Moje wariacje na temat KRÓWKI
Składniki
Ciasto:
1/2 kg mąki
4 łyżki miodu
10 dag cukru pudru
12,5 dag masła lub marg.
2 całe jajka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka sody lub proszek do pieczenia
Krem smietankowy :
1/2 l śmietany 30% kremówki np.Łaciatej
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy
Krem budyniowy :
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
cukier do smaku
200 g masła
0,5 l mleka
Na wierzch:
20-25 dag orzechów (włoskie, laskowe, arachidowe) lub migdały
40 dag kruchych krówek
10 dag masła (1/2 kostki)
1-2 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
Dla wygodnickich krowki, maslo i smietane mozna zastapic karmelem z mleka skondensowanego
Zarobić ciasto z podanych składników, podzielić na 2 części i upiec 2 placki na blaszce 25x40 w temp.150-160 przez 20-30 minut.
Śmietanę ubić z podanymi składnikami i przełożyć nią placki.
Krówki rozpuszczamy z masłem i mlekiem na niewielkim ogniu, mieszamy dokładnie mikserem. Tę masę wykładamy na wierzch ciasta. Posypujemy grubo pokrojonymi ulubionymi orzechami lub migdałami.
Jak widac podalam przepisy na dwie masy w zaleznosci od tego co kto woli ja wole z masa budyniową. Ostatnio zmodyfikowałam troszke przepis - zmniejszylam troszke proporcje ciasta tak by wyroslo mniejsze, po upieczeniu posmarowalam je dzemem truskawkowym obowiazkowo niesłodzonym, na wierzch masa budyniowa zmiksowana z masłem, na to herbatniki moczone w herbacie z alkoholem i na te herbatniczki krowki i migdaly. Oto co wyszlo :
Skomentuj