1 pierś z kurczaka (ok.40 dag)
2 cienkie pory –pokroić w skośne półplasterki
2 papryki – pokroić w kostkę
1 papryczka chili
1 łyżeczka imbiru
1 szkl.rosołu z kostki
1 łyżka oleju
1 łyżeczka curry
3-4 łyżeczki sosu sojowego
Na patelni rozgrzać olej. Wsypać curry i imbir – podsmażać na małym ogniu do uzyskania intensywnego zapachu (ok.1 min.).Wlać gorący rosół –gotować ok.4 min. Na to wrzucić kawałki kurczaka. Smażyć pod przykryciem 15- 20min..Następnie dodać sos sojowy, paprykę, pory. Dusić jeszcze 10 min. Podawać z ryżem lub pieczywem.
Mozna tez zrobic np kurczaka z curry w mleczku kokosowym
Oczywiście to wszystko jest robione według smaku, bo przepis na tę potrawę odnaleziony w internecie wyglądał za każdym razem inaczej.
A oto składniki:
1 duży por
3 cebule
2 ząbki czosnku
kiełki sojowe
makaron MIE
0,5 kg krewetek
3 jajka
sos sojowy
przyprawy - sól, pieprz
-----------------------------------------------
doprawiamy krewetki wg smaku i smażymy w głębokim maśle. Dusimy pora z kiełkami, cebulą i pokrojonym w plastry czosnkiem. W tym samym czasie moczymy makaron zgodnie z przepisem z opakowania.
z 3 jej smażymy jajecznice na maśle, którą później mieszamy z namoczonym makaronem. ten zestaw (makaron w jajkach) mieszamy w woku z krewetkami i warzywami i zalewamy sosem sojowym. SMACZNEGO!
Ja też mam mieszane odczucia co do tej kuchni. Do tej pory nie próbowałam, bo w okolicy nie ma u nas restauracji z takimi daniami. Może jak pojedziemy na wczasy to zachaczymy o takie miejsce.
25 g cienkiego makaronu sojowego Vermicelli lub makaronu ryżowego (waga przed namoczeniem)
2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego roślinnego
2 łyżeczki tajskiej pasty curry (zielonej lub czerwonej)*
1 pojedyncza pierś kurczaka
1/2 cebuli
1/2 czerwonej papryki
1,5 litra bulionu drobiowego
150 g pieczarek
5 łyżek kukurydzy z puszki
250 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki sosu rybnego
szczypiorek
Przygotowanie
• Makaron włożyć do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na 10 - 15 minut do namoczenia.
• W garnku na oleju podsmażyć pastę curry (oraz ewentualnie dodać całą trawę cytrynową), dodać pokrojoną na małe kawałeczki pierś kurczaka i podsmażać co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty.
• Dodać drobno pokrojoną cebulę i razem podsmażać ok. 2 minuty. Dodać cienko pokrojoną paprykę i znów smażyć ok. 2 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować.
• Pieczarki pokroić na cienkie plasterki i dodać do zupy. Dodać odcedzony i pokrojony na mniejsze części makaron oraz kukurydzę i gotować całość przez ok. 5 minut.
• Doprawić sosem rybnym, dodać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać je z zupą. Odstawić z ognia, dodać posiekany szczypiorek i skropić limonką.
Sos:
sok z 1 pomarańczy
sok z 1 limonki
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie) lub mała szczypta soli
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sałatka z mango:
1 mango
szczypta cukru trzcinowego
łyżka soku z limonki
kawałeczek papryczki chili
świeża kolendra
oraz:
1/2 szklanki ryżu jaśminowego
Przygotowanie
• Przegrzebki wymieszać ze startym imbirem, czosnkiem, posiekaną chili i kurkumą.
• W miseczce wymieszać składniki sosu: z pomarańczy, limonki, cukrem trzcinowym, sosem rybnym lub szczyptą soli oraz mąką ziemniaczaną.
• Ryż wrzucić na wrzątek i gotować przez ok. 10 minut do miękkości, odcedzić na sitku.
• Mango obrać, pokroić na kawałki, posypać cukrem, skropić sokiem z limonki i wymieszać z chili, posypać kolendrą.
• W woku lub na patelni roztopić olej, wrzucić przegrzebki i smażyć ok. 5 minut, 2-3 razy przewracając. Wlać sos i zagotować, gotować przez ok. 5 minut raz przewracając małże.
