Odp: Krówka
A ja mam nieco inny przepis na krówkę i polecam spróbować zrobić, bo naprawdę rewelacja słodycz.
Krówka
ciasto:
200 g masła
175 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 jajka
250 g mąki
1 łyzeczka proszku do pieczenia
4 łyzki mleka
1 płaska łyżka kakao
masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. do masy dodawać kolejno po jednym jajku. wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz wlać 1-2 lyżki mleka. 2/3 ciasta wylozyc na blaszke (30x40 cm) wylozona papierem do pieczenia. do pozostalego ciasta dodać kakao, wyłozyc na jasne ciasto, formując łyżką łaty. piec ok. 30 min w temp. 180 st. C (piekarnik powinien byc wczasniej nagrzany). ciasto pozostawić na blasze do wystudzenia.
krem:
250 ml mleka
250 ml smietany 30%
200 g cukierkow KRÓWEK
1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym
10 dag żelatyny
5 łyżek mleka wymieszać z budyniem, reszte mleka zagotowac za śmietanką oraz posiekanymi krówkami. mieszankę budyniową wlać do gorącego mleka z cukierkami, nie przerywając mieszania budyń zagotować. zelatyne namoczyc w 5 lyzkach wody, wymieszac z goracym budyniem.
bita śmietana:
1 opakowanie bitej śmietany
wykonać bitą smietanę wg przepisu na opakowaniu
ciasto przekroic na dwie czesci, przełożyć zgęstniałym kremem. na wierzch ciasta wyłożyć bitą śmietanę. mozna posypać tartą czekoladą
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Krówka
Collapse
X
-
-
Odp: Krówka
na karmel: pół szklanki cukru + pół szklanki wody
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 500 ml zimnej śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 śmietanfixy
Polewa
- 1 puszka masy kajmakowej
+ płatki migdałowe do posypania
Przygotowanie
Na początku przygotowujemy karmel - na suchą patelnię wysypujemy pół szklanki cukru i podgrzewamy aż się rozpuści. Podczas rozpuszczania mieszamy od czasu do czasu i pod żadnym pozorem nie dotykamy karmelu (jest strasznie gorący i parzy :P) Kiedy już cukier rozpuści się na brązowy karmel o konsystencji miodu, dodajemy do niego pół szklanki wody i mieszamy tak aby karmel ładnie połączył się z wodą. Zdejmujemy patelnię z ognia. Różnica temperatur sprawi, że prawdopodobnie zrobią nam się gródki, ale spokojnie, za chwilę podczas mieszania i studzenia się rozpuszczą. W razie potrzeby można jeszcze chwilę delikatnie podgrzać karmel i zamieszać. Odstawiamy karmel do wystudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy do niej cukier i dalej ubijamy. Na końcu dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Do tak powstałej puszystej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie. Następnie dodajemy wystudzony karmel i ponownie delikatnie mieszamy, żeby ciasto nam nie opadło.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą tortownicy o średnicy ok 25 cm. lub prostokątnej blaszki o podobnych wymiarach.
Pieczemy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Po wyjęciu ciasta z piekarnia, studzimy je i przekrawamy na pół.
Przygotowujemy krem - śmietankę ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania dodając do niej cukier puder, cukier waniliowy i śmietanfixy.
Pierwszy blat ciasta pokrywamy kremem śmietanowym i przykrywamy drugim blatem.
Wierzch ciasta smarujemy masą kajmakową z puszki i obsypujemy płatkami migdałów.
Pyszne polecam
Leave a comment:
-
Odp: Krówka
Też pierwsze słyszę o tym cieście. Wiadomo, ze te ciasta domowe zawsze są smaczniejsze niż kupne w sklepie. Ja to nawet nie jadłam nigdzie tego ciasta.
Leave a comment:
-
Odp: Krówka
Oj ciasta "krówka" nigdy nie jadłam. raz tylko kupne, ale podejrzewam , że naet sie nie umywa do takiego robionego w domku.
Leave a comment:
-
-
Odp: Krówka
Na pewno smakuje super, ale jak dla mnie trochę za dużo pracy. Nie bardzo mam ostatnio czas na pracochłonne wypieki.
Leave a comment:
-
ja to ciacho robiłam z masą budyniową i wyszło za*****iste
teraz jak wyjdę ze szpitala to zrobię z bitą śmietaną
no może jak już wszyscy uporają się z tymi ciastami świątecznymi, żeby nie przesadzić ze słodkim hehe
Leave a comment:
-
-
Goplana dziekuje, juz wiem co kupic. A te fixy cos tam do smietany to co to jest? Wiem, ze glupie pytanie, ale pierwszy raz bede robic ciasta z kremem i sie nie orientuje =(
Leave a comment:
-
Ania proponuje poczytac tutaj http://www.mamacafe.pl/forum/showthread.php?t=718 - ludzaco podobne ciacho wrecz takie samo a tu bedzie temat krowki ok ? Bo sie wszystko pomiesza.
Leave a comment:
-
-
pytanko
Napisane przez madzia_ma Pokaż wiadomośćhej!! jeśli można to ja znam wiersje uproszczona i równie pyszną:
Składniki
śmietana 36% - 0,5 litra ubić na krem
opakowanie kremu karpatki (wg. przepisu na torebce, ale można zrobić samemu)
mleko skondensowane słodzone (może być smakowe)
8 paczek herbatników
czekolada starta do posypania (można nie trzeba)
Wykonanie
układamy warstwami na blasze 25x40:
1. herbatniki
2. mleko skondensowane
3. herbatniki
4. krem z karpatki
5. herbatniki
6. bita śmietana
7. posypka
i do lodówki najlepiej na noc niech się wszystko zmrozi (ale po 2-3 godzinach tez jest dobre), na ciepłe dni mniam
Leave a comment:
-
Goplana przysiegam, ze bylo slodzone w kartoniku, a w puszcze znalezc nie moglam =( W [uszcze byla masa krowkowa, ktora trzeba bylo dodac do masla zeby sie zrobila no i te jakies mleka zageszczone tez slodzone i nieslodzone.
Moze niech ktoras z dziewczyn wstawi zdjecie tego mleka tzn puszki to poszukam takiego samego.
Leave a comment:
-
-
Diabełku to nie to samo. W kartoniku jest nieslodzone a tu potrzeba slodzone ktore sprzedawane jest tylko w puszkach .Nieslodzone swietnie nadaje sie do ptasiego mleczka
Leave a comment:
-
ostatnio w markecie szukalam mleka skondensowanego i bylo tylko w kartoniku na tym w puszcze pisalo "zageszczone" to to samo? Chce zrobic 3ita albo wlansnie krowke i mam problem z tym mlekiem.
Leave a comment:
Leave a comment: