Wszystkie składniki należy zagnieść (trwa to ok 3 minuty).
Następnie wałkuje się po kawałku, tnie na kwadraty, albo wycina się kółka jak na pierogi i faszeruje czym się chce: brzoskwinią, marmoladą, bananem, jabłkiem, twarogiem, wisniami lub tak jak paszteciki do barszczu: mięsem, masą grzybową, grzybami z kapustą itp. zalepia się albo jak pierogi albo "na koperty".
Układa się na blasze, piecze ok. 30 minut w 180 stopniach. Można podawać jako paszteciki na ciepło lub jako deser na zimno - dobrze jest osypać cukrem pudrem.
Robi się szybko, czysto, wałkuje łatwo, ciasto jest bardzo plastyczne.
same zalety!
Ja wczoraj zrobilam "bulczki" z ciasta francuskiego Kupilam kupne w Biedronce, pokroilam w paski i dalam lyzeczke czekoladowego kremu i zwinelam.Posmarowalam jajkiem, posypalam orzechami i na 10 minut do piekarnika.Tanio szybko i smacznie
A dzis jak zdarze to zrobie ptasie mleczko na biszkoptach
4 czekoladowe batony (najlepiej Mars albo Milky Way)
1/2 kostki niesolonego masła
2 1/2 filiżanek słodzonych płatków śniadaniowych (najlepiej Cornflakes)
Potrzebny sprzęt: papierowe foremki na babeczki
Połam batony i wrzuć do garnka. Dodaj masło i rozpuść na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy wszystko się stopi, zanurz płatki w czekoladowej miksturze i mieszaj gumową łopatką, aż wszystkie się nią pokryją.
Wpełnij foremki i wstaw do lodówki na min. 1 godz.
Prościzna jak nie wiem co a w smaku bardzo dobre (podjadałam), polecam!
Składniki
0,5 kg mąki
1 kostka margaryny
2 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe
jabłka (lub mus jabłkowy)
Sposób przygotowania
Zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną część wyłożyć na blachę. Następnie do goracego budyniu dodac kawaleczki jablek i wylac mase na ciasto, drugą połowę ciasta wyłożyć na gorący budyń. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni.
Z ilosc maki to tak na oko - bywa ze trzeba dac wiecej - to chyba zalezy od maki własnie.
200g masła,
100 g cukru,
4 łyzeczki curku waniliowego,
2 szczypty soli,
2 łyzki kawy mielonej-ja dodalam rozpuszczalna,
3 lyzki kakao,
2 jajka,
100 g gorzkiej czekolady,
100g płatków migdałów,
500 g maki,
2 łyżki proszku do pieczenia,
Opis przygotowania
Masło utrzeć na jednolity krem. Dodać cukier, wanilie, sól, kawę, kakao, jajka, wszystko razem utrzeć. Posiekać czekoladę i migdałki i dodać do masy. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Formować małe kulki i kłaść na blaszce do pieczenia. Schłodzić 15 min, następnie piec w 180 st przez 8 - 10 min. Mozna polac czekolada.
W skladnikach sa zmienione il bo w oryginale bylo np za duzo cukru i czekolady i jak opisal to jeden z uzytkownikow ktorzy wczesniej robili te ciasteczka - wyszly slodkie gnioty Madrzejsza o te wiedze zmienilam proporcje, dodalam wiecej maki a wierzch polalam mleczna czekolada dla zrownowazenia smakow
Ja pieke czesto jablka w ciescie francuskim.
Ciasto kupuje gotowe,1 wystarcza mi na 6 jablek(lepsze so jablka sredniej wielkosci bo szybciej sie pieka).Ciasto dziele wtedy na 6 trojkatow,pecjalnym nozykiem usuwam z jablka ogryzek, dziurke po ogryzku wypelniam dzemem(obojetnie jakim),jabluszko zawijam w ciasto,smaruje jajkiem i wstawiam do piekarnika,pieke tak dlugo az ciasto nabierze zlocistego koloru.
