Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Krówka

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    Krówka

    Moje wariacje na temat KRÓWKI

    Składniki
    Ciasto:
    1/2 kg mąki
    4 łyżki miodu
    10 dag cukru pudru
    12,5 dag masła lub marg.
    2 całe jajka
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka sody lub proszek do pieczenia

    Krem smietankowy :
    1/2 l śmietany 30% kremówki np.Łaciatej
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki cukru pudru
    2 śmietan-fixy

    Krem budyniowy :
    2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
    cukier do smaku
    200 g masła
    0,5 l mleka

    Na wierzch:
    20-25 dag orzechów (włoskie, laskowe, arachidowe) lub migdały
    40 dag kruchych krówek
    10 dag masła (1/2 kostki)
    1-2 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki

    Dla wygodnickich krowki, maslo i smietane mozna zastapic karmelem z mleka skondensowanego

    Zarobić ciasto z podanych składników, podzielić na 2 części i upiec 2 placki na blaszce 25x40 w temp.150-160 przez 20-30 minut.

    Śmietanę ubić z podanymi składnikami i przełożyć nią placki.

    Krówki rozpuszczamy z masłem i mlekiem na niewielkim ogniu, mieszamy dokładnie mikserem. Tę masę wykładamy na wierzch ciasta. Posypujemy grubo pokrojonymi ulubionymi orzechami lub migdałami.



    Jak widac podalam przepisy na dwie masy w zaleznosci od tego co kto woli ja wole z masa budyniową. Ostatnio zmodyfikowałam troszke przepis - zmniejszylam troszke proporcje ciasta tak by wyroslo mniejsze, po upieczeniu posmarowalam je dzemem truskawkowym obowiazkowo niesłodzonym, na wierzch masa budyniowa zmiksowana z masłem, na to herbatniki moczone w herbacie z alkoholem i na te herbatniczki krowki i migdaly. Oto co wyszlo :
  •    
       

    #2
    Brzmi pysznie...muszę wypróbować
    a zdjecie mniam mniam

    Skomentuj


      #3
      Nie tylko brzmi

      Skomentuj


        #4
        to już mam zajęcie na popołudnie

        Skomentuj


          #5
          hej!! jeśli można to ja znam wiersje uproszczona i równie pyszną:

          Składniki
          śmietana 36% - 0,5 litra ubić na krem
          opakowanie kremu karpatki (wg. przepisu na torebce, ale można zrobić samemu)
          mleko skondensowane słodzone (może być smakowe)
          8 paczek herbatników
          czekolada starta do posypania (można nie trzeba)

          Wykonanie
          układamy warstwami na blasze 25x40:
          1. herbatniki
          2. mleko skondensowane
          3. herbatniki
          4. krem z karpatki
          5. herbatniki
          6. bita śmietana
          7. posypka

          i do lodówki najlepiej na noc niech się wszystko zmrozi (ale po 2-3 godzinach tez jest dobre), na ciepłe dni mniam
          Last edited by madzia_ma; 06-04-2009, 18:14.
          będzie Weronika

          Skomentuj


            #6
            Madzia ten Twoj przepis to chyba na 3-bit'a jest bardziej niz na krowke :P

            Skomentuj


              #7
              być może, ale ja znam to pod taką nazwą
              będzie Weronika

              Skomentuj

              •    
                   

                #8
                3 bit - jak nic

                a my chcemy kroowee co mleko łaciate daje

                Skomentuj


                  #9
                  ja robiłam z identycznego przepisu jak podała Goplana i pycha ciasto
                  zresztą ja uwielbia ciacha z bita śmietana i mlekiem skondensowanym


                  JULA

                  MAJA

                  OLGA

                  Skomentuj


                    #10
                    ostatnio w markecie szukalam mleka skondensowanego i bylo tylko w kartoniku na tym w puszcze pisalo "zageszczone" to to samo? Chce zrobic 3ita albo wlansnie krowke i mam problem z tym mlekiem.
                    Miłość matki do dziecka to jedyna, prawdziwa bezinteresowana miłość...

                    Skomentuj

                    •    
                         

                      #11
                      Diabełku to nie to samo. W kartoniku jest nieslodzone a tu potrzeba slodzone ktore sprzedawane jest tylko w puszkach .Nieslodzone swietnie nadaje sie do ptasiego mleczka

                      Skomentuj


                        #12
                        Goplana przysiegam, ze bylo slodzone w kartoniku, a w puszcze znalezc nie moglam =( W [uszcze byla masa krowkowa, ktora trzeba bylo dodac do masla zeby sie zrobila no i te jakies mleka zageszczone tez slodzone i nieslodzone.
                        Moze niech ktoras z dziewczyn wstawi zdjecie tego mleka tzn puszki to poszukam takiego samego.
                        Miłość matki do dziecka to jedyna, prawdziwa bezinteresowana miłość...

                        Skomentuj


                          #13
                          Bo to ma byc ZAGESZCZONE SŁODZONE
                          Last edited by Goplana; 07-04-2009, 19:35.

                          Skomentuj


                            #14
                            pytanko

                            Napisane przez madzia_ma Pokaż wiadomość
                            hej!! jeśli można to ja znam wiersje uproszczona i równie pyszną:

                            Składniki
                            śmietana 36% - 0,5 litra ubić na krem
                            opakowanie kremu karpatki (wg. przepisu na torebce, ale można zrobić samemu)
                            mleko skondensowane słodzone (może być smakowe)
                            8 paczek herbatników
                            czekolada starta do posypania (można nie trzeba)

                            Wykonanie
                            układamy warstwami na blasze 25x40:
                            1. herbatniki
                            2. mleko skondensowane
                            3. herbatniki
                            4. krem z karpatki
                            5. herbatniki
                            6. bita śmietana
                            7. posypka

                            i do lodówki najlepiej na noc niech się wszystko zmrozi (ale po 2-3 godzinach tez jest dobre), na ciepłe dni mniam
                            Madzia czy ty moczysz te herbatniki czy kładziesz suche i one same namokną od kremu i czy dodajesz coś do śmietany jakiś śmietan-fix czy coś takiego?
                            AGATKA 16.04.07r
                            Adaś 02.06.09r. o godz. 12.05, 3820g. 56cm.
                            W końcu w komplecie
                            Pamiętnik Adasia: http://www.bebilon.com.pl/pamietnik/...sz8206;page:-1

                            Skomentuj


                              #15
                              Ania proponuje poczytac tutaj http://www.mamacafe.pl/forum/showthread.php?t=718 - ludzaco podobne ciacho wrecz takie samo a tu bedzie temat krowki ok ? Bo sie wszystko pomiesza.

                              Skomentuj

                                     
                              Working...
                              X