Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kuchnia tajska?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    kuchnia tajska?

    znacie, lubicie? Poproszę przepisy!
    Niech tylko znajdę jeden przepis na makaron z krewetkami to go tu wrzucę, jak chcecie.
    happiness is easy
  •    
       

    #2
    Ja lubie np kurczaka po tajsku.

    1 pierś z kurczaka (ok.40 dag)
    2 cienkie pory –pokroić w skośne półplasterki
    2 papryki – pokroić w kostkę
    1 papryczka chili
    1 łyżeczka imbiru
    1 szkl.rosołu z kostki
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka curry
    3-4 łyżeczki sosu sojowego

    Na patelni rozgrzać olej. Wsypać curry i imbir – podsmażać na małym ogniu do uzyskania intensywnego zapachu (ok.1 min.).Wlać gorący rosół –gotować ok.4 min. Na to wrzucić kawałki kurczaka. Smażyć pod przykryciem 15- 20min..Następnie dodać sos sojowy, paprykę, pory. Dusić jeszcze 10 min. Podawać z ryżem lub pieczywem.

    Mozna tez zrobic np kurczaka z curry w mleczku kokosowym

    Skomentuj


      #3
      hmm brzmi smakowicie

      a oto mój makaron MIE z krewetkami

      Oczywiście to wszystko jest robione według smaku, bo przepis na tę potrawę odnaleziony w internecie wyglądał za każdym razem inaczej.
      A oto składniki:
      1 duży por
      3 cebule
      2 ząbki czosnku
      kiełki sojowe
      makaron MIE
      0,5 kg krewetek
      3 jajka
      sos sojowy
      przyprawy - sól, pieprz
      -----------------------------------------------
      doprawiamy krewetki wg smaku i smażymy w głębokim maśle. Dusimy pora z kiełkami, cebulą i pokrojonym w plastry czosnkiem. W tym samym czasie moczymy makaron zgodnie z przepisem z opakowania.
      z 3 jej smażymy jajecznice na maśle, którą później mieszamy z namoczonym makaronem. ten zestaw (makaron w jajkach) mieszamy w woku z krewetkami i warzywami i zalewamy sosem sojowym. SMACZNEGO!
      happiness is easy

      Skomentuj


        #4
        Odp: kuchnia tajska?

        Kurczaka po tajsku tez bardzo lubię, ale zawsze jadłam w restauracji. Muszę kiedyś zrobić w domu i sprawdzić, czy tez smacznie wyszło.

        Skomentuj


          #5
          Odp: kuchnia tajska?

          Nie jadłam jeszcze, bo nie liczę zupki typu chińskiego o smaku tajskim Musiałabym spróbować czegoś w restauracji .

          Skomentuj


            #6
            Odp: kuchnia tajska?

            Ja też mam mieszane odczucia co do tej kuchni. Do tej pory nie próbowałam, bo w okolicy nie ma u nas restauracji z takimi daniami. Może jak pojedziemy na wczasy to zachaczymy o takie miejsce.

            Skomentuj


              #7
              Odp: kuchnia tajska?

              Tajska zupa z kurczakiem


              Składniki / 4 porcje

              25 g cienkiego makaronu sojowego Vermicelli lub makaronu ryżowego (waga przed namoczeniem)
              2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego roślinnego
              2 łyżeczki tajskiej pasty curry (zielonej lub czerwonej)*
              1 pojedyncza pierś kurczaka
              1/2 cebuli
              1/2 czerwonej papryki
              1,5 litra bulionu drobiowego
              150 g pieczarek
              5 łyżek kukurydzy z puszki
              250 ml mleka kokosowego
              2 łyżeczki sosu rybnego
              szczypiorek

              Przygotowanie

              • Makaron włożyć do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na 10 - 15 minut do namoczenia.
              • W garnku na oleju podsmażyć pastę curry (oraz ewentualnie dodać całą trawę cytrynową), dodać pokrojoną na małe kawałeczki pierś kurczaka i podsmażać co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty.
              • Dodać drobno pokrojoną cebulę i razem podsmażać ok. 2 minuty. Dodać cienko pokrojoną paprykę i znów smażyć ok. 2 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować.
              • Pieczarki pokroić na cienkie plasterki i dodać do zupy. Dodać odcedzony i pokrojony na mniejsze części makaron oraz kukurydzę i gotować całość przez ok. 5 minut.
              • Doprawić sosem rybnym, dodać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać je z zupą. Odstawić z ognia, dodać posiekany szczypiorek i skropić limonką.

