Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tłusty czwartek

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • silek7
    replied
    IZKA I GOPLANA bardzo dziekuje za przepis

    Leave a comment:

  •    
       

  • ania_2288
    replied
    Napisane przez froch Pokaż wiadomość
    ania_2288 jaką to smietanę do tych rogalików??dużą czy małą??(ile ml)
    taki mały kubeczek 200g

    Leave a comment:


  • izabell1203
    replied
    Napisane przez silek7 Pokaż wiadomość
    jak robicie te chrusty?
    Mój przepis :
    0,5 kg mąki(ile przyjmie)
    2 całe jaja
    pół kostki masła
    4 żółtka
    sól (do smaku trochę)
    2 kwaśne śmietany(małe)
    1 łyżeczka pr.do pieczenia
    kieliszek wódki (aby były kruche)
    cukier puder do posypania

    Masło stopić i ostudzić
    Mąkę zagnieść z jajkami i masłem.Następnie dodawać stopniowo śmietanę .Po wygnieceniu dodać sól i wódkę.
    Potem wałkować , kroić smażyć i jeść

    Leave a comment:


  • Goplana
    replied
    Ja bym dala.
    Pamietajcie dodac do ciasta troszke alkoholu - wtedy nei beda tak wciagac tluszczu

    Leave a comment:


  • moniaB
    replied
    a ja wogole zapomniałam o tłustym czwartku
    mąż może zrobi chruściki albo ja paczki , jeszcze nie wiem
    a można dać 9 m-cznemu dziecku chruscika?

    Leave a comment:


  • froch
    replied
    Marti ja tez nie mam stolnicy,kuchnie mam małą a ciasto wyrabiam w dużym garnku i jest git a potem biorę po kawałku na deskę do krojenia i rozwałkowuje dla chcącego nic trudnego
    My też zawsze pączki kupujemy,ale moze zrobię te rogaliki nadziewane z nutella

    Leave a comment:


  • Goplana
    replied
    Silek ja robie zawsze z tego przepisu http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=180 Wogole polecam ten portal

    Leave a comment:

  •    
       

  • Marti1986
    replied
    A ja kupie w sklepie pączusie,nigdy nie robiłam pączków-mam za małą kuchnie i nie mam miejsca żeby w niej rozłożyc stolnice musiałabym chyba robic to na podłodze tak więc pozostają mi sklepowe-ale też są pyszne.

    Leave a comment:


  • froch
    replied
    ania_2288 jaką to smietanę do tych rogalików??dużą czy małą??(ile ml)

    Leave a comment:


  • izabell1203
    replied
    Napisane przez colleen Pokaż wiadomość
    Aniu podziękować za przepis

    Ahh Izunia a my tutaj taką debatę prowadzimy
    wiem wiem ,

    Leave a comment:

  •    
       

  • silek7
    replied
    A ja dzis robiłam rogaliki z czekoladą z ciasta francuskiego i pyszne są
    za tydzien powtórka będzie na pewno i kupie paczki

    a jak robicie te chrusty?

    Leave a comment:


  • colleen
    replied
    Aniu podziękować za przepis

    Ahh Izunia a my tutaj taką debatę prowadzimy

    Leave a comment:


  • izabell1203
    replied
    My też nazywamy faworki ale napisałam tak oryginalnie chruściki

    Leave a comment:


  • ania_2288
    replied
    Napisane przez colleen Pokaż wiadomość
    Aniu a jakież to rogaliki?? Mogłabyś podać przepis? Bo brzmi pysznie
    Pewnie że mogę tak więc:
    - 4 szklanki mąki (najlepiej 3 tortowej i 1 krupczatki ale jak nie macie to mogą być 4 tortowej)
    -1 masło
    -2 łyżki cukru
    -1 śmietana 18%
    -5 dkg drożdży
    -cukier waniliowy lub jakiś aromat (co kto lubi)
    -3 jajka

    Na początku rozmieszać drożdże w śmietanie i wlać do miski, dodać mąkę, masło (roztopione w mikrofali), cukier, cukier waniliowy, 2 jajka całe i 1 żółtko (białko zostawiamy w szklance do smarowania ciasta). Wszystko gnieciemy na jednolitą masę od czasu do czasu dodawać jeszcze mąki jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie, jak już jest pięknie ugniecione wkładamy miskę do lodówki żeby trochę podrosło. Następnie rozwałkowujemy i kroimy na trójkąciki, w środku smarujemy białkiem i kładziemy kostkę czekolady (albo nutellę albo dżemik według uznania), zawijamy w rogalik, układamy na blasze, na wierzchu znów smarujemy białkiem i wkładamy do rozgrzanego (180 stopni) piekarnika. Jak już się zarumienią wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem i to wsio

    (trochę chaotycznie pisane ale to z pamięci)
    Najlepiej smakuje na ciepło z mlekiem
    SMACZNEGO

    Leave a comment:


  • colleen
    replied
    Aniu a jakież to rogaliki?? Mogłabyś podać przepis? Bo brzmi pysznie

    Leave a comment:

       
Working...
X