Szybki i smaczny obiad, a do tego zdrowy? Prosta sprawa
Wstawiasz do gotowania ryż - najlepiej w saszetkach. Zanim woda zacznie się gotować, a następnie ryż ugotuje się, obierasz 3 jabłka i 2 gruszki. Ścierasz je na tarce na grubych oczkach. Wrzucasz do garczka i zalewasz delikatnie wodą, nastawiasz mały ogień i dusisz mieszając co jakiś czas. Jak owoce zmiękną tworząc masę dodajesz łyżeczkę cynamonu i zostawiasz jeszcze na 2 minutki. Wykładasz ryż na talerz, na to ugotowane owoce. Na nie nakładasz śmietanę - u mnie Zott 12% - POLECAM. Na śmietanę ja sypię jeszcze trochę cukru waniliowego i kładę dwa, trzy kawałki banana. Obiad dla całej rodziny tzn i dla dorosłych na wspomnienie dzieciństwa i dla dziecka
Składniki: 40-50 dag filetów rybnych (sum, dorsz), duża cebula, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżeczki przyprawy curry, 2 łyżki masła, 3 pomidory, cukier, sól + dowolny makaron lub ryż jako dodatek
Wykonanie: przygotować ryż albo makaron jako dodatek do dania, w zależności od upodobań. Filety pokroić w około trzycentymetrowe paski i posypać dwoma łyżeczkami przyprawy curry. Cebulę obrać i posiekać. Pomidory sparzyć i po zdjęciu skórki także posiekać. W rondlu rozgrzać po łyżce oliwy i masła, dodać pomidory i smażyć razem przez dwie minuty. Na patelni na pozostałym gorącym tłuszczu usmażyć rybę. Gdy się zrumieni, przełożyć ją do rondla z warzywami, posypać solą, dodać szczyptę cukru i doprowadzić do wrzenia. Następnie przykryć i gotować przez około 10 minut na niezbyt dużym ogniu. Przed podaniem można doprawić curry. Podawać z ugotowanym ryżem lub makaronem.
Składniki:
- 8 dojrzałych pomidorów lub dwa opakowania pomidorów w puszce
- 250g tuńczyka w oleju
- łyżka kaparów
- dwie łyżki czarnych oliwek
- 200 g rukoli
- ½ kg spaghetti
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1: Świeże pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w kostkę.
Krok 2: Tuńczyka osączamy, dzielimy na duże kawałki.
Krok 3: Rukolę płuczemy i osuszamy.
Krok 4: W misce mieszamy pomidory, oliwki, kapary, tuńczyka i kilka kropel oliwy. Doprawiamy do smaku.
Krok 5: Gotujemy makaron, odcedzamy i mieszamy z przygotowanym sosem.
Składniki:
- filet z dowolnej ryby
- 2 suszone pomidory
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 50 g soczewicy czerwonej
- 200 g brokuła
- 75 ml jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- mała cebula
- pieprz, oregano i papryka ostra
Przygotowanie:
Krok 1: Filet z ryby nacieramy oliwą z papryką, oregano i solą.
Krok 2: Siekamy pomidory i układamy na rybie. Całość zawijamy w folię.
Krok 3: Rybę pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Krok 4: Cebulę siekamy i następnie dusimy w małej ilości wody.
Krok 5: Soczewicę i brokuły gotujemy. Soczewicę mieszamy z cebulą.
Krok 6: Mieszamy jogurt, pieprz i posiekany czosnek i polewamy nim danie. Gotowe!
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 2 pory
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml gęstej śmietany
- kilka kropel soku z cytryny
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka tymianku
- 150 g tartego sera
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1: Filet kroimy w drobną kostkę, skrapiamy oliwą z sokiem cytryny, curry, tymiankiem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut do lodówki.
Krok 2: Pora kroimy w krążki, dodajemy czosnek i podsmażamy całość na maśle, aż por się nie zrumieni.
Krok 3: Do zrumienionego pora dodajemy śmietanę, całość mieszamy aż do momentu zagotowania się.
Krok 4: Dodajemy do sosu żółty ser.
Krok 5: Na patelni podsmażamy kurczaka przez około 5 minut, po czym dodajemy go do sosu.
Krok 6: Sos dokładnie mieszamy i gotujemy przez minutę. Gotowe! Sos możemy podać z ugotowanym ryżem lub makaronem.
Składniki:
- ½ kg mięsa mielonego
-3 łyżki startego sera
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 mała cebula posiekana w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml przecieru pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- olej lub oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1: Do miski dajemy mielone, ser, jajko, bułkę tartą, posiekany czosnek, przyprawy, cebulę. Całość dokładnie mieszamy i formujemy klopsiki.
Krok 2: Na rozgrzanym oleju smażymy klopsiki do momentu, aż będą złociste.
Krok 3: Przecier pomidorowy wlewamy do garnka, przyprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami i całość doprowadzamy do wrzenia.
Krok 4: Do sosu wrzucamy podsmażone klopsiki i całość gotujemy 5-8 minut. Gotowe!
Przygotowanie:
Krok 1: Cebulę i czosnek siekamy na drobno i podsmażamy na łyżce oliwy.