              Skomentuj

              •    
                   

                #8
                Odp: kuchnia tajska?

                małże św. Jakuba po tajsku


                Składniki / 2 porcje

                6 przegrzebek (oczyszczone mięso)
                2 łyżeczki świeżo startego imbiru
                1 łyżeczka startego czosnku
                1/2 łyżeczki posiekanej chili
                1/2 łyżeczki kurkumy
                1 łyżka oleju kokosowego
                szczypiorek, kolendra

                Sos:
                sok z 1 pomarańczy
                sok z 1 limonki
                1 łyżka cukru trzcinowego
                1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie) lub mała szczypta soli
                1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

                Sałatka z mango:
                1 mango
                szczypta cukru trzcinowego
                łyżka soku z limonki
                kawałeczek papryczki chili
                świeża kolendra

                oraz:
                1/2 szklanki ryżu jaśminowego

                Przygotowanie

                • Przegrzebki wymieszać ze startym imbirem, czosnkiem, posiekaną chili i kurkumą.
                • W miseczce wymieszać składniki sosu: z pomarańczy, limonki, cukrem trzcinowym, sosem rybnym lub szczyptą soli oraz mąką ziemniaczaną.
                • Ryż wrzucić na wrzątek i gotować przez ok. 10 minut do miękkości, odcedzić na sitku.
                • Mango obrać, pokroić na kawałki, posypać cukrem, skropić sokiem z limonki i wymieszać z chili, posypać kolendrą.
                • W woku lub na patelni roztopić olej, wrzucić przegrzebki i smażyć ok. 5 minut, 2-3 razy przewracając. Wlać sos i zagotować, gotować przez ok. 5 minut raz przewracając małże.
                • Podawać z ryżem posypanym szczypiorkiem oraz sałatką z mango.

                Skomentuj


                  #9
                  Odp: kuchnia tajska?

                  Tajska zupa rybna


                  Składniki / 2 porcje

                  2 łyżeczki oleju roślinnego
                  2 łyżeczki czerwonej pasty curry
                  1 łyżeczka tartego imbiru
                  250 ml bulionu
                  200 ml mleka kokosowego
                  200 g filetu z dorsza
                  opcjonalnie - 150 g mieszanki owoców morza (może być mrożona) lub wybranych np. krewetek, małży lub pierścieni kalmarów
                  1 łyżeczka soku z limonki
                  1 łyżeczka cukru trzcinowego
                  1 łyżka sosu rybnego
                  1 czerwona papryczka chili świeża lub suszona + mielona papryka ostra do smaku

                  Do podania:
                  ryż jaśminowy, kolendra


                  Przygotowanie

                  • Rybę i owoce morza rozmrozić jeśli były zamrożone.
                  • W garnku podgrzać olej, dodać pastę curry i smażyć ją przez około 1 - 2 minuty (garnek można przykryć aby nie pryskało).
                  • Dodać imbir, wlać bulion, mleko kokosowe i zagotować. W międzyczasie dodać sok z limonki, cukier, sos rybny. Gotować przez 3 minuty.
                  • Do lekko gotującego się wywaru włożyć pokrojone filety i owoce morza. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez około 5 minut dodając sól do smaku.
                  • Doprawić papryczką chili.

                  Skomentuj


                    #10
                    Odp: kuchnia tajska?

                    ryż jaśminowy po tajsku


                    Składniki / 2 porcje

                    100 g ryżu jaśminowego
                    3 cm kawałek imbiru
                    1 papryczka chili
                    2 ząbki czosnku
                    1/2 średniego pora przekrojonego wzdłuż
                    1/4 małej główki kapusty pekińskiej lub młodej kapusty
                    1/2 zielonej papryki
                    4 gałązki szczypiorku
                    2 jajka
                    2 łyżeczki oleju sezamowego
                    2 łyżki oliwy
                    1/3 szklanki liści bazylii
                    1/3 szklanki liści mięty
                    1 soczysta limonka
                    2 łyżeczki sosu sojowego (opcjonalnie)

