Coz ja gotuje ryz, smaze chwile miesko mielone, lacze to wszystko, scieram surowa cebulke no i doprawiam. Potem zawijam w liscie kapusty zlane wrzatkiem i do gara.Zalewam bulionem i kotuje do miekkosci kapuchy No i do tego sos pomidorowy - najczesciej na bazie tego bulionu z gotowania golabkow Czasem daje tez grzybki.
A jak mam lenia to robie taki sam farsz tylko dodaje do niego poszatkowana ugotowana kapuste i jajo - smaze na oleju i podaje z sosem pomidorowym
Last edited by Goplana; 07-02-2009, 11:40.
Powód: literowka
No ja też gotuję średnio 30 min, czasami liście kapuchy są strasznie
twarde (nie wiem od czego to zależy, może za krótko sparzone były a może
kapusta taka) to wtedy gotuję dłużej
Najczesciej czym starsza kapusta tym dluzej sie gotuje.
P.S.Jesli nie lubicie zapachu gotowanej kapuchy na mieszkaniu do wrzuccie do niej surowego obranego ziemniaka
Ja uzywam najczesciej wloskiej kapusty,ktora spazam nastepnie wycinam zgrubiala czesc na lisciach.Farsz tak jak colleen ryz z kasza(gryczana) do tego podsmazone mieso mielone,cebula ,sol i duzo pieprzu,zeby nie bylo mdle.Kapusta wloska jest delikatne i po spazeniu nie wymaga dlugiego duszenia.Dla pewnosci sprawdzam widelcem.Przewaznie serwuje z sosem pieczarkowym,grzybowym.
a ja najczesciej robie golabki z wloskiej kapsuty szybciej sie gotuja...do farszu daje oczywiscie ryz oraz miesko mielone pieczarki marchewke i cebulke....wszystko podsmazam i wtedy dusze okolo 30 min zalewam bulionem...czasami jak mi sie nie chce to robie tak jak Goplana na szybko z poszatkowanej kapusty
Ja też robię z kapusty włoskiej a farsz to ryż, mielone mięso wieprzowe i z indyka pół na pół oraz zielenina - pietruszka. Z kostki rosołowej i przecieru pomidorowego robię sos i w min gotuję gołąbki
700 g mielonej wieprzowiny (łopatka, szynka lub karczek)
100 g ryżu
2 średnie cebule
biała kapusta średniej wielkości
1,5 litra bulionu (mięsno-jarzynowego lub drobiowego) lub rosołu
600 g domowego przecieru pomidorowego lub gotowej passaty pomidorowej z butelki lub 400 g sosu pomidorowego (przecieru) z kartonika
1 łyżka mąki
sól i pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki papryki w proszku, świeży tymianek
Opcjonalnie: 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany homogenizowanej (z kubeczka), 18%
Przygotowanie
• Mięso włożyć do większej miski. Ryż ugotować, przelać zimną wodą na sicie, odsączyć i wystudzony dodać do mięsa. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, dodać do mięsa z ryżem. Doprawić solą (około pół łyżeczki), pieprzem (1/4 łyżeczki). Wszystko wymieszać i dobrze wyrobić dłonią. Uformować niewielkie podłużne kotlety.
• Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotować przez około 8 minut na małym ogniu.
• Wyjąć kapustę z wrzątku, ostudzić, wrzątek wylać. Rozebrać kapustę z liści, odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładać przygotowane porcje mięsa. Zawijać jak krokiety (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia). Nie cała kapusta musi być wykorzystana.
• Dno dużego i najlepiej szerokiego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty (np. takimi, które się porwały). Na wierzchu ułożyć gołąbki. Zagotować bulion w innym garnku i zalać nim gołąbki. Postawić na gazie, przykryć i gotować przez około 45 - 60 minut aż kapusta będzie miękka.
• Wywar z gołąbków przelać do innego garnka. Dodać przecier pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, papryką. Gotować przez 5 minut, następnie - jeśli używamy - dodajemy świeży tymianek (około 1 - 2 łyżek oderwanych listków) oraz śmietanę (należy rozprowadzać ją stopniowo z sosem, dodając go po łyżce do śmietany jednocześnie mieszając). Przelać do garnka z gołąbkami i gotować całość przez około 10 minut bez przykrycia, na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem aby sos równomiernie się rozprowadził.
10 liści kapusty włoskiej lub młodej kapusty
250 g chudego mielonego mięsa (wieprzowiny lub cielęciny)
150 g surowych krewetek, obranych i drobno posiekanych lub zmielonych
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki chilli
1 roztrzepane jajko
2 łyżki oleju roślinnego
1 por
1/2 ząbka czosnku, posiekanego
1 czerwona papryczka chilli, drobno posiekana
sos sojowy do serwowania
Przygotowanie
• Do większego garnka z gotującą się wodą włożyć liście kapusty*, lekko posolić i gotować przez 2 minuty. Odcedzić i osuszyć, wyciąć twardą, środkową część każdego liścia.
• Mięso i krewetki włożyć do miski, dodać mąkę, chilli, jajko oraz łyżkę sosu sojowego. Dokładnie wymieszać, najlepiej ręką.
• Nakładać po 2 łyżki farszu na każdego liścia i zwijać gołąbki, jak krokiety, zakładając boki kapusty na siebie.
• Układać łączeniem do dołu w koszyczku lub naczyniu do gotowania na parze. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut na dużym ogniu. W razie potrzeby dolać wody.
• W międzyczasie przekroić pora wzdłuż na pół a następnie pokroić w plasterki. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć pory wraz z czosnkiem przez kilka minut mieszając, aż pory zmiękną ale nie zrumienią się.
• Gołąbki ułożyć na talerzach, posypać posiekaną papryczką chilli. Podawać z porami i sosem sojowym w oddzielnej miseczce.
Skomentuj