• Podawać z ryżem posypanym szczypiorkiem oraz sałatką z mango.
2 łyżeczki oleju roślinnego
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
1 łyżeczka tartego imbiru
250 ml bulionu
200 ml mleka kokosowego
200 g filetu z dorsza
opcjonalnie - 150 g mieszanki owoców morza (może być mrożona) lub wybranych np. krewetek, małży lub pierścieni kalmarów
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka sosu rybnego
1 czerwona papryczka chili świeża lub suszona + mielona papryka ostra do smaku
Do podania:
ryż jaśminowy, kolendra
Przygotowanie
• Rybę i owoce morza rozmrozić jeśli były zamrożone.
• W garnku podgrzać olej, dodać pastę curry i smażyć ją przez około 1 - 2 minuty (garnek można przykryć aby nie pryskało).
• Dodać imbir, wlać bulion, mleko kokosowe i zagotować. W międzyczasie dodać sok z limonki, cukier, sos rybny. Gotować przez 3 minuty.
• Do lekko gotującego się wywaru włożyć pokrojone filety i owoce morza. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez około 5 minut dodając sól do smaku.
• Doprawić papryczką chili.
100 g ryżu jaśminowego
3 cm kawałek imbiru
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
1/2 średniego pora przekrojonego wzdłuż
1/4 małej główki kapusty pekińskiej lub młodej kapusty
1/2 zielonej papryki
4 gałązki szczypiorku
2 jajka
2 łyżeczki oleju sezamowego
2 łyżki oliwy
1/3 szklanki liści bazylii
1/3 szklanki liści mięty
1 soczysta limonka
2 łyżeczki sosu sojowego (opcjonalnie)
Przygotowanie
• Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i przesypać do miski.
• Imbir obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, papryczkę chili i czosnek i posiekać na cienkie plasterki.
• Pora i kapustę pekińską dokładnie opłukać i pokroić na kawałki. Paprykę pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać ukośnie wraz z białą końcówką. Jajka roztrzepać w misce razem z olejem sezamowym i szczyptą soli.
• Na dużą nieprzywierającą patelnię wlać oliwę, dodać imbir, chili i czosnek i podgrzewać przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu co chwilkę mieszając.
• Dodać paprykę i pora i mieszając podgrzewać przez około 2 - 3 minuty aż zmiękną.
• Dodać ryż i wymieszać, a gdy będzie już cały podgrzany dodać kapustę pekińską i szczypiorek, mieszając podgrzewać przez 1 - 2 minuty.
• Wlać masę jajeczną i mieszając podgrzewać przez kilkanaście sekund aż jajka się zetną.
• Dodać bazylię i miętę i nałożyć do talerzy. Skropić dużą ilością soku z limonki i ewentualnie sosem sojowym.
150 g - 200 g upieczonej dyni (np. jak w tym przepisie)
150 g - 200 g mrożonych filetów halibuta lub filetów z łososia, ewentualnie innych ryb o białym mięsie np. dorsza, soli
1/2 szklanki (125 ml) mleka kokosowego
1 łyżeczka brązowego cukru
1/4 - 1/3 łyżeczki tajskiej pasty curry
1/2 szklanki (125 ml) bulionu (jarzynowego, rybnego lub z kurczaka)
1 łyżeczka sosu rybnego (niekoniecznie, ale warto)
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki soku z limonki + dodatkowo do podania
kolendra
Przygotowanie
• Dynię upiec jak w tym przepisie. Ryby rozmrozić, sprawdzić czy nie mają ości i skóry, pokroić na kilka kawałków. Na patelnię wlać mleko kokosowe i gotować przez około 2 - 3 minuty, aż zredukuje się o połowę. Dodać cukier, pastę curry i gotować przez minutę. Następnie wlać bulion, sos rybny, sos sojowy, doprawić ewentualnie solą i gotować do zredukowania się sosu o połowę przez około 2 minuty.
• Dodać pokrojone grzyby a po 2 minutach gotowania włożyć filety ryby. Gotować przez minutę, następnie przewrócić rybę na drugą stronę, dodać dynię oraz szparagi, gotować razem przez około 2 - 3 minuty, aż ryba będzie ugotowana a dynia gorąca. Na koniec dodać sok z limonki, rozłożyć curry do głębokich talerzy i posypać kolendrą. Podawać z ryżem.