                    Przygotowanie

                    • Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i przesypać do miski.
                    • Imbir obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, papryczkę chili i czosnek i posiekać na cienkie plasterki.
                    • Pora i kapustę pekińską dokładnie opłukać i pokroić na kawałki. Paprykę pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać ukośnie wraz z białą końcówką. Jajka roztrzepać w misce razem z olejem sezamowym i szczyptą soli.
                    • Na dużą nieprzywierającą patelnię wlać oliwę, dodać imbir, chili i czosnek i podgrzewać przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu co chwilkę mieszając.
                    • Dodać paprykę i pora i mieszając podgrzewać przez około 2 - 3 minuty aż zmiękną.
                    • Dodać ryż i wymieszać, a gdy będzie już cały podgrzany dodać kapustę pekińską i szczypiorek, mieszając podgrzewać przez 1 - 2 minuty.
                    • Wlać masę jajeczną i mieszając podgrzewać przez kilkanaście sekund aż jajka się zetną.
                    • Dodać bazylię i miętę i nałożyć do talerzy. Skropić dużą ilością soku z limonki i ewentualnie sosem sojowym.

                    Skomentuj

                    •    
                         

                      #11
                      Odp: kuchnia tajska?

                      Tajskie curry rybno-dyniowe


                      Składniki / 2 porcje

                      150 g - 200 g upieczonej dyni (np. jak w tym przepisie)
                      150 g - 200 g mrożonych filetów halibuta lub filetów z łososia, ewentualnie innych ryb o białym mięsie np. dorsza, soli
                      1/2 szklanki (125 ml) mleka kokosowego
                      1 łyżeczka brązowego cukru
                      1/4 - 1/3 łyżeczki tajskiej pasty curry
                      1/2 szklanki (125 ml) bulionu (jarzynowego, rybnego lub z kurczaka)
                      1 łyżeczka sosu rybnego (niekoniecznie, ale warto)
                      1 łyżka sosu sojowego
                      2 łyżki soku z limonki + dodatkowo do podania
                      kolendra

                      Przygotowanie

                      • Dynię upiec jak w tym przepisie. Ryby rozmrozić, sprawdzić czy nie mają ości i skóry, pokroić na kilka kawałków. Na patelnię wlać mleko kokosowe i gotować przez około 2 - 3 minuty, aż zredukuje się o połowę. Dodać cukier, pastę curry i gotować przez minutę. Następnie wlać bulion, sos rybny, sos sojowy, doprawić ewentualnie solą i gotować do zredukowania się sosu o połowę przez około 2 minuty.
                      • Dodać pokrojone grzyby a po 2 minutach gotowania włożyć filety ryby. Gotować przez minutę, następnie przewrócić rybę na drugą stronę, dodać dynię oraz szparagi, gotować razem przez około 2 - 3 minuty, aż ryba będzie ugotowana a dynia gorąca. Na koniec dodać sok z limonki, rozłożyć curry do głębokich talerzy i posypać kolendrą. Podawać z ryżem.

                      Skomentuj


                        #12
                        Odp: kuchnia tajska?

                        czerwone curry z dynią i żeberkami

                        Składniki:

                        500 g żeberek
                        1 bardzo mała dynia
                        1-2 łyżki czerwonej pasty curry
                        1 ząbek czosnku
                        400ml mleka kokosowego
                        3 cm imbiru
                        1/2 szkl. groszku cukrowego
                        2 łyżki sosu rybnego
                        2 łyżki oleju
                        +ryż jaśminowy do podania

                        1/ W małym garnku rozgrzewamy olej. Na tarce o małych oczkach ucieramy czosnek i imbir. Wrzucamy na rozgrzany olej, a po chwili dodajemy pastę curry. Smażymy minutę, a następnie dodajemy mleko kokosowe i sos rybny. Żeberka kroimy na pojedyncze kawałki i wrzucamy do garnka. Gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia przez 1 godzinę.

                        2/ Gdy nasze mięso się gotuje, obieramy dynię i kroimy ją w kostkę. Gotujemy razem z fasolką 5 minut. Gdy mięso będzie gotowe, dodajemy ugotowaną fasolkę i dynię i gotujemy jeszcze 2 minuty. Podajemy z ryżem jaśminowym.

                        Skomentuj


                          #13
                          Odp: kuchnia tajska?

