Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

przepisy na zapiekanki

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • wyakin
    replied
    Odp: przepisy na zapiekanki

    Zapiekanki to u nas stałość. Najczęściej robię z tego co akurat mam w lodówce na bazie ziemniaków albo makaronu. Do tego kurczak albo kiełbaska, warzywa, sos jajeczno-śmietanowy, posypać serem i gotowe.

    Leave a comment:

  •    
       

  • smerfetkaaa8
    replied
    Odp: przepisy na zapiekanki

    Ja często robię takie zapiekanki, ale nie dodaję od nich śmietany. Już i bez niej są dość tuczące .

    Leave a comment:


  • annaniol
    replied
    Odp: przepisy na zapiekanki

    Ja mam przepis na tradycyjne zapiekanki domowe - ostatnio powstał z przypadku w sumie. Robimy zapiekanki z chleba - kiedy zdarza się nam, że mamy za dużo chleba i za długo leży i nie smakuje już jak powinien. Chleb lekko smarujemy majonezem, ale tak naprawdę cieniutko. Pierwszą warstwę stanowią pieczarki w sosie śmietanowym Najpierw smażymy pieczarki na maśle z cebulą. Później dodajemy trochę soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Następnie pół szklanki śmietany - polecamy Zott 18% - mieszamy z natką pietruszki i koperkiem żeby zalać tym pieczarki i jeszcze chwilę dusić pod przykryciem. Później pieczarki kładziemy na chleb, a na nie ser żółty - koniecznie starty! Czasami dajemy też wiejską kiełbasę albo suchą krakowską pod ser. Na wierzch keczup i gotowe. PIeczemy nasze zapiekanki w 120 stopniach ok 10 minut.

    Leave a comment:


  • bobusie2
    replied
    Odp: przepisy na zapiekanki

    Zapiekanka ze szpinakiem, serem i ziemniakami

    Składniki

    / 6 - 8 porcji

    1/2 kg szpinaku
    1 kg ziemniaków
    2 łyżki masła
    1 mała cebula, drobno posiekana
    1 ząbek czosnku, drobno starty
    1 por (biała i jasno zielona część)
    2 gałązki szczypiorku, posiekane + do podania
    1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka suszonego oregano + do posypania po wierzchu
    1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
    250 g sera ricotta (twarożku)
    200 g sera feta
    5 jajek
    1/4 -1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%
    100 g gęstej śmietany 18%
    40 g tartego sera (np. parmezan lub cheddar)
    oliwa extra vergine


    Przygotowanie

    • Formę żaroodporną o wymiarach około 20 cm x 26 cm posmarować łyżką oliwy extra vergine. Szpinak opłukać i dokładnie osuszyć, jeśli ma twarde łodyżki - odłamać je.
    • Ziemniaki obrać, pokroić nożem lub melakserem na plasterki ok. 2 - 3 mm grubości, włożyć do dużego garnka, zalać wodą, wypłukać, zmienić wodę na czystą (zimną). Posolić i zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 3 minuty lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Odcedzić na sicie lub durszlaku.
    • Szpinak włożyć do garnka (może być po ziemniakach), ustawić go na małym ogniu, przykryć i podgrzewać przez minutę. Zdjąć pokrywę, mieszać przez chwilę aż szpinak zwiędnie, wyjąć z garnka i odcisnąć na sicie, grubo posiekać, włożyć do dużej miski.
    • Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i zeszklić ją mieszając co jakiś czas. Dodać pokrojonego na kawałeczki pora (najpierw wzdłuż na 4 części, później w poprzek) i czosnek. Posolić i dusić pod przykryciem przez około 8 minut od czasu do czasu mieszając, aż por będzie miękki, ale nie zrumieniony. Pod koniec dodać posiekany szczypiorek. W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 stopni.
    • Zawartość patelni przełożyć do miski ze szpinakiem. Dodać gałkę muszkatołową, oregano, natkę pietruszki, świeżo zmielony czarny pieprz i ewentualnie sól. Delikatnie wymieszać.
    • Następnie dodać połowę ricotty i połowę sera feta (pokruszonego lub pokrojonego w kosteczkę), jajka uprzednio roztrzepane w oddzielnej miseczce razem ze śmietanką kremową i doprawione solą oraz pieprzem. Wszystko delikatnie ale w miarę dokładnie wymieszać.
    • Na dno formy położyć połowę ziemniaków, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć nadzienie szpinakowo-serowe. Na wierzch wyłożyć mieszankę powstałą z pozostałej ricotty, pokrojonej fety, śmietany 18%. Przykryć drugą połową ziemniaków, doprawić je, posypać tartym serem, resztą oregano i skropić dwiema łyżkami oliwy extra vergine.
    • Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut, następnie włączyć funkcję grilla i zrumieniać wierzch przez dodatkowe około 5 minut aż wierzch się lekko zarumieni. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Przed pokrojeniem odczekać kilka minut aż zapiekanka zastygnie.


