Odp: przepisy na zapiekanki
Ja też robię mało takich zapiekanek w naczyniu żaroodpornym, a zapiekanki na bagietkach- dla mnie najlepszymi są te najprostsze - bagietka, na to pieczarki zrobione, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku jak ktos lubi chrupiące, a jak nie to po prostu w miktrofalówce aby ser się roztopił - sa wtedy mieciutkie
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
przepisy na zapiekanki
Collapse
X
-
-
Odp: przepisy na zapiekanki
Przeglądnęłam przepisy i stwierdzam że mało zapiekanek robię Tyle smakowitych przepisów jest I mam nadzieję że skuszę się na nie jeden tutaj napisany przepis
Wszystko tak smakowicie brzmi Mniam
Leave a comment:
-
Odp: przepisy na zapiekanki
Często robię zapiekankę ziemniaczaną z warzywami i mozarellą. Podgotowuję ziemniaki, kroję je w plastry i w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układam warstwowo: ziemniaki, cukinia, papryka, mozarella. Kolejna warstwa to znowu ziemniaki i albo te same ale inne warzywka i znowu mozarella. Aha i każdą warstwę posypuję ziołami prowansalskimi
Leave a comment:
-
Odp: przepisy na zapiekanki
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem
Składniki
4 duże, sypkie ziemniaki
3 filety z udka kurczaka
200 g mrożonego szpinaku
2 cebule
100 g sera żółtego
4 ząbki czosnku
1/4 szklanki mleka
sól, pieprz
pieprz kajeński
ostra mieszanka przypraw (młynek)
słodka papryka
zioła prowansalskie
olej do smażenia
Etapy przygotowania
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Ziemniaki ugotować i utłuc z gorącym mlekiem. Na formę do zapiekania (u mnie forma do tarty o średnicy 26 cm) wyłożyć cebulę i przykryć ja ziemniakami.
Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawami i 3 łyżkami oleju. Podsmażyć na patelni. Dodać zamrożony szpinak, a kiedy się rozpadnie, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyłożyć na ziemniaki. Na wierzch zetrzeć ser żółty io posypać słodka papryką.
Zapiekankę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 25 minut. Smacznego
Leave a comment:
-
-
Odp: przepisy na zapiekanki
Cannelloni z mięsem mielonym
250 g makaronu cannelloni
500 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
1 cebula
ok. 100 g startego parmezanu
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1 jajko
przyprawy: sól i pieprz
gałka muszkatołowa do smaku
Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów bez skórki
Przygotuj sos pomidorowy: na oliwie przez 1 minutę podsmaż wyciśnięty czosnek z suszonymi ziołami. Dodaj pomidory z puszki, rozdrobnij je na patelni drewnianą łyżką. Całość smaż ok. 10 min. Następnie dodaj sól i pieprz do smaku oraz łyżeczkę octu balsamicznego (nie jest on obowiązkowy). 1/3 gotowego sosu odlej – będzie on potrzebny do polania cannelloni przed podaniem. Resztę sosu wymieszaj z mięsem.
Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku roztop masło i przesmaż z mąką. Dodaj mleko, żółtko i śmietanę. Wymieszaj bardzo dobrze, najlepiej zrób to trzepaczką lub mieszadłem. Następnie dodaj rosół i ponownie wymieszaj trzepaczką – jeśli sos będzie za gęsty, dolej mleka. Na koniec wsyp starty ser. Dopraw solą i pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Przygotuj cannelloni: cebulę obierz i posiekaj, następnie podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj mięso i smaż je ok. 20 minut. Dodaj jajko i zmiażdżony czosnek oraz wcześniej przygotowany sos pomidorowy (2/3 porcji) – wszystko dobrze wymieszaj i jeszcze chwilkę razem podgotuj. Następnie dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowy farsz przestudź.
