Goplana dziekuje, juz wiem co kupic. A te fixy cos tam do smietany to co to jest? Wiem, ze glupie pytanie, ale pierwszy raz bede robic ciasta z kremem i sie nie orientuje =(
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Krówka
Collapse
X
-
-
-
-
Odp: Krówka
na karmel: pół szklanki cukru + pół szklanki wody
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 500 ml zimnej śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 śmietanfixy
Polewa
- 1 puszka masy kajmakowej
+ płatki migdałowe do posypania
Przygotowanie
Na początku przygotowujemy karmel - na suchą patelnię wysypujemy pół szklanki cukru i podgrzewamy aż się rozpuści. Podczas rozpuszczania mieszamy od czasu do czasu i pod żadnym pozorem nie dotykamy karmelu (jest strasznie gorący i parzy :P) Kiedy już cukier rozpuści się na brązowy karmel o konsystencji miodu, dodajemy do niego pół szklanki wody i mieszamy tak aby karmel ładnie połączył się z wodą. Zdejmujemy patelnię z ognia. Różnica temperatur sprawi, że prawdopodobnie zrobią nam się gródki, ale spokojnie, za chwilę podczas mieszania i studzenia się rozpuszczą. W razie potrzeby można jeszcze chwilę delikatnie podgrzać karmel i zamieszać. Odstawiamy karmel do wystudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy do niej cukier i dalej ubijamy. Na końcu dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Do tak powstałej puszystej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie. Następnie dodajemy wystudzony karmel i ponownie delikatnie mieszamy, żeby ciasto nam nie opadło.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą tortownicy o średnicy ok 25 cm. lub prostokątnej blaszki o podobnych wymiarach.
Pieczemy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Po wyjęciu ciasta z piekarnia, studzimy je i przekrawamy na pół.
Przygotowujemy krem - śmietankę ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania dodając do niej cukier puder, cukier waniliowy i śmietanfixy.
Pierwszy blat ciasta pokrywamy kremem śmietanowym i przykrywamy drugim blatem.
Wierzch ciasta smarujemy masą kajmakową z puszki i obsypujemy płatkami migdałów.
Pyszne polecam
Skomentuj
-
Odp: Krówka
A ja mam nieco inny przepis na krówkę i polecam spróbować zrobić, bo naprawdę rewelacja słodycz.
Krówka
ciasto:
200 g masła
175 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 jajka
250 g mąki
1 łyzeczka proszku do pieczenia
4 łyzki mleka
1 płaska łyżka kakao
masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. do masy dodawać kolejno po jednym jajku. wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz wlać 1-2 lyżki mleka. 2/3 ciasta wylozyc na blaszke (30x40 cm) wylozona papierem do pieczenia. do pozostalego ciasta dodać kakao, wyłozyc na jasne ciasto, formując łyżką łaty. piec ok. 30 min w temp. 180 st. C (piekarnik powinien byc wczasniej nagrzany). ciasto pozostawić na blasze do wystudzenia.
krem:
250 ml mleka
250 ml smietany 30%
200 g cukierkow KRÓWEK
1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym
10 dag żelatyny
5 łyżek mleka wymieszać z budyniem, reszte mleka zagotowac za śmietanką oraz posiekanymi krówkami. mieszankę budyniową wlać do gorącego mleka z cukierkami, nie przerywając mieszania budyń zagotować. zelatyne namoczyc w 5 lyzkach wody, wymieszac z goracym budyniem.
bita śmietana:
1 opakowanie bitej śmietany
wykonać bitą smietanę wg przepisu na opakowaniu
ciasto przekroic na dwie czesci, przełożyć zgęstniałym kremem. na wierzch ciasta wyłożyć bitą śmietanę. mozna posypać tartą czekoladą
Skomentuj
Skomentuj