            Krok 2: Tuńczyka osączamy, dzielimy na duże kawałki.
            Krok 3: Rukolę płuczemy i osuszamy.
            Krok 4: W misce mieszamy pomidory, oliwki, kapary, tuńczyka i kilka kropel oliwy. Doprawiamy do smaku.
            Krok 5: Gotujemy makaron, odcedzamy i mieszamy z przygotowanym sosem.

            Skomentuj


              #51
              Odp: Obiad w 20 min.

              Szybki obiad z ryby

              Składniki:
              - filet z dowolnej ryby
              - 2 suszone pomidory
              - 1 łyżeczka oliwy z oliwek
              - 50 g soczewicy czerwonej
              - 200 g brokuła
              - 75 ml jogurtu naturalnego
              - 1 ząbek czosnku
              - mała cebula
              - pieprz, oregano i papryka ostra

              Przygotowanie:
              Krok 1: Filet z ryby nacieramy oliwą z papryką, oregano i solą.
              Krok 2: Siekamy pomidory i układamy na rybie. Całość zawijamy w folię.
              Krok 3: Rybę pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
              Krok 4: Cebulę siekamy i następnie dusimy w małej ilości wody.
              Krok 5: Soczewicę i brokuły gotujemy. Soczewicę mieszamy z cebulą.
              Krok 6: Mieszamy jogurt, pieprz i posiekany czosnek i polewamy nim danie. Gotowe!

              Skomentuj


                #52
                Odp: Obiad w 20 min.

                Szybki obiad z kurczaka

                Składniki:
                - 1 podwójny filet z kurczaka
                - 2 pory
                - 2 ząbki czosnku
                - 200 ml gęstej śmietany
                - kilka kropel soku z cytryny
                - 1 łyżeczka curry
                - 1 łyżeczka tymianku
                - 150 g tartego sera
                - 1 łyżka masła
                - 2 łyżki oliwy
                - sól, pieprz do smaku

                Przygotowanie:
                Krok 1: Filet kroimy w drobną kostkę, skrapiamy oliwą z sokiem cytryny, curry, tymiankiem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut do lodówki.
                Krok 2: Pora kroimy w krążki, dodajemy czosnek i podsmażamy całość na maśle, aż por się nie zrumieni.
                Krok 3: Do zrumienionego pora dodajemy śmietanę, całość mieszamy aż do momentu zagotowania się.
                Krok 4: Dodajemy do sosu żółty ser.
                Krok 5: Na patelni podsmażamy kurczaka przez około 5 minut, po czym dodajemy go do sosu.
                Krok 6: Sos dokładnie mieszamy i gotujemy przez minutę. Gotowe! Sos możemy podać z ugotowanym ryżem lub makaronem.

                Skomentuj

                •    
                     

                  #53
                  Odp: Obiad w 20 min.

                  Przepis na szybki obiad z mięsa mielonego

                  Składniki:
                  - ½ kg mięsa mielonego
                  -3 łyżki startego sera
                  - 3 łyżki bułki tartej
                  - 1 jajko
                  - 1 mała cebula posiekana w drobną kostkę
                  - 3 ząbki czosnku
                  - 500 ml przecieru pomidorowego
                  - sól i pieprz do smaku
                  - olej lub oliwa do smażenia

                  Przygotowanie:
                  Krok 1: Do miski dajemy mielone, ser, jajko, bułkę tartą, posiekany czosnek, przyprawy, cebulę. Całość dokładnie mieszamy i formujemy klopsiki.
                  Krok 2: Na rozgrzanym oleju smażymy klopsiki do momentu, aż będą złociste.
                  Krok 3: Przecier pomidorowy wlewamy do garnka, przyprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami i całość doprowadzamy do wrzenia.
                  Krok 4: Do sosu wrzucamy podsmażone klopsiki i całość gotujemy 5-8 minut. Gotowe!

                  Skomentuj


                    #54
                    Odp: Obiad w 20 min.

                    Przepis na szybki obiad wegetariański

                    Składniki:
                    - 250 g makaronu
                    - 1 puszka pomidorów
                    - ½ papryczki chili
                    - 1 puszka cieciorki
                    - 1 ząbek czosnku
                    - 1 łyżeczka cukru
                    - 1 łyżeczka curry
                    - 1 cebula
                    - 1 łyżka oliwy
                    - pieprz, sól, bazylia, oregano i natka pietruszki

                    Przygotowanie:
                    Krok 1: Cebulę i czosnek siekamy na drobno i podsmażamy na łyżce oliwy.
                    Krok 2: Do cebuli i czosnku dorzucamy pomidory z puszki i całość dusimy ok. 10 minut.
                    Krok 3: Gdy sos zgęstnieje, dodajemy curry, cukier, sól, pieprz i pozostałe przyprawy.
                    Krok 4: Odsączamy cieciorkę, płuczemy na sitku i dodajemy do sosu.
                    Krok 5: W międzyczasie gotujemy i odcedzamy makaron.
                    Krok 6: Makaron polewamy sosem i dekorujemy pietruszką.

                    Skomentuj


                      #55
                      Odp: Obiad w 20 min.

                      wiosenny obiad

                      Składniki:
                      •400 g Fasolki Szparagowej Zielonej już przygotowanej na parze Bonduelle,
                      •3 jajka,
                      •1,5 szklanki ajwaru (najlepiej domowego),
                      •1 szklanka ugotowanej czerwonej komosy ryżowej,
                      •1/2 szklanki startego sera cheddar,
                      •skórka otarta z połowy cytryny,
                      •sól i pieprz do smaku,
                      •czarny sezam do posypania,
                      •kilka pomidorków koktajlowych,
                      •kilka łyżek szczypiorku.

