Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gołąbki

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    Gołąbki

    Czesc dziewczyny czy macie jakis przepis na proste tradycyjne gołabki z miesem??
    Dziekuje.Pozdrawiam
    Cyprianek
  •    
       

    #2
    no to już piszę o swoich ulubionych

    kapusta (wiadomo )
    ja robię pół na pół kasza i ryż
    mięsko
    skwareczki/ boczuś/ kiełbaskę podsmażam z cebulką
    suszonych grzybków dodaję.

    no i zawijam w liście

    Skomentuj


      #3
      Coz ja gotuje ryz, smaze chwile miesko mielone, lacze to wszystko, scieram surowa cebulke no i doprawiam. Potem zawijam w liscie kapusty zlane wrzatkiem i do gara.Zalewam bulionem i kotuje do miekkosci kapuchy No i do tego sos pomidorowy - najczesciej na bazie tego bulionu z gotowania golabkow Czasem daje tez grzybki.

      A jak mam lenia to robie taki sam farsz tylko dodaje do niego poszatkowana ugotowana kapuste i jajo - smaze na oleju i podaje z sosem pomidorowym
      Last edited by Goplana; 07-02-2009, 12:40. Powód: literowka

      Skomentuj


        #4
        Super dziekuje tylko powiedzcie mi jeszcze mniej wiecej ile sie dusi te gołabki bo ja troche ciemna jestem jesli chodzi o gotowanie
        Cyprianek

        Skomentuj


          #5
          J adusze na wolnym ogniu ok 30 minut - zalezy bo kapusta roznie sie gotuje. Z mlodej jest szybciej

          Skomentuj


            #6
            Aha
            Dzieki dziewczyny jutro zrobie mezusiowi na obiadek
            Jak mi nie wyjdzie najwyzej bede latac przez okno razem z tymi gołabkami
            Cyprianek

            Skomentuj


              #7
              No ja też gotuję średnio 30 min, czasami liście kapuchy są strasznie
              twarde (nie wiem od czego to zależy, może za krótko sparzone były a może
              kapusta taka) to wtedy gotuję dłużej

              Skomentuj

              •    
                   

                #8
                Najczesciej czym starsza kapusta tym dluzej sie gotuje.
                P.S.Jesli nie lubicie zapachu gotowanej kapuchy na mieszkaniu do wrzuccie do niej surowego obranego ziemniaka

                Skomentuj


                  #9
                  Ja uzywam najczesciej wloskiej kapusty,ktora spazam nastepnie wycinam zgrubiala czesc na lisciach.Farsz tak jak colleen ryz z kasza(gryczana) do tego podsmazone mieso mielone,cebula ,sol i duzo pieprzu,zeby nie bylo mdle.Kapusta wloska jest delikatne i po spazeniu nie wymaga dlugiego duszenia.Dla pewnosci sprawdzam widelcem.Przewaznie serwuje z sosem pieczarkowym,grzybowym.

                  Skomentuj


                    #10
                    a ja najczesciej robie golabki z wloskiej kapsuty szybciej sie gotuja...do farszu daje oczywiscie ryz oraz miesko mielone pieczarki marchewke i cebulke....wszystko podsmazam i wtedy dusze okolo 30 min zalewam bulionem...czasami jak mi sie nie chce to robie tak jak Goplana na szybko z poszatkowanej kapusty
                    Mateuszek ur 09.06.09 o godz 15.29 3480 gr 52 cm

                    http://mamaczytata.pl/pokaz/7734/mateuszek







                    Skomentuj

                    •    
                         

                      #11
                      Ja też robię z kapusty włoskiej a farsz to ryż, mielone mięso wieprzowe i z indyka pół na pół oraz zielenina - pietruszka. Z kostki rosołowej i przecieru pomidorowego robię sos i w min gotuję gołąbki

                      Skomentuj


                        #12
                        Odp: Gołąbki

                        Ja robi z włoskiej kapusty, bo nam smakuje. Ryż mieszam pół na pół z kaszą i dodaję mięsko mielone, cebulkę.

                        Skomentuj


                          #13
                          Odp: Gołąbki

                          Mi się przejadły gołąbki. Moja mama często nam przywozi na obiad. Nie powiem , robi pyszne, ale ileż można.