    Wskazówki

    • Ziemniaki do zapiekanki wcześniej gotujemy, więc nie muszą być pokrojone na bardzo cienkie plasterki.
    • Zapiekankę można odgrzewać (np. na patelni) i zamrażać.

    Leave a comment:


  • bobusie2
    replied
    Odp: przepisy na zapiekanki

    Makaronowa z brokułami

    Składniki


    4 - 6 porcji:
    300 g filetu łososia
    sól i pieprz
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka oliwy
    1 kulka (125 g) mozzarelli
    450 g paczka mrożonych różyczek brokuł
    100 g makaronu w kształcie świderków (np. cellentani)

    Sos:
    125 g serka Philadelphia
    30 g tartego Parmezanu
    125 ml mleka
    sól i pieprz do smaku
    1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

    Posypka migdałowa:
    4 łyżki mielonych migdałów bez skórek
    4 łyżki tartego Parmezanu

    Przygotowanie

    • Odciąć skórkę z łososia i sprawdzić czy nie ma ości, pokroić w większą kostkę (około 2 cm), włożyć do formy żaroodpornej o wymiarach około 20 x 30 cm, doprawić solą, pieprzem, dodać sok z cytryny i oliwę, wymieszać.
    • Makaron ugotować w osolonej wodzie, skracając czas gotowania o około 1 - 2 minuty (uwaga: nie dodajemy więcej makaronu, bo wchłonie cały sos i zapiekanka wyjdzie za sucha). Makaron wyłowić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.
    • Wodę po makaronie ponownie zagotować, wrzucić zamrożone brokuły i na większym ogniu zagotować. Gotować przez 7 minut, odcedzić na sitku i przelać chłodną wodą.
    • Piekarnik nagrzać do 190 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić naczynie z łososiem i piec przez 10 minut, rybę wyjąć z piekarnika, ale piekarnika nie wyłączać.
    • Do małego garnka włożyć Philadelphię, dodać parmezan i mieszając roztopić na małym ogniu, wlać mleko i wymieszać na gładki sos, chwilę podgrzać na małym ogniu, doprawić solą, pieprzem i gałką. Odstawić z ognia.
    • Ugotowany makaron wymieszać z sosem serowym oraz pokrojoną na kosteczki mozzarellą, dodać do naczynia z łososiem razem z brokułami i wszystko delikatnie przemieszać i rozłożyć równomiernie w formie.
    • Wymieszać mielone migdały i Parmezan, posolić, posypać po zapiekance i wstawić do piekarnika na 15 minut (190 stopni C).

