Z racji, że nie lubię takiej babraniny z mieszaniem/ucieraniem/ubijaniem
mam chyba najprostszy przepis na pierniki
50 dag mąki
20 dag cukru pudru
20 dag miodu
12 dag masła lub margaryny
1 jajo
1 dag sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy korzennej do piernika.
Mąkę wymieszać z sodą zrobić wgłębienie, wlać miód, dodać
przyprawę, cukier,masło, jajo (miód można podgrzać z przyprawami i
cukrem)
Zagnieść ciasto, wałkować, wycinać pierniki, piec ok 10 min w temp
180 stopni.
Tak az się zarumienią (zależy od grubości ciasta)
Ahaaa i....
1 dag sody = 2 łyżeczki (nie czubate) ale ja daję 1,5 łyżeczki
20 dag miodu = 0,7 szklanki
I jeśli pierniki będę lukrowane to radzę dać 10-15 dag cukru pudru
Patiew pierniki najlepiej smakują 2-3 dni po upieczeniu, nie trzeba
przechowywać w zamknięciu. Najlepiej jak będę na wierzchu i korzystały
z wilgoci z powietrza wtedy nabędą miękkości
Herbata zmienia troszke smak. Mam przepis z czarna herbata najlepsza chyba z pomaranczami
A i najlepiej lisciasta bo bardziej esencjonalna niz te smieci w torebce :P
Skomentuj