Latwe,szybkie,tanie.Do dzemu mozna dodac troche cynamonu z cukrem waniliowym(moja wersja swiateczno-zimowa )
ja ma zawsze rozrobione i zamrozone kruche ciasto i jak trzeba szybko cos zrobic to ucieram na tarce na spod a na wierzch to co akurat mam pod reka(owoce,sernik)
lub
Jablecznik sypany(szybki)(lub inne owoce ale z dodatkiem jablek zeby bylo duzo soku)
SKŁADNIKI: Na okrągłą rozpinaną formę śr. 20 cm
3/4 szklanki mąki,
1/2 szklanki cukru (można zwiększyć ilość)
3/4 szklanki kaszy manny, czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cynamonu zmieszanego z 1 łyżeczką mielonych goździków i mielonego imbiru,(ale moze byc sam cynamon)
1 kg jabłek, około 1 kostki masła,
WYKONANIE:
1. Dokładnie mieszamy z sobą: mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia. Osobno mieszamy cynamon z gożdzikami i imbirem. Dzielimy oba "proszki na 3 części. (ewentualnie na 2)
2. Jabłka po umyciu i obraniu trzemy na dużych oczkach tarki
3. Do mocno wysmarowanej tłuszczem formy i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną wsypujemy pierwszą część mieszaniny mąki, na to wykładamy jabłka, które posypujemy mieszanką cynamonu. Czynności powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Wierzch ma stanowić "sypane" ciasto.
4. Na końcu górę jabłecznika dokładnie zakrywamy cienkimi płatami zmrożonego masła tak aby nie było wolnych powierzchni(lub zcieramy na tarce). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180.C około 1 godziny.
Ciasto jest doskonałe na ciepło i na zimno. i polane bita smietaną
zrobilam dzis placek z przepisu Goplanki
i zapomnialam sobie ze te jablka wrzucam do goracego budyniu...a ja glupia studzilam go nie mialam juz w domu wiecej budyniow wiec trza bylo go rozrzedzic i postawilam znowu na palnik i dodalam troszke mleka....
i wyszlo mi cos takiego jak na fotkach
chyba przez to rozrzadzanie budyniu ciasto sie kupy nie trzyma
posypalam z wierzchu cukrem pudrem....ale i tak zjadliwe
Froszku to ciacho najlepiej wychodzi w malej tortownicy lub keksowce.
W kawalku ciasta powinno byc duzo masy budyniowo-jablkowej.
A boki wylozylas ciastem ? Nastepnym razem proponuje zrobic ze swiezych jablek lub np bananow i wrzucic do goracego budyniu Masy jablkowe lubia byc "wodniste" po podgrzaniu i sie rozlewaja a budyn nie jest w stanie ich "sciac".Mozna tez rozrobic budyn w mniejszej il mleka niz na opakowaniu.
Tak wyglada moje w calosci :
aha
boków nie wykladalam ciastem,bo nie wiedzialam ze trza
i zrobilam w zwyklej brytfance,nastepnym razem zrobie jak piszez
a dalam swieze jablka,specjalnie brata po nie wyslalam do sklepu
A no widzisz - moze niezbyt dokladnie opisalam, myslalam ze foto wystarczy.
Ciasto sie zrobi takie dosc kruche, masa zwarta.
Masa zbytnio sie nie chyab u Ciebie nie sciela - pewnie dlatego ze cienka warstwa byla i moze za duzo jablek.
Ale jak zjadliwe to spoko, wyglad niewazny
Goplanka ciacho na drugi dzien znacznie lepiej,nie rozwala sie przy krojeniu i mi smakuje tak jakby sok z tych jabłek wsiakał w ciasto i przez to jest bardziej zbite
w tyg zrobie jeszcze raz ale w tak jak Ty mówisz czyli do budynia dodac jabłka i banany na spód??
Skomentuj