Krok 2: Do cebuli i czosnku dorzucamy pomidory z puszki i całość dusimy ok. 10 minut.
Krok 3: Gdy sos zgęstnieje, dodajemy curry, cukier, sól, pieprz i pozostałe przyprawy.
Krok 4: Odsączamy cieciorkę, płuczemy na sitku i dodajemy do sosu.
Krok 5: W międzyczasie gotujemy i odcedzamy makaron.
Krok 6: Makaron polewamy sosem i dekorujemy pietruszką.
Składniki:
•400 g Fasolki Szparagowej Zielonej już przygotowanej na parze Bonduelle,
•3 jajka,
•1,5 szklanki ajwaru (najlepiej domowego),
•1 szklanka ugotowanej czerwonej komosy ryżowej,
•1/2 szklanki startego sera cheddar,
•skórka otarta z połowy cytryny,
•sól i pieprz do smaku,
•czarny sezam do posypania,
•kilka pomidorków koktajlowych,
•kilka łyżek szczypiorku.
Przygotowanie:
1.Zamrożoną fasolkę wymieszać z ajwarem, komosą, serem i skórką cytryny, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wyrównać. Na wierzchu zrobić trzy niewielkie wgłębienia i wylać do nich surowe jajka. Przybrać połówkami pomidorków i posypać sezamem.
2.Piec w 190 stopniach ok. 15 minut, aż zetną się białka.
3.Przed podaniem posypać szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem.
Składniki:
paczka makaronu spaghetti
ok 400 g boczku wędzonego
średnia cebula
pomidory w puszce
natka pietruszki
oliwa
sól, pieprz
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Oba te składniki trzeba usmażyć na patelni na złoto z odrobiną oliwy.
Oddzielnie na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory z puszki i również smażymy redukując soki.
Gotowe pomidory i makaron wrzucamy do naszego boczku dodajemy jeszcze posiekaną natkę i mieszamy chwilę na ogniu.
pierś z kurczaka podwójna 1
mały brokuł 1
czerwona cebula 2
rodzynki garść
bekon surowy 8 plasterków
jogurt naturalny 400 ml
sok z cytryny 2 łyżki
sól i biały pieprz
Pierś kurczaka upiec na grillu lub w piekarniku w woreczku do pieczenia (ok. 30 minut). Brokuł umyć, osuszyć, podzielić na małe różyczki. Cebule obrać, pokroić w plasterki. Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut, odcedzić. Plasterki bekonu usmażyć na suchej patelni lub pod grillem na „chipsy”. Doprawić jogurt sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Surowe brokuły wymieszać z cebulą, rodzynkami, gorącym kurczakiem pokrojonym w kostkę i poszarpanymi bekonowymi chipsami. Polać sosem jogurtowym. Podawać natychmiast.
Kurczak podsmażany z sezamem, imbirem i soją
Składniki na 2 porcje:
kurczak z sez, imb i soją
– 1 pierś z kurczaka
– 1 mała papryka czerwona, pokrojona w paski
– 1 mała papryka zielona, pokrojona w paski
– 3 cebule dymki, posiekane
– 1 mała papryczka chili, posiekana
– 1 szklanka słodkiego groszku
– 1/2 szklanki marynaty Kikkoman Teriyaki
– 1 gałązka selera naciowego
– 2 pieczarki, pokrojone w plasterki
– 1 ząbek czosnku, posiekany
– 1 łyżka oleju sezamowego
– 2 łyżki oleju roślinnego
Do ozdobienia:
– podsmażone ziarna sezamu
– ryż jaśminowy
Przygotowanie:
Włożyć pokrojoną pierś z kurczaka do miski, obtoczyć w oleju sezamowym i pozostawić na 20 minut. Do woka nalać oleju roślinnego i podgrzać na dużym ogniu. Smażyć pierś z kurczaka przez 2-3 minuty do uzyskania złocistego koloru. Wyjąć mięso i położyć pod przykryciem. Do woka wrzucić pokrojony seler oraz papryki. następnie pieczarki, cebule dymki, chili, czosnek oraz słodki groszek. Podsmażać przez minutę lub dwie. Włożyć mięso kurczaka z powrotem do woka i wlać marynatę Kikkoman. Smażyć przez kolejne 3 do 4 minut aż warzywa zmiękną a mięso będzie gotowe.
Podawać z ryżem jaśminowym oraz podsmażonymi ziarnami sezamu.
filet z ind w sosie żur
-500 gram filetów z indyka
-100 gram suszonej żurawiny
-0,5 szklanki keczupu
-1 szklanka wody
-4 łyżki oliwy z oliwek
-5 łyżek mąki
-sól
-pieprz
-przyprawa typu vegeta
Przygotowanie:
Filety doprawiamy solą, pieprzem, vegetą i dodajemy 1 łyżkę oliwy. Tak przygotowane odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie. W garnku zagotowujemy wodę, na gotujący się wrzątek wrzucamy suszoną żurawinę i keczup i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu. Filety układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Pieczemy pod przykryciem 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C. Danie to najlepiej smakuje z ryżem.
u nas jak musze zrobić szybki obiad to robie naleśniki z dżemem, albo placki ziemniaczane. Zdarza się też jakaś zapiekanka albo warzywa na patelnie z ryżem
Skomentuj