Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

przepisy na zapiekanki

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    #16
    Odp: przepisy na zapiekanki

    Bardzo dobry ten Twój przepis. Osobiście bardzo lubię różnego rodzaju zapiekanki - warzywne, ziemniaczane, oraz standardowe z pieczarkami i serem. Ostatnio znalazłam przepis na zapiekankę z kurczakiem lub indykiem, serem pleśniowym, rukolą i orzechami - http://www.sprawdzonydrob.pl/smaczny...-2-sztuki.html Kupiłam już wszystkie potrzebne produkty (niestety nigdzie nie mogłam znaleźć rukoli ;/) i mam zamiar zrobić to dzisiaj na kolację .

    Skomentuj

    •    
         

      #17
      Odp: przepisy na zapiekanki

      Ja polecam serdecznie zapiekankę z ziemniaków, będziemy potrzebować około kg ziemniaków, kiełbasę, cebulke i pieczarki, oraz papryke jeżeli ktoś lubi, ziemniaki pokroić w plasterki i chwilę zagotować, kiełbasęi resztę składników podsmażyć na oliwie, a nastepnie układac w naczyniu na przemian z ziemniakami, ziemniaki-farsz-ziemniaki-farsz. Całość posypać serem i zalać śmietaną wymieszaną z jajkiem. Piec około 20 minut Pycha

      Skomentuj


        #18
        Odp: przepisy na zapiekanki

        Napisane przez BrianaWro2033 Pokaż wiadomość
        Ja polecam serdecznie zapiekankę z ziemniaków, będziemy potrzebować około kg ziemniaków, kiełbasę, cebulke i pieczarki, oraz papryke jeżeli ktoś lubi, ziemniaki pokroić w plasterki i chwilę zagotować, kiełbasęi resztę składników podsmażyć na oliwie, a nastepnie układac w naczyniu na przemian z ziemniakami, ziemniaki-farsz-ziemniaki-farsz. Całość posypać serem i zalać śmietaną wymieszaną z jajkiem. Piec około 20 minut Pycha
        O właśnie takie przepisy są bardzo w moim guście.Ostatnio robiłam dwa przepisy właśnie typowo ziemniaczane . Ogólnie u mnie ostatnimi czasy pojawia się dużo więcej ziemniaków w diecie, jakby nie patrzeć to taki nasz polski narodowy produkt. W sumie Farm Frites ma całkiem sporo produktów ziemniaczanych w swojej ofercie, człowiek całe życie żył z myślą, że ziemniak istnieje tylko jako warzywo i chipsy, a tego całkiem sporo jest. Do tego jak widać niektóre przepisy to można naprawdę fajne cuda stworzyć.
        Last edited by Redakcja_MamoToJa.pl; 30-05-2014, 17:15.

        Skomentuj


          #19
          Odp: przepisy na zapiekanki

          Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA" - składniki:

          makaron świderki - 100 gramów
          Bulionetka Domowa Drobiowa - 1 sztuka
          filet z kurczaka - 1 sztuka
          cebula - 1 sztuka
          papryka - 1 sztuka

          pomidor - 1 sztuka
          przecier pomidorowy - 2 łyżki
          ząbek czosnku - 1 sztuka
          ser żółty - 20 dekagramów
          olej do smażenia

          Skomentuj


            #20
            Odp: przepisy na zapiekanki

            Advertisement

            2 kg ziemniaków
            2 opakowania serka topionego szczypiorkowego
            20 dag sera żółtego (ementaler, gouda)
            pół szklanki śmietany 32%
            3 jajka
            2 łyżki mąki
            przyprawa do ziemniaków
            po 2 łyżki pokrojonego szczypiorku i natki
            sól, pieprz

            Przygotowanie:

            Ziemniaki dobrze wyszoruj, włóż do osolonego wrzątku, ugotuj. Odcedź, obierz, pokrój na plasterki. Oprósz przyprawą do ziemniaków.

            Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Serek topiony stop w rondelku (ew. dodaj niewielką ilość wody). Jajka zmiksuj. Dodaj starty ser i stopiony, wlej śmietanę, wsyp mąkę, pokrojony szczypiorek i natkę, wymieszaj. Przypraw do smaku.

            Ziemniaki ułóż w lekko natłuszczonej żaroodpornej formie. Wlej sos serowy, wymieszaj (sos powinien dobrze pokryć wszystkie ziemniaki).

            Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Zapiekaj 30-40 minut. Formę możesz przykryć folią aluminiową, by ziemniaki z wierzchu się nie spaliły.

            Skomentuj


              #21
              Odp: przepisy na zapiekanki

              Zapiekanka serowa z tuńczykiem - składniki:

              ziemniaki - 6 sztuk
              Sos serowy Knorr - 1 opakowanie
              śmietana 36% - 150 mililitrów
              woda - 200 mililitrów
              kwaśna śmietana - 100 mililitrów
              margaryna - 2 łyżki
              jajka - 2 sztuki
              świeży szpinak - 2 pęczki

              cebula pokrojona w kostkę - 1 sztuka
              starty żółty ser - 4 łyżki
              ząbki czosnku - 2 sztuki
              szynka gotowana - 5 plastrów
              tuńczyk w zalewie - 1 opakowanie
              oliwa - 2 łyżki
              pieprz - 1 szczypta

              Skomentuj


                #22
                Odp: przepisy na zapiekanki

                Zwykła zapiekanka a smaczna. ziemniaki, ser żółty, kiełbasa, cebula, czosnek. Wszystko układamy warstwami i zapiekamy ok 45 minut-i jest super.

                Skomentuj

                •    
                     

                  #23
                  Odp: przepisy na zapiekanki

                  zapieknaka domowa:
                  Składniki: (nie podaję konkretnych ilości, bo to raczej kwestia gustu, my lubimy sporo cebuli, inni mogą jej w ogóle nie tolerować w zapiekankach):
                  - bułki
                  - pieczarki
                  - cebula
                  - resztki wędlin/kiełbasy
                  - starty żółty ser
                  - odrobiny oleju rzepakowego do smażenia
                  - czosnek granulowany
                  - sól
                  - pieprz

                  Cebulę pokroiłam w piórka i podsmażyłam na odrobinie oleju. W połowie smażenia dodałam pokrojoną w kostkę wędlinę, a na koniec wrzuciłam pokrojone w talarki pieczarki. Wszystko razem doprawiłam czosnkiem, solą i pieprzem, chwilę poddusiłam na patelni.
                  Farsz wyłożyłam na lekko wydrążone połówki bułek (wtedy będzie go więcej na każdej zapiekance:P), obficie obsypałam żółtym serem i zapiekłam w piekarniku (180 stopni, ok. 10 minut- do czasu roztopienia się i przyrumienienia sera).

                  Skomentuj


                    #24
                    Odp: przepisy na zapiekanki

                    a tu taka obiadowa :

                    mięso mielone 50 dag
                    cebula 1-2 szt.
                    cukinia 1 szt.
                    pieczarki 30 dag
                    brokuły 1 szt.
                    ser żółty 15 dag
                    śmietana 18% 500 g
                    jaja kurze całe 2-3 szt.
                    oregano 1-2 szczypta
                    masło 1-2 łyżka
                    sól, pieprz 1 szczypta
                    1. Na patelni podsmażam mięso mielone. Odrobinę je solę. Dokładam cebulę pokrojoną w kostkę. W tym czasie gotuję brokuły na pół twado. 2. Do mięsa dodaję startą na tarce cukinię i smażę kilka minut, uważając, żeby się nie podpiekło za mocno. Solę i pieprzę do smaku. Proponuję też dodać porządną łychę oregano. 3. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wkładam różyczki brokuła, a na to podsmażone z cukinią mięso mielone... 4. ... a następnie podsmażone na łyżce masła ćwiartki pieczarek. 5. Do małej miski wlewam kubek śmietany i wbijam 2-3 jaja. Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaję szczyptę soli. Żeby zapiekanka ładnie mi się związała i była chrupiąca mieszam masę z utartym żółtym serem. 6. Masę śmietanowo-jajeczno-serową wylewam na wierzch zapiekanki i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Zapiekam około 30-40 minut w temperaturze 160 stopni.

