Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kuchnia tajska?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    #16
    Odp: kuchnia tajska?

    2 porcje:

    250 g krewetek Black Tiger (około 20 sztuk)
    2 ząbki czosnku
    1 papryczka chili
    1 cebulka szalotka
    2 cm kawałek korzenia imbiru
    1 łodyga trawy cytrynowej
    2 łyżki oleju roślinnego (użyłam kokosowego)
    listki świeżej kolendry


    Przygotowanie

    Krewetki: mrożone włożyć do miski z letnią wodą (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Całe (nieobrane) krewetki obrać z pancerzy i oderwać głowę, pozostawić ogonek. Jeśli krewetki nie są oczyszczone należy zrobić nożem lekkie nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną "nitkę" (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia. Krewetki opłukać i dokładnie osuszyć. Na zdjęciu poniżej widać przygotowane do smażenia, obrane i oczyszczone krewetki.
    Sos: wycisnąć sok z pomarańczy i limonki, wymieszać dokładnie z cukrem, sosem rybnym i mąką ziemniaczaną.
    Czosnek i chili posiekać na cienkie plasterki. Szalotkę i imbir zetrzeć na drobnej tarce.
    Trawę cytrynową obrać ze zdrewniałych zewnętrznych liści aż pojawi się jasny środek. Odciąć około 1 cm twardego końca i odrzucić. Zetrzeć jasną część (około 1/3 całej łodygi) na drobnej tarce do momentu aż zostanie cienka zdrewniała łodyga.
    Na patelni podgrzać łyżkę oleju, włożyć przygotowany czosnek, chili, szalotkę, imbir i trawę cytrynową i smażyć przez minutę. Dołożyć drugą łyżkę oleju, włożyć krewetki i smażyć przez minutę z jednej strony. Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejną minutę. Wlać przygotowany sos i na większym ogniu podgrzewać jeszcze minutę lub do zagotowania całego sosu, co chwilę mieszając. Podawać z ugotowanym ryżem, posypać kolendrą. Można podawać ze świeżym mango.


    Sos (200 ml):

    sok z 1 dużej, dojrzałej pomarańczy
    sok z 1 limonki
    1 łyżka brązowego cukru
    1 łyżka sosu rybnego*
    1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    Skomentuj


      #17
      Odp: kuchnia tajska?

      Zielone curry z kurczakiem polecam, bo jest naprawdę smaczne. W sumie nie przepadam za ta kuchnią zbyt szczególnie, ale to danie jest wyjątkowo dobre.

      Skomentuj

             
      Working...
      X