Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
20 dag masła
2 jajka
2 łyżki miodu
łyzeczka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa orzechowa:
30 dag orzechów włoskich
2 łyżki miodu
10 dag masła
Krem I:
2 opakowania budyniu śmietankowego
3 szklanki mleka
pol kostki masła
Krem II:
1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
Przygotowanie:
Składniki na ciasto polaczyc i wyrobic ciasto,następnie podzielić je na trzy części.Dwa placki piec ok 15 minut w temp 180 stopni. Trzeci placek przed pieczeniem pokrywamy masa orzechowa - maslo roztapiamy w garniszku , dodajemy miod i orzechy, mieszamy by wszystkie orzeszki pokryly sie masa - i to gorace wylewamy na surowe ciasto.Pieczemy jak dwa poprzednie. Gdy wszystkie "placki" ostygna mozemy przystapic do koncowego wykanczania - Na pierwszy spod wylewamy mase krowkowa z mleka skondensowanego ( w tym celu gotujemy je ok 2 godz lub kupujemy gotowa mase ), przykrywamy plackiem a na niego nakladamy goracy budyn zmiksowany z maslem, na to nakladamy ostatnia warstwe czyli placek z masa orzechowa
Oto moje dzielo ( pokrojone wkleje w niedziele :P )
P.S.Budyniow nie słodze bo masa orzechowa i krowkowa jest wg mnie wystarczajaco slodka.
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
20 dag masła
2 jajka
2 łyżki miodu
łyzeczka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa orzechowa:
30 dag orzechów włoskich
2 łyżki miodu
10 dag masła
Krem I:
2 opakowania budyniu śmietankowego
3 szklanki mleka
pol kostki masła
Krem II:
1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
Przygotowanie:
Składniki na ciasto polaczyc i wyrobic ciasto,następnie podzielić je na trzy części.Dwa placki piec ok 15 minut w temp 180 stopni. Trzeci placek przed pieczeniem pokrywamy masa orzechowa - maslo roztapiamy w garniszku , dodajemy miod i orzechy, mieszamy by wszystkie orzeszki pokryly sie masa - i to gorace wylewamy na surowe ciasto.Pieczemy jak dwa poprzednie. Gdy wszystkie "placki" ostygna mozemy przystapic do koncowego wykanczania - Na pierwszy spod wylewamy mase krowkowa z mleka skondensowanego ( w tym celu gotujemy je ok 2 godz lub kupujemy gotowa mase ), przykrywamy plackiem a na niego nakladamy goracy budyn zmiksowany z maslem, na to nakladamy ostatnia warstwe czyli placek z masa orzechowa
Oto moje dzielo ( pokrojone wkleje w niedziele :P )
P.S.Budyniow nie słodze bo masa orzechowa i krowkowa jest wg mnie wystarczajaco slodka.
Skomentuj