                    Skomentuj


                      #25
                      Odp: przepisy na zapiekanki

                      Zapiekanka warzywna...palce lizać
                      Składniki:

                      4 ugotowane, obrane, pokrojone w plastry ziemniaki
                      2 cebule
                      3 ząbki czosnku
                      1 cukinia
                      1 czerwona papryka
                      1 op. przyprawy do ziemniaków
                      olej
                      6 roztrzepanych jajek
                      100 ml śmietanki
                      100 g sera najlepiej parmezan

                      Przygotowanie:
                      Jajka połączyć ze śmietaną i serem, cebulę pokroić w piórka, czosnek i cukinię w plastry, paprykę w cząstki. Wszystkie warzywa posypać przyprawą do ziemniaków. Podsmażyć na złoty kolor.
                      Podsmażone warzywa ułożyć na przemian ze śmietaną i serem w naczyniu żaroodpornym.
                      Zapiekać w temp. 160 stopni przez 45 minut.

                      Mniam!



                      Skomentuj

                      •    
                           

                        #26
                        Odp: przepisy na zapiekanki

                        Zapiekana feta z pomidorami
                        Składniki

                        400 g fety
                        400 g pomidorów
                        1 cebula
                        30 ml oliwy
                        2 gałązki tymianku
                        listki rukoli do dekoracji
                        przyprawy: pieprz czarny, sól

                        Ser pokrój w grube plastry ok. 0,5 cm i szerokości, odpowiadającej pomidorom. Pomidory umyj i natnij na krzyż z obu stron. Sparz we wrzątku i obierz ze skóry. Następnie pokrój w plasterki.
                        W formie żaroodpornej ułóż na przemian pomidory z fetą. Świeży tymianek drobno pokrój i wymieszaj z oliwą. Dopraw lekko świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Uważaj, bo ser jest dosyć słony. Cebulkę pokrój drobno i dodaj do oliwy.
                        Tak przygotowaną marynatą polej pomidory z serem. Rozgrzej piekarnik do temp. 180˚ i wstaw formę do pieczenia. Zapiekanka będzie gotowa po ok. 12–20 minutach. Gotowe danie dekoruj listkami rukoli.

                        Skomentuj


                          #27
                          Odp: przepisy na zapiekanki

                          Szparagi zapiekane
                          Składniki

                          8 białych szparagów
                          1/2 pora
                          100 g masła
                          125 ml gęstej śmietany 18%
                          2 łyżki mąki
                          1/2 szkl. mleka
                          15 dag startego żółtego sera
                          2 łyżki oleju
                          gałka muszkatołowa
                          przyprawy: sól, pieprz

                          Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku roztop masło i dodaj mąkę, aby się spieniła. Następnie dodaj mleko i śmietanę. Wymieszaj bardzo dobrze – najlepiej zrób to trzepaczką lub mieszadłem. Jeśli sos będzie za gęsty, dolej trochę mleka. Pora umyj i posiekaj w krążki. Do sosu dodaj drobno posiekaną białą część warzywa, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
                          Przygotuj szparagi: usuń twarde, włókniste końcówki szparagów, a następnie obierz nożykiem do jarzyn zaczynając od główki. W naczyniu żaroodpornym rozprowadź równomiernie łyżkę oleju i ułóż szparagi jeden obok drugiego. Skrop je resztą oleju i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200° na 10 min, by lekko się podpiekły. Podpieczone szparagi zalej sosem beszamelowym i piecz przez kolejne 10 min. Na koniec posyp danie startym żółtym serem i piecz do momentu, gdy ser całkowicie się roztopi. Podawaj gorące.