Rurki cannelloni ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Ostudzone napełniaj mięsnym farszem. Makaron układaj w naczyniu żaroodpornym, wcześniej wysmarowanym masłem, tak aby się stykał ze sobą i przywierał do boków formy. Na końcu polej rurki sosem beszamelowym. Całość zapiekaj w piekarniku lub kuchence mikrofalowej przez ok. 30 min. Przed podaniem polej potrawę odłożonym sosem pomidorowym i posyp startym parmezanem.
Leave a comment:
-
Odp: przepisy na zapiekanki
Szparagi zapiekane
Składniki
8 białych szparagów
1/2 pora
100 g masła
125 ml gęstej śmietany 18%
2 łyżki mąki
1/2 szkl. mleka
15 dag startego żółtego sera
2 łyżki oleju
gałka muszkatołowa
przyprawy: sól, pieprz
Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku roztop masło i dodaj mąkę, aby się spieniła. Następnie dodaj mleko i śmietanę. Wymieszaj bardzo dobrze – najlepiej zrób to trzepaczką lub mieszadłem. Jeśli sos będzie za gęsty, dolej trochę mleka. Pora umyj i posiekaj w krążki. Do sosu dodaj drobno posiekaną białą część warzywa, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Przygotuj szparagi: usuń twarde, włókniste końcówki szparagów, a następnie obierz nożykiem do jarzyn zaczynając od główki. W naczyniu żaroodpornym rozprowadź równomiernie łyżkę oleju i ułóż szparagi jeden obok drugiego. Skrop je resztą oleju i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200° na 10 min, by lekko się podpiekły. Podpieczone szparagi zalej sosem beszamelowym i piecz przez kolejne 10 min. Na koniec posyp danie startym żółtym serem i piecz do momentu, gdy ser całkowicie się roztopi. Podawaj gorące.
Leave a comment:
-
Odp: przepisy na zapiekanki
Zapiekana feta z pomidorami
Składniki
400 g fety
400 g pomidorów
1 cebula
30 ml oliwy
2 gałązki tymianku
listki rukoli do dekoracji
przyprawy: pieprz czarny, sól
Ser pokrój w grube plastry ok. 0,5 cm i szerokości, odpowiadającej pomidorom. Pomidory umyj i natnij na krzyż z obu stron. Sparz we wrzątku i obierz ze skóry. Następnie pokrój w plasterki.
W formie żaroodpornej ułóż na przemian pomidory z fetą. Świeży tymianek drobno pokrój i wymieszaj z oliwą. Dopraw lekko świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Uważaj, bo ser jest dosyć słony. Cebulkę pokrój drobno i dodaj do oliwy.
Tak przygotowaną marynatą polej pomidory z serem. Rozgrzej piekarnik do temp. 180˚ i wstaw formę do pieczenia. Zapiekanka będzie gotowa po ok. 12–20 minutach. Gotowe danie dekoruj listkami rukoli.
Leave a comment:
-
-
Odp: przepisy na zapiekanki
Zapiekanka warzywna...palce lizać
Składniki:
4 ugotowane, obrane, pokrojone w plastry ziemniaki
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 op. przyprawy do ziemniaków
olej
6 roztrzepanych jajek
100 ml śmietanki
100 g sera najlepiej parmezan
Przygotowanie:
Jajka połączyć ze śmietaną i serem, cebulę pokroić w piórka, czosnek i cukinię w plastry, paprykę w cząstki. Wszystkie warzywa posypać przyprawą do ziemniaków. Podsmażyć na złoty kolor.
Podsmażone warzywa ułożyć na przemian ze śmietaną i serem w naczyniu żaroodpornym.
Zapiekać w temp. 160 stopni przez 45 minut.
Mniam!
Leave a comment:
-
Odp: przepisy na zapiekanki
a tu taka obiadowa :
mięso mielone 50 dag
cebula 1-2 szt.
cukinia 1 szt.
pieczarki 30 dag
brokuły 1 szt.
ser żółty 15 dag
śmietana 18% 500 g
jaja kurze całe 2-3 szt.
oregano 1-2 szczypta
masło 1-2 łyżka
sól, pieprz 