Aniu a jakież to rogaliki?? Mogłabyś podać przepis? Bo brzmi pysznie
Pewnie że mogę tak więc:
- 4 szklanki mąki (najlepiej 3 tortowej i 1 krupczatki ale jak nie macie to mogą być 4 tortowej)
-1 masło
-2 łyżki cukru
-1 śmietana 18%
-5 dkg drożdży
-cukier waniliowy lub jakiś aromat (co kto lubi)
-3 jajka
Na początku rozmieszać drożdże w śmietanie i wlać do miski, dodać mąkę, masło (roztopione w mikrofali), cukier, cukier waniliowy, 2 jajka całe i 1 żółtko (białko zostawiamy w szklance do smarowania ciasta). Wszystko gnieciemy na jednolitą masę od czasu do czasu dodawać jeszcze mąki jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie, jak już jest pięknie ugniecione wkładamy miskę do lodówki żeby trochę podrosło. Następnie rozwałkowujemy i kroimy na trójkąciki, w środku smarujemy białkiem i kładziemy kostkę czekolady (albo nutellę albo dżemik według uznania), zawijamy w rogalik, układamy na blasze, na wierzchu znów smarujemy białkiem i wkładamy do rozgrzanego (180 stopni) piekarnika. Jak już się zarumienią wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem i to wsio
(trochę chaotycznie pisane ale to z pamięci)
Najlepiej smakuje na ciepło z mlekiem
SMACZNEGO
A ja kupie w sklepie pączusie,nigdy nie robiłam pączków-mam za małą kuchnie i nie mam miejsca żeby w niej rozłożyc stolnice musiałabym chyba robic to na podłodze tak więc pozostają mi sklepowe-ale też są pyszne.
Marti ja tez nie mam stolnicy,kuchnie mam małą a ciasto wyrabiam w dużym garnku i jest git a potem biorę po kawałku na deskę do krojenia i rozwałkowuje dla chcącego nic trudnego
My też zawsze pączki kupujemy,ale moze zrobię te rogaliki nadziewane z nutella
Mój przepis :
0,5 kg mąki(ile przyjmie)
2 całe jaja
pół kostki masła
4 żółtka
sól (do smaku trochę)
2 kwaśne śmietany(małe)
1 łyżeczka pr.do pieczenia
kieliszek wódki (aby były kruche)
cukier puder do posypania
Masło stopić i ostudzić
Mąkę zagnieść z jajkami i masłem.Następnie dodawać stopniowo śmietanę .Po wygnieceniu dodać sól i wódkę.
Potem wałkować , kroić smażyć i jeść
Skomentuj