Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierniki

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    Pierniki

    czy ktos zna prosty i latwy przepis na pierniki? ja za bardzo piec nie umiem wiec prosze o porady i przepisy
  •    
       

    #2
    Piernik oszukany
    - 50 dag marmolady
    - 1 margaryna
    - 2 szklanki cukru pudru
    - 2 szklanki mleka
    - 4 jajka
    - 4 szklanki mąki
    - 3 przyprawy do piernika
    - 2 płaskie łyżeczki sody
    Margarynę utrzeć z cukrem i marmoladą, dodać mleko i żółtko. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą, wsypać do masy. Na koniec dodać ubitą pianę + bakalie
    pozdrawiam

    Skomentuj


      #3
      Z racji, że nie lubię takiej babraniny z mieszaniem/ucieraniem/ubijaniem
      mam chyba najprostszy przepis na pierniki

      50 dag mąki
      20 dag cukru pudru
      20 dag miodu
      12 dag masła lub margaryny
      1 jajo
      1 dag sody oczyszczonej
      2 łyżki przyprawy korzennej do piernika.

      Mąkę wymieszać z sodą zrobić wgłębienie, wlać miód, dodać
      przyprawę, cukier,masło, jajo (miód można podgrzać z przyprawami i
      cukrem)
      Zagnieść ciasto, wałkować, wycinać pierniki, piec ok 10 min w temp
      180 stopni.
      Tak az się zarumienią (zależy od grubości ciasta)

      Ahaaa i....
      1 dag sody = 2 łyżeczki (nie czubate) ale ja daję 1,5 łyżeczki
      20 dag miodu = 0,7 szklanki
      I jeśli pierniki będę lukrowane to radzę dać 10-15 dag cukru pudru

      Pierniki zawsze i wszystkim wychodzą

      Skomentuj


        #4
        dzieki collen skorzystam bo ja piec za bardzo nie umiem,raz ciastak spalilam

        Skomentuj


          #5
          a jak te pierniki przechowywac

          Skomentuj


            #6
            To zalezy jakiego miodu dodasz.
            Jak wyjda twarde to mozna zostawic gdzies na gorze by nawilgly a potem puszka lub pojemnik.

            Skomentuj


              #7
              Patiew pierniki najlepiej smakują 2-3 dni po upieczeniu, nie trzeba
              przechowywać w zamknięciu. Najlepiej jak będę na wierzchu i korzystały
              z wilgoci z powietrza wtedy nabędą miękkości

              Skomentuj

              •    
                   

                #8
                Pamietajmy ze pierniczki ze sztucznego miodu wychodza mieksze niz te z prawdziwego

                Skomentuj


                  #9
                  Goplana a no widzisz, tego nie wiedziałam. Ja zawsze daję prawdziwego,
                  stąd moja propozycja aby trzymać na powietrzu

                  Skomentuj


                    #10
                    W prawdziwym wiecej cukru stad ta zaleznosc.
                    Na pewno pierniczkom troszke wilgoci nie zaszkodzi

                    Skomentuj

                    •    
                         

                      #11
                      ja ze sztucznego zrobie-tanszy

                      Skomentuj


                        #12
                        Ja pieke w sobote ale do ciasta dodam albo kawy albo herbaty

                        Skomentuj


                          #13
                          Goplana a co ta herbata spowoduje? Rozumiem, że ma to być
                          taka liściasta, tak?

                          Skomentuj


                            #14
                            Herbata zmienia troszke smak. Mam przepis z czarna herbata najlepsza chyba z pomaranczami
                            A i najlepiej lisciasta bo bardziej esencjonalna niz te smieci w torebce :P
                            Last edited by Goplana; 11-12-2008, 15:44.

                            Skomentuj


                              #15
                              Polecam ten blog:
                              http://mojewypieki.blox.pl/html/1310...21.html?493404
                              Od samego patrzenia na zdjęcia chce się jeść
                              Wypróbowałam już wiele przepisów z tego bloga , więc z czystym sumieniem go polecam.

                              Skomentuj

                                     
                              Working...
                              X