    Leave a comment:


  • bobusie2
    replied
    Odp: przepisy na zapiekanki

    Zapiekanka z kurczaiem, ryżem i kukurydzą

    Składniki

    / 4 porcje

    3 pojedyncze piersi kurczaka (około 500 g)
    po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
    2 łyżeczki kurkumy
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1 łyżeczka mąki
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    2 pomidory (po sezonie - 250 g pomidorów z puszki)
    2 kukurydze cukrowe (lub po sezonie 1 puszka kukurydzy)
    1/2 papryczki chili lub w łagodnej wersji 1/2 zwykłej czerwonej papryki
    650 ml bulionu drobiowego
    500 ml przecieru pomidorowego, passaty
    1 łyżka masła klarowanego
    200 g ryżu (do risotto, Arborio) surowego

    Przygotowanie

    • Piersi kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić solą i obtoczyć w mieszance papryki w proszku (słodkiej i ostrej), kurkumy i mąki.
    • Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, czosnek zetrzeć na drobnej tarce. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć szypułki, usunąć pestki. Miąższ pokroić w kosteczkę. Pomidory z puszki zmiksować.
    • Kukurydzę obrać z liści, obkroić z nasion, kolby wyrzucić. Kukurydzę z puszki odcedzić na sitku i przepłukać wodą.
    • Papryczkę chili lub zwykłą paprykę pokroić w kosteczkę.
    • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Przygotować garnek żaroodporny lub prostokątną formę do zapiekanek o pojemności około 5 litrów.
    • Zagotować bulion razem z przecierem pomidorowym, sprawdzić doprawienie solą i pieprzem, dodać oregano.
    • Na dużej i w miarę wysokiej patelni rozgrzać masło, dodać cebulę z posiekaną papryką i smażyć przez około 5 minut do zeszklenia na małym ogniu. Zwiększyć ogień, dodać czosnek, piersi kurczaka i obsmażać je przez około 3 - 4 minuty. Następnie dodać kukurydzę i ryż, wymieszać i smażyć razem przez 2 minuty. Dodać pomidory i mieszając smażyć przez 1 minutę. Zalać 1 szklanką gorącego bulionu z przecierem i zagotować. Przełożyć zawartość patelni do żaroodpornego garnka lub naczynia, zalać resztą bulionu, wymieszać i zagotować. Przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut. Otworzyć, posypać kolendrą i tartym serem.

    Leave a comment:


  • bobusie2
    replied
    Odp: przepisy na zapiekanki

    Zapiekanka z kurczakiem, grzybami i fasolą

    Składniki

    / 2 - 4 porcje

    1 podwójna pierś kurczaka
    sól i pieprz
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    po 1/2 łyżeczki suszonego oregano i tymianku lub 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    300 - 400 g grzybów leśnych (kurek, podgrzybków) lub 300 g pieczarek
    1 łyżka oliwy extra vergine
    1 mała cebula
    1 łyżka masła
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    80 ml (1/3 szklanki) śmietanki 18% do zup i sosów
    garść zielonej fasolki szparagowej
    200 g ciasta francuskiego (najlepiej z masłem)

    Przygotowanie

    • Filety z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką, oregano i tymiankiem, wymieszać.
    • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Grzyby leśne umyć, osuszyć (pieczarki oczyścić tylko szczoteczką). Większe pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę.
    • Na dużej patelni podgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę i ją zeszklić. Następnie dodać masło i obsmażyć pierś kurczaka. Przesunąć ją na bok patelni a w wolne miejsce włożyć grzyby, smażyć co chwilę mieszając przez około 2 - 4 minuty, następnie wymieszać z grzybami i smażyć jeszcze przez około 2-3 minuty.
    • Doprawić sosem sojowym, posypać natką, polać śmietanką, dodać pokrojoną fasolkę, wymieszać i odstawić z ognia, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
    • Farsz wyłożyć do odpowiednio dużej formy żaroodpornej (warstwa nadzienia może być wysoka na ok. 2-3 cm), przykryć ciastem francuskim, docisnąć brzegi ciasta do formy, pośrodku zrobić nacięcie nożem, wierzch ciasta posmarować jeszcze 2 łyżeczkami śmietanki.
    • Wstawić do piekarnika i piec przez około 20-25 minut do zrumienienia się ciasta.