                          Skomentuj


                            #14
                            Odp: Gołąbki

                            tradycyjne gołąbki

                            Składniki / 14 sztuk

                            700 g mielonej wieprzowiny (łopatka, szynka lub karczek)
                            100 g ryżu
                            2 średnie cebule
                            biała kapusta średniej wielkości
                            1,5 litra bulionu (mięsno-jarzynowego lub drobiowego) lub rosołu
                            600 g domowego przecieru pomidorowego lub gotowej passaty pomidorowej z butelki lub 400 g sosu pomidorowego (przecieru) z kartonika
                            1 łyżka mąki
                            sól i pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki papryki w proszku, świeży tymianek

                            Opcjonalnie: 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany homogenizowanej (z kubeczka), 18%

                            Przygotowanie

                            • Mięso włożyć do większej miski. Ryż ugotować, przelać zimną wodą na sicie, odsączyć i wystudzony dodać do mięsa. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, dodać do mięsa z ryżem. Doprawić solą (około pół łyżeczki), pieprzem (1/4 łyżeczki). Wszystko wymieszać i dobrze wyrobić dłonią. Uformować niewielkie podłużne kotlety.
                            • Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotować przez około 8 minut na małym ogniu.
                            • Wyjąć kapustę z wrzątku, ostudzić, wrzątek wylać. Rozebrać kapustę z liści, odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładać przygotowane porcje mięsa. Zawijać jak krokiety (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia). Nie cała kapusta musi być wykorzystana.
                            • Dno dużego i najlepiej szerokiego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty (np. takimi, które się porwały). Na wierzchu ułożyć gołąbki. Zagotować bulion w innym garnku i zalać nim gołąbki. Postawić na gazie, przykryć i gotować przez około 45 - 60 minut aż kapusta będzie miękka.
                            • Wywar z gołąbków przelać do innego garnka. Dodać przecier pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, papryką. Gotować przez 5 minut, następnie - jeśli używamy - dodajemy świeży tymianek (około 1 - 2 łyżek oderwanych listków) oraz śmietanę (należy rozprowadzać ją stopniowo z sosem, dodając go po łyżce do śmietany jednocześnie mieszając). Przelać do garnka z gołąbkami i gotować całość przez około 10 minut bez przykrycia, na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem aby sos równomiernie się rozprowadził.

                            Skomentuj


                              #15
                              Odp: Gołąbki

                              gołąbki na sposób chiński

                              Składniki / 10 gołąbków

                              10 liści kapusty włoskiej lub młodej kapusty
                              250 g chudego mielonego mięsa (wieprzowiny lub cielęciny)
                              150 g surowych krewetek, obranych i drobno posiekanych lub zmielonych
                              1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
                              1/2 łyżeczki chilli
                              1 roztrzepane jajko
                              2 łyżki oleju roślinnego
                              1 por
                              1/2 ząbka czosnku, posiekanego
                              1 czerwona papryczka chilli, drobno posiekana
                              sos sojowy do serwowania

                              Przygotowanie

                              • Do większego garnka z gotującą się wodą włożyć liście kapusty*, lekko posolić i gotować przez 2 minuty. Odcedzić i osuszyć, wyciąć twardą, środkową część każdego liścia.
                              • Mięso i krewetki włożyć do miski, dodać mąkę, chilli, jajko oraz łyżkę sosu sojowego. Dokładnie wymieszać, najlepiej ręką.
                              • Nakładać po 2 łyżki farszu na każdego liścia i zwijać gołąbki, jak krokiety, zakładając boki kapusty na siebie.
                              • Układać łączeniem do dołu w koszyczku lub naczyniu do gotowania na parze. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut na dużym ogniu. W razie potrzeby dolać wody.
                              • W międzyczasie przekroić pora wzdłuż na pół a następnie pokroić w plasterki. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć pory wraz z czosnkiem przez kilka minut mieszając, aż pory zmiękną ale nie zrumienią się.
                              • Gołąbki ułożyć na talerzach, posypać posiekaną papryczką chilli. Podawać z porami i sosem sojowym w oddzielnej miseczce.

                              Skomentuj

                                     
                              Working...
                              X