Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tiramisu

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • wyakin
    replied
    Odp: Tiramisu

    Ja bardzo rzadko robię, tylko jak mam swojskie sprawdzone jajka. A robię z tego przepisu:
    Składniki:

    750 g serka mascarpone, schłodzonego
    4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
    2 paczki podłużnych biszkoptów Savoiardi/ladyfingers (podłużne biszkopty)
    3 łyżki drobnego cukru do wypieków
    1 szklanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy; wystudzonej
    kakao do oprószenia
    50 ml likieru amaretto
    Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

    Żółtka i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na jednolitą, kremową i jasną masę. Dodawać mascarpone, w kilku turach, miksując do połączenia. Dodać kieliszek likieru, zmiksować.

    W drugim naczyniu ubić na sztywno pianę z białek, następnie delikatnie wymieszać z masą serową.

    Kawę zaparzyć, przestudzić. Biszkopty wyłożyć na blachę, do formy lub pucharków. Kawę wylewać łyżką na biszkopty, by nią nasiąkły (ewentualnie można w niej moczyć biszkopty, lecz bardzo krótko - szybko się łamią). Na biszkopty wyłożyć warstwę sera. Przerw między biszkoptami nie wypełniać okruszkami (ma tam być ser). Na ser ponownie wyłożyć biszkopty, które nasączyć kawą. Nałożyć drugą warstwę sera, wyrównać. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc - masa będzie długo tężała.

    Przed podaniem oprószyć kakao.


    Czasami niestety za ciepło miały żółtka i potem mi masa wychodziła zbyt płynna. Wbrew pozorom to dość trudne ciasto.

    Leave a comment:

  •    
       

  • testolandia
    replied
    Odp: Tiramisu

    Tiramisu jak do tej pory jadłam tylko takie kupne, ze sklepu. Muszę znaleźć jakiś sprawdzony, prosty przepis.

    Leave a comment:


  • lilas
    replied
    Odp: Tiramisu

    Bardzo lubię tiramisu i często moja mam robi. Cała rodzina później się zajada i czeka na następne super wypieki.

    Leave a comment:


  • Goplana
    replied
    J anajczesciej robie w tortownicy bo biszkopty paluszki fajni emozn aulozyc lub w pucharkach dla kazdego osobno.

    Leave a comment:


  • viviet
    replied
    Dziewczyny a w czym robicie tiramisu? tzn. w jakiej foremce?

    Leave a comment:


  • koniczynka
    replied
    Witajcie,
    też jestem ciekawa czy wyszło bo chcę je zrobić
    pozdrawiam

    Leave a comment:


  • Goplana
    replied
    Colleen i jak wyszlo ciacho ?

    Leave a comment:

  •    
       

  • colleen
    replied
    Dziękuję za przepis jutro właśnie chcę robić. W necie znalazłam mnóstwo
    przepisów, ale ja chciałam właśnie coś sprawdzonego

    Leave a comment:


  • Goplana
    replied
    Banal
    Biszkopty najlepiej paluchy, serek mascarpone, 3 jajka, kakao,cukier waniliowy, kawa rozpuszczalna i wodka.

    Zoltka ucieramy z cukrem waniliowym (tak aby sie calkowicie rozpuscil), dodajemy mascarpone i ucieramy na gladka mase.
    Bialka ubijamy na sztywno po czym dodajemy do masy, delikatnie mieszajac (nie mozna tego robic zbyt gwaltownie aby masa nie stracila puszystosci). Przygotowana wczesniej kawe (nie powinna byc goraca) mieszamy z alkoholem na glebokim talerzu, zanurzamy biszkopty, jeden po drugim, doslownie na chwileczke (zbyt dlugie zanurzenie spowoduje rozpadniecie sie ciastka) w kawie z alkoholem i ukladamy na dnie formy (moze byc np. naczynie zaroodporne). Na biszkopty wykladamy polowe masy, posypujemy bardzo gesto kakao lub czekolada, wykladamy druga polowe masy i wstawiamy do lodowki minimalnie na 4 godziny. Przed podaniem posypujemy gesto kakao lub czekolada.

    Leave a comment:


  • colleen
    started a topic Tiramisu

    Tiramisu

    Potrzebuję przepis na ciasto.
    Goplana może Ty masz coś sprawdzonego
       
Working...
X