    Leave a comment:

  •    
       

  • bobusie2
    replied
    Odp: przepisy na zapiekanki

    Bardzo lubię zapiekanki. Najczęściej szykuję, gdy mam gości.

    Makaron zapiekany z warzywami i serem

    Składniki

    / 4 porcje

    200 g makaronu świderki
    2 łyżki oliwy extra vergine
    1 łyżka masła
    1/2 cebuli
    2 ząbki czosnku
    300 g cukinii (1 średnia)
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 żółtej papryki
    1/4 bakłażana
    400 g pomidorów krojonych z puszki
    200 g pomidorków koktajlowych
    150 g żółtego sera np. mozzarelli lub innego do zapiekania
    sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano
    świeży tymianek lub bazylia

    Przygotowanie

    • Makaron wrzucić na wrzątek i gotować chwilę krócej niż al dente. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na dużej patelni na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
    • Dodać starty czosnek, następnie dodać łyżkę oliwy oraz pokrojone warzywa: paprykę, cukinię i bakłażana. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano.
    • Dodać masło i smażyć warzywa przez ok. 10 minut co chwilę mieszając. Dodać pomidory z puszki, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zagotować. Dodać ugotowany makaron, wymieszać i wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
    • Na wierzchu ułożyć przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, posypać tartym serem i wstawić do piekarnika na 25 minut. Posypać świeżym tymiankiem lub bazylią.

    Leave a comment:


  • lilas
    replied
    Odp: przepisy na zapiekanki

    Ja tą WARSTWOWA ZAPIEKANKA Z RYŻEM I KURCZAKIEM nigdy nie robiłam, ale przepis wydaje się byc ciekawy, więc spróbuję.

    Leave a comment:


  • Lara5
    replied
    Odp: przepisy na zapiekanki

    Ja go uwielbiam nawet dodaje koncentrat pomidorowy i taki sos do makaronu też pyszny

    Leave a comment:

  •    
       

  • beatris20
    replied
    Odp: przepisy na zapiekanki

    Napisane przez Lara5 Pokaż wiadomość
    Ja jeszcze jak coś zapiekanego robię to daję również beszamel Nawet jak rybę ostatnio robiłam z makaronem to też dałam i wyszło pysznie
    A ja nie bo po pierwsze nie pasuje mi ten sos, i nawet lasagne robie beż niego, a po drugie to nawet się cieszę bo to ciężki i bardzo kaloryczny sos

    Leave a comment:


  • Lara5
    replied
    Odp: przepisy na zapiekanki

    Ja jeszcze jak coś zapiekanego robię to daję również beszamel Nawet jak rybę ostatnio robiłam z makaronem to też dałam i wyszło pysznie

    Leave a comment:


  • beatris20
    replied
    Odp: przepisy na zapiekanki

    Właśnie, ja już z tymi dodatkami o średnio, najbardziej smakują mi te najprostsze, może dlatego że lubię sam smak pieczarek, a szynka i cebulka mi go zabijają.

    Leave a comment:


  • Lara5
    replied
    Odp: przepisy na zapiekanki

    Napisane przez ladybzyk Pokaż wiadomość
    Ja bym do Twojej propozycji dołożyła jeszcze szyneczkę i cebulkę i mniami, mniami
    Uczta dla podniebienia

    Leave a comment:


  • ladybzyk
    replied
    Odp: przepisy na zapiekanki

    Napisane przez beatris20 Pokaż wiadomość
    Ja też robię mało takich zapiekanek w naczyniu żaroodpornym, a zapiekanki na bagietkach- dla mnie najlepszymi są te najprostsze - bagietka, na to pieczarki zrobione, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku jak ktos lubi chrupiące, a jak nie to po prostu w miktrofalówce aby ser się roztopił - sa wtedy mieciutkie
    Ja bym do Twojej propozycji dołożyła jeszcze szyneczkę i cebulkę i mniami, mniami

    Leave a comment:

       
Working...
X