500 g żeberek
1 bardzo mała dynia
1-2 łyżki czerwonej pasty curry
1 ząbek czosnku
400ml mleka kokosowego
3 cm imbiru
1/2 szkl. groszku cukrowego
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki oleju
+ryż jaśminowy do podania
1/ W małym garnku rozgrzewamy olej. Na tarce o małych oczkach ucieramy czosnek i imbir. Wrzucamy na rozgrzany olej, a po chwili dodajemy pastę curry. Smażymy minutę, a następnie dodajemy mleko kokosowe i sos rybny. Żeberka kroimy na pojedyncze kawałki i wrzucamy do garnka. Gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia przez 1 godzinę.
2/ Gdy nasze mięso się gotuje, obieramy dynię i kroimy ją w kostkę. Gotujemy razem z fasolką 5 minut. Gdy mięso będzie gotowe, dodajemy ugotowaną fasolkę i dynię i gotujemy jeszcze 2 minuty. Podajemy z ryżem jaśminowym.
zielone curry z kurczakiem
Składniki (dla 4 osób):
2 łyżki oleju słonecznikowego
500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
400ml mleczka kokosowego (wersja dietetyczna - mleczko kokosowe light)
125ml wywaru z warzyw lub kurczaka
1 średnia cebula, pokrojona w piórka
1 dymka, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”)
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
1 zielona papryczka chilli
1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”)
½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru)
½ łyżeczki kolendry
2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny)
Sok z połowy limonki
1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek, papryczkę (bez pestek!) i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty.
2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia.
3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie.
4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę.
udka kurczaka duszone w mleku kokosowym
Składniki na 3 porcje:
1 łyżka tłuszczu (najlepiej masła klarowanego)
3 duże udka (bez podudzi) z kurczaka
odrobina przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka nasion kolendry, lekko zmiażdżonych
1/2 łyżki czerwonej pasty curry
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
4 cm korzenia imbiru, utartego na tarce
400 ml mleczka kokosowego
1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
3 liście limonki kaffir
1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżona nożem
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka sosu rybnego
sok z 1/2 limonki
mały pęczek świeżej kolendry, z grubsza posiekany
3 listki bazylii, drobno siekane
Przygotowanie:
Udka nacieramy przyprawą do kurczaka. W brytfance rozgrzewamy tłuszcz. Układamy udka kurczaka i smażymy ze wszystkich stron do zarumienienia. Wyciągamy na talerz, a na tłuszcz ze smażenia wrzucamy ziarenka kolendry. Podsmażamy 1 minutę, dodajemy pastę curry, czosnek i imbir. Podsmażamy kolejną minutę. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy koncentrat, liście limonki, trawę cytrynową, słodką paprykę, kardamon, cukier trzcinowy i sos rybny. Wkładamy z powrotem mięso, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Dusimy przez godzinę, co jakiś czas mieszając i przewracając kurczaka. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z limonki, liście kolendry (kilka zostawiamy dla ozdoby) i bazylię. Podajemy z ryżem jaśminowym. Przed podaniem możemy poszarpać mięso na kawałki, aby potrawę dało się jeść łyżką.
25 g cienkiego makaronu sojowego Vermicelli lub makaronu ryżowego (waga przed namoczeniem)
2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego roślinnego
2 łyżeczki tajskiej pasty curry (zielonej lub czerwonej)*
1 pojedyncza pierś kurczaka
1/2 cebuli
1/2 czerwonej papryki
1,5 litra bulionu drobiowego
150 g pieczarek
5 łyżek kukurydzy z puszki
250 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki sosu rybnego
szczypiorek
Przygotowanie
Makaron włożyć do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na 10 - 15 minut do namoczenia.
W garnku na oleju podsmażyć pastę curry (oraz ewentualnie dodać całą trawę cytrynową), dodać pokrojoną na małe kawałeczki pierś kurczaka i podsmażać co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty.
Dodać drobno pokrojoną cebulę i razem podsmażać ok. 2 minuty. Dodać cienko pokrojoną paprykę i znów smażyć ok. 2 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować.
Pieczarki pokroić na cienkie plasterki i dodać do zupy. Dodać odcedzony i pokrojony na mniejsze części makaron oraz kukurydzę i gotować całość przez ok. 5 minut.
Doprawić sosem rybnym, dodać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać je z zupą. Odstawić z ognia, dodać posiekany szczypiorek i skropić limonką. Przed podaniem podgrzać w razie potrzeby oraz posypać listkami kolendry.
Skomentuj