                          Skomentuj


                            #28
                            Odp: przepisy na zapiekanki

                            Cannelloni z mięsem mielonym

                            250 g makaronu cannelloni
                            500 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
                            1 cebula
                            ok. 100 g startego parmezanu
                            2 łyżki masła
                            2 ząbki czosnku
                            oliwa z oliwek
                            1 jajko
                            przyprawy: sól i pieprz
                            gałka muszkatołowa do smaku

                            Sos pomidorowy:
                            1 puszka pomidorów bez skórki

                            Przygotuj sos pomidorowy: na oliwie przez 1 minutę podsmaż wyciśnięty czosnek z suszonymi ziołami. Dodaj pomidory z puszki, rozdrobnij je na patelni drewnianą łyżką. Całość smaż ok. 10 min. Następnie dodaj sól i pieprz do smaku oraz łyżeczkę octu balsamicznego (nie jest on obowiązkowy). 1/3 gotowego sosu odlej – będzie on potrzebny do polania cannelloni przed podaniem. Resztę sosu wymieszaj z mięsem.
                            Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku roztop masło i przesmaż z mąką. Dodaj mleko, żółtko i śmietanę. Wymieszaj bardzo dobrze, najlepiej zrób to trzepaczką lub mieszadłem. Następnie dodaj rosół i ponownie wymieszaj trzepaczką – jeśli sos będzie za gęsty, dolej mleka. Na koniec wsyp starty ser. Dopraw solą i pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
                            Przygotuj cannelloni: cebulę obierz i posiekaj, następnie podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj mięso i smaż je ok. 20 minut. Dodaj jajko i zmiażdżony czosnek oraz wcześniej przygotowany sos pomidorowy (2/3 porcji) – wszystko dobrze wymieszaj i jeszcze chwilkę razem podgotuj. Następnie dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowy farsz przestudź.
                            Rurki cannelloni ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Ostudzone napełniaj mięsnym farszem. Makaron układaj w naczyniu żaroodpornym, wcześniej wysmarowanym masłem, tak aby się stykał ze sobą i przywierał do boków formy. Na końcu polej rurki sosem beszamelowym. Całość zapiekaj w piekarniku lub kuchence mikrofalowej przez ok. 30 min. Przed podaniem polej potrawę odłożonym sosem pomidorowym i posyp startym parmezanem.

                            Skomentuj


                              #29
                              Odp: przepisy na zapiekanki

                              Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem


                              Składniki
                              4 duże, sypkie ziemniaki
                              3 filety z udka kurczaka
                              200 g mrożonego szpinaku
                              2 cebule
                              100 g sera żółtego
                              4 ząbki czosnku
                              1/4 szklanki mleka
                              sól, pieprz
                              pieprz kajeński
                              ostra mieszanka przypraw (młynek)
                              słodka papryka
                              zioła prowansalskie
                              olej do smażenia
                              Etapy przygotowania

                              Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Ziemniaki ugotować i utłuc z gorącym mlekiem. Na formę do zapiekania (u mnie forma do tarty o średnicy 26 cm) wyłożyć cebulę i przykryć ja ziemniakami.

                              Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawami i 3 łyżkami oleju. Podsmażyć na patelni. Dodać zamrożony szpinak, a kiedy się rozpadnie, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyłożyć na ziemniaki. Na wierzch zetrzeć ser żółty io posypać słodka papryką.

                              Zapiekankę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 25 minut. Smacznego

                              Skomentuj


                                #30
                                Odp: przepisy na zapiekanki

                                Często robię zapiekankę ziemniaczaną z warzywami i mozarellą. Podgotowuję ziemniaki, kroję je w plastry i w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układam warstwowo: ziemniaki, cukinia, papryka, mozarella. Kolejna warstwa to znowu ziemniaki i albo te same ale inne warzywka i znowu mozarella. Aha i każdą warstwę posypuję ziołami prowansalskimi

                                Skomentuj

                                       
                                Working...
                                X