                      Przygotowanie:

                      1.Zamrożoną fasolkę wymieszać z ajwarem, komosą, serem i skórką cytryny, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wyrównać. Na wierzchu zrobić trzy niewielkie wgłębienia i wylać do nich surowe jajka. Przybrać połówkami pomidorków i posypać sezamem.
                      2.Piec w 190 stopniach ok. 15 minut, aż zetną się białka.
                      3.Przed podaniem posypać szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem.

                      Skomentuj

                      •    
                           

                        #56
                        Odp: Obiad w 20 min.

                        Składniki:
                        paczka makaronu spaghetti
                        ok 400 g boczku wędzonego
                        średnia cebula
                        pomidory w puszce
                        natka pietruszki
                        oliwa
                        sól, pieprz

                        Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

                        Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Oba te składniki trzeba usmażyć na patelni na złoto z odrobiną oliwy.
                        Oddzielnie na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory z puszki i również smażymy redukując soki.
                        Gotowe pomidory i makaron wrzucamy do naszego boczku dodajemy jeszcze posiekaną natkę i mieszamy chwilę na ogniu.

                        Można podać z parmezanem.

                        Skomentuj


                          #57
                          Odp: Obiad w 20 min.

                          pierś z kurczaka podwójna 1
                          mały brokuł 1
                          czerwona cebula 2
                          rodzynki garść
                          bekon surowy 8 plasterków
                          jogurt naturalny 400 ml
                          sok z cytryny 2 łyżki
                          sól i biały pieprz




                          Pierś kurczaka upiec na grillu lub w piekarniku w woreczku do pieczenia (ok. 30 minut). Brokuł umyć, osuszyć, podzielić na małe różyczki. Cebule obrać, pokroić w plasterki. Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut, odcedzić. Plasterki bekonu usmażyć na suchej patelni lub pod grillem na „chipsy”. Doprawić jogurt sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Surowe brokuły wymieszać z cebulą, rodzynkami, gorącym kurczakiem pokrojonym w kostkę i poszarpanymi bekonowymi chipsami. Polać sosem jogurtowym. Podawać natychmiast.

                          Skomentuj


                            #58
                            Odp: Obiad w 20 min.

                            Kurczak podsmażany z sezamem, imbirem i soją
                            Składniki na 2 porcje:

                            kurczak z sez, imb i soją
                            – 1 pierś z kurczaka
                            – 1 mała papryka czerwona, pokrojona w paski
                            – 1 mała papryka zielona, pokrojona w paski
                            – 3 cebule dymki, posiekane
                            – 1 mała papryczka chili, posiekana
                            – 1 szklanka słodkiego groszku
                            – 1/2 szklanki marynaty Kikkoman Teriyaki
                            – 1 gałązka selera naciowego
                            – 2 pieczarki, pokrojone w plasterki
                            – 1 ząbek czosnku, posiekany
                            – 1 łyżka oleju sezamowego
                            – 2 łyżki oleju roślinnego
                            Do ozdobienia:
                            – podsmażone ziarna sezamu
                            – ryż jaśminowy
                            Przygotowanie:

                            Włożyć pokrojoną pierś z kurczaka do miski, obtoczyć w oleju sezamowym i pozostawić na 20 minut. Do woka nalać oleju roślinnego i podgrzać na dużym ogniu. Smażyć pierś z kurczaka przez 2-3 minuty do uzyskania złocistego koloru. Wyjąć mięso i położyć pod przykryciem. Do woka wrzucić pokrojony seler oraz papryki. następnie pieczarki, cebule dymki, chili, czosnek oraz słodki groszek. Podsmażać przez minutę lub dwie. Włożyć mięso kurczaka z powrotem do woka i wlać marynatę Kikkoman. Smażyć przez kolejne 3 do 4 minut aż warzywa zmiękną a mięso będzie gotowe.
                            Podawać z ryżem jaśminowym oraz podsmażonymi ziarnami sezamu.

                            Skomentuj


                              #59
                              Odp: Obiad w 20 min.

                              Filet z indyka w sosie żurawinowym
                              Składniki:

                              filet z ind w sosie żur
                              -500 gram filetów z indyka
                              -100 gram suszonej żurawiny
                              -0,5 szklanki keczupu
                              -1 szklanka wody
                              -4 łyżki oliwy z oliwek
                              -5 łyżek mąki
                              -sól
                              -pieprz
                              -przyprawa typu vegeta
                              Przygotowanie:

                              Filety doprawiamy solą, pieprzem, vegetą i dodajemy 1 łyżkę oliwy. Tak przygotowane odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie. W garnku zagotowujemy wodę, na gotujący się wrzątek wrzucamy suszoną żurawinę i keczup i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu. Filety układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Pieczemy pod przykryciem 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C. Danie to najlepiej smakuje z ryżem.

                              Skomentuj


                                #60
                                Odp: Obiad w 20 min.

                                u nas jak musze zrobić szybki obiad to robie naleśniki z dżemem, albo placki ziemniaczane. Zdarza się też jakaś zapiekanka albo warzywa na patelnie z ryżem

                                Skomentuj

                                       
                                Working...
                                X