Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ryba na wigilijny stół

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    #16
    Hehe u nas tez karp be
    W tym roku spedzamy wigilie u moich rodzicow - ale sie ciesze

    A i podam Wam przepis na super sledzie -super latwy i szybki

    Sledzie zielone 1 kg
    Ocet 1/2 szklanki
    Olej 1/2 szklanki
    szklanka wody
    Cukru 3 łyzki
    Sol łyzka
    Marchew 1 szt
    Cebula 3 szt
    Ketchup pikantny 4 łyzki
    Ziele angielskie
    Lisc laurowy

    Marchew pokroic w plastry, cebule w polplastry.Zalewę gotować ok. 5 minut. Śledzie umyć. Pociąć w kawałki i wrzucic wraz z jarzynami do gotującej zalewy. Gotować ok. 6-7 minut. Odstawić na noc.

    Skomentuj

    •    
         

      #17
      goplana to te wsztkie skladniki gotujesz w jednym garnku??

      Skomentuj


        #18
        Tak.Jak juz sie zagotuje ta zalewa czyli po ok 5 minutach ( zalezy na jakim gazie ) to dodaje sie tylko cienko pokrojona marchew i cebule wraz z ryba.
        Dla mnie pycha

        Skomentuj


          #19
          Goplana a napisz proszę, potem te śledzie trzymasz nadal w zalewie?
          przekładasz do słoika. Jak je potem trzymasz?
          A one w smaku są bardziej kwaśne/słone czy jednak słodkie od tych
          warzyw?
          Przepis bardzo mi się podoba, ale ja wole śledzie bardziej kwaśne,
          octowo-olejowe

          Aha i jeszcze jedno, w przepisie jest 2 szkl płynu (olej+ocet+woda)
          czy 1kg śledzi zmieści się w tej zalewie ?
          Last edited by colleen; 12-12-2008, 12:11.

          Skomentuj


            #20
            Ewidentnie sa octowe z delikatna nutka slodyczy chyba glownie z ketchupu.
            Co do plynu to one nie beda w nim plywac-nie bedzie to wygladalo jak sledzie opiekane w zalewie octowej takie ze sloika ktore zreszta uwielbiam.

            Skomentuj


              #21
              Aha czyli one będą tylko tak jakby muśnięte tą zalewą, tak ?
              Ok to zrobię takie.

              Skomentuj


                #22
                Mozna tak powiedziec
                Daj znac jak wyszly

                Skomentuj

                •    
                     

                  #23
                  dzisiaj robie te sledzie goplanajutro napisze ja wysly

                  Skomentuj


                    #24
                    Mam nadzieje ze posmakuja bo mnie zlinczujecie
                    Jak jutro kupie sledzie to tez zrobie

                    Skomentuj


                      #25
                      zrobilam dzisiaj,wygladaj na dobre,na razie nie sa obtoczone zalewa ale moze przez noc sie zrobia

                      Skomentuj

                      •    
                           

                        #26
                        One sie juz nie zmienia, nie wiem czego oczekujesz po sformulowaniu "obtoczone zalewa"?.One jak tylko sie ochlodza sa gotowe do jedzenia choc lepsze sa po nocce w lodowce

                        Skomentuj


                          #27
                          a tte osci to zmiekna??

                          Skomentuj


                            #28
                            Ja przed przygotowniem przegladam filety i wyjmuje osci ktore znajde, zazwyczaj jest ich niewiele.Reszta pod wplywem octu zmieknie

                            Skomentuj


                              #29
                              tak myslalam moj jak przyjdzie to sprobuje ciekawe czy beda mu smakowac bo ja z ryb to tylko makrele jem

                              Skomentuj


                                #30
                                mojemu bardzo smakuje rybka,dziekuje za przepis goplana

                                Skomentuj

                                       
                                Working...
                                X