A pewnie ze natre Niech sobie nie mysla ze tylko oni sie na kuchni znaja
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Tłusty czwartek
Collapse
X
-
-
Napisane przez colleen Pokaż wiadomośćAniu a jakież to rogaliki?? Mogłabyś podać przepis? Bo brzmi pysznie
- 4 szklanki mąki (najlepiej 3 tortowej i 1 krupczatki ale jak nie macie to mogą być 4 tortowej)
-1 masło
-2 łyżki cukru
-1 śmietana 18%
-5 dkg drożdży
-cukier waniliowy lub jakiś aromat (co kto lubi)
-3 jajka
Na początku rozmieszać drożdże w śmietanie i wlać do miski, dodać mąkę, masło (roztopione w mikrofali), cukier, cukier waniliowy, 2 jajka całe i 1 żółtko (białko zostawiamy w szklance do smarowania ciasta). Wszystko gnieciemy na jednolitą masę od czasu do czasu dodawać jeszcze mąki jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie, jak już jest pięknie ugniecione wkładamy miskę do lodówki żeby trochę podrosło. Następnie rozwałkowujemy i kroimy na trójkąciki, w środku smarujemy białkiem i kładziemy kostkę czekolady (albo nutellę albo dżemik według uznania), zawijamy w rogalik, układamy na blasze, na wierzchu znów smarujemy białkiem i wkładamy do rozgrzanego (180 stopni) piekarnika. Jak już się zarumienią wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem i to wsio
(trochę chaotycznie pisane ale to z pamięci)
Najlepiej smakuje na ciepło z mlekiem
SMACZNEGO
Skomentuj
-
-
-
Napisane przez colleen Pokaż wiadomośćAniu podziękować za przepis
Ahh Izunia a my tutaj taką debatę prowadzimyAmelia 12.03.08
Skomentuj
-
-
Silek ja robie zawsze z tego przepisu http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=180 Wogole polecam ten portal
Skomentuj
-
-
Napisane przez silek7 Pokaż wiadomośćjak robicie te chrusty?
0,5 kg mąki(ile przyjmie)
2 całe jaja
pół kostki masła
4 żółtka
sól (do smaku trochę)
2 kwaśne śmietany(małe)
1 łyżeczka pr.do pieczenia
kieliszek wódki (aby były kruche)
cukier puder do posypania
Masło stopić i ostudzić
Mąkę zagnieść z jajkami i masłem.Następnie dodawać stopniowo śmietanę .Po wygnieceniu dodać sól i wódkę.
Potem wałkować , kroić smażyć i jeśćAmelia 12.03.08
Skomentuj
Skomentuj