Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Metrowiec

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • anna31
    replied
    Frochu to ciemne ciasto zawsze Ci wychodzi bo mi jak dosypię kakao to robi się klapa tak samo jest w biszkopcie ja to już nawet nierobię kakaowego wolę orzechowy biszkopt np.do torta

    Leave a comment:

  •    
       

  • pinklady
    replied
    ojej! no super smakowicie wygląda!
    muszę też zrobic!
    dzięki froch za foty!

    Leave a comment:


  • froch
    replied
    pinki specjal for you


    ps.lepiej zrobić w węższych formach.bo ja miałam troszke szerokie to wyszło niskie.przepis jest dobry,proste to ciacho i pyszne.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • pinklady
    replied
    froch ja chcę fotke jak zrobisz!

    Leave a comment:


  • froch
    replied
    Djabełku,ale to się już pieczę... w porównaniu do kulek
    raz je robilam,jeszcze z przepisu teściowej i nie wiadomo czemu jeden placek urósł,a drugi nie:/ ale pyszny w smaku.
    ten przepis co wrzuciłam na F to moja mama wygrzebała,dziś go robię więc powiem wam czy składniki są ok?!

    Leave a comment:


  • diabelecke
    replied
    Kolejne ciasto do wyprobowania =) dzieki Froszku na pewno zrobie

    Leave a comment:


  • majajula
    replied
    dzięki froszku za przepis bo ja swojego nie mogę znaleść
    jutro może lepiej się będę czuła to go zrobię

    Leave a comment:

  •    
       

  • moniaB
    replied
    ja go nigdy nie robiłam,ale mama ma chyba podobny przepis

    Leave a comment:


  • froch
    replied
    monia zerknij na swój przepis czy masz takie same ilości wszystkiego??

    Leave a comment:


  • moniaB
    replied
    uwielbiam to ciasto
    mniam mnia

    Leave a comment:

  •    
       

  • froch
    started a topic Metrowiec

    Metrowiec

    Pyszne ciasto oto jego przepis:

    2,5 szklanki mąki
    1,5 szklanki cukru
    1/2 szklanki wody
    1/2 szklanki oleju
    6 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao(albo i więcej)
    2 łyżki maki do jasnego ciasta
    2 łyżki tłuszczu do formy(albo papier do pieczenia)
    1 op. kremu Karpatka

    Na polewę:

    2/3 kostki masła
    1 szklanka cukru
    2 łyżki kakao
    sok z cytryny

    Przygotowanie:
    jaja połączyć z cukrem,dodać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia,olejem i wodą- wymieszać.
    masę rozdzielić na 2 rowne części,do jednej dodać kakao,do drugiej 2 łyżki mąki.Przygotować 2 takie same formy,wysmarować je tłuszczem(lub papierem) i wlać do jednej ciasto białe,a do drugiej ciasto ciemne.
    wsadzic je do piekarnika piec ok.35min w temp. 200st.

    przygotować krem wg przepisu na opakowaniu.
    wystudzone ciasto położyć obok siebie i pokroić w plastry.smarować każdą stronę plastra kremem i lepić ze sobą,na przemian raz jasny plaster,raz ciemny.
    Przygotować polewę :zagotować wszystkie składniki,dodać sok z cytryny(bo inaczej polewa nie wyjdzie) i polać ciasto.

    ps. w podłużnych formach(keksówkach) pieczemy ciasto.

    Froch życzy smacznego

    przepis dla Tych co chciały
    Last edited by froch; 25-03-2009, 21:03.
       
Working...
X