                          zielone curry z kurczakiem
                          Składniki (dla 4 osób):

                          2 łyżki oleju słonecznikowego
                          500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
                          400ml mleczka kokosowego (wersja dietetyczna - mleczko kokosowe light)
                          125ml wywaru z warzyw lub kurczaka
                          1 średnia cebula, pokrojona w piórka
                          1 dymka, drobno posiekana
                          2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
                          2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”)
                          1 łyżeczka świeżego startego imbiru
                          1 zielona papryczka chilli
                          1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”)
                          ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru)
                          ½ łyżeczki kolendry
                          2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny)
                          Sok z połowy limonki

                          1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek, papryczkę (bez pestek!) i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty.

                          2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia.

                          3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie.

                          4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę.

                          Skomentuj


                            #14
                            Odp: kuchnia tajska?

                            udka kurczaka duszone w mleku kokosowym
                            Składniki na 3 porcje:
                            1 łyżka tłuszczu (najlepiej masła klarowanego)
                            3 duże udka (bez podudzi) z kurczaka
                            odrobina przyprawy do kurczaka
                            1 łyżeczka nasion kolendry, lekko zmiażdżonych
                            1/2 łyżki czerwonej pasty curry
                            2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
                            4 cm korzenia imbiru, utartego na tarce
                            400 ml mleczka kokosowego
                            1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
                            3 liście limonki kaffir
                            1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżona nożem
                            1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
                            1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
                            1 łyżeczka cukru trzcinowego
                            1 łyżka sosu rybnego
                            sok z 1/2 limonki
                            mały pęczek świeżej kolendry, z grubsza posiekany
                            3 listki bazylii, drobno siekane

                            Przygotowanie:
                            Udka nacieramy przyprawą do kurczaka. W brytfance rozgrzewamy tłuszcz. Układamy udka kurczaka i smażymy ze wszystkich stron do zarumienienia. Wyciągamy na talerz, a na tłuszcz ze smażenia wrzucamy ziarenka kolendry. Podsmażamy 1 minutę, dodajemy pastę curry, czosnek i imbir. Podsmażamy kolejną minutę. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy koncentrat, liście limonki, trawę cytrynową, słodką paprykę, kardamon, cukier trzcinowy i sos rybny. Wkładamy z powrotem mięso, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Dusimy przez godzinę, co jakiś czas mieszając i przewracając kurczaka. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z limonki, liście kolendry (kilka zostawiamy dla ozdoby) i bazylię. Podajemy z ryżem jaśminowym. Przed podaniem możemy poszarpać mięso na kawałki, aby potrawę dało się jeść łyżką.

                            Skomentuj


                              #15
                              Odp: kuchnia tajska?

                              Składniki
                              4 porcje, po 401 kcal

                              25 g cienkiego makaronu sojowego Vermicelli lub makaronu ryżowego (waga przed namoczeniem)
                              2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego roślinnego
                              2 łyżeczki tajskiej pasty curry (zielonej lub czerwonej)*
                              1 pojedyncza pierś kurczaka
                              1/2 cebuli
                              1/2 czerwonej papryki
                              1,5 litra bulionu drobiowego
                              150 g pieczarek
                              5 łyżek kukurydzy z puszki
                              250 ml mleka kokosowego
                              2 łyżeczki sosu rybnego
                              szczypiorek





                              Przygotowanie

                              Makaron włożyć do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na 10 - 15 minut do namoczenia.
                              W garnku na oleju podsmażyć pastę curry (oraz ewentualnie dodać całą trawę cytrynową), dodać pokrojoną na małe kawałeczki pierś kurczaka i podsmażać co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty.
                              Dodać drobno pokrojoną cebulę i razem podsmażać ok. 2 minuty. Dodać cienko pokrojoną paprykę i znów smażyć ok. 2 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować.
                              Pieczarki pokroić na cienkie plasterki i dodać do zupy. Dodać odcedzony i pokrojony na mniejsze części makaron oraz kukurydzę i gotować całość przez ok. 5 minut.
                              Doprawić sosem rybnym, dodać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać je z zupą. Odstawić z ognia, dodać posiekany szczypiorek i skropić limonką. Przed podaniem podgrzać w razie potrzeby oraz posypać listkami kolendry.

                              Skomentuj

                                     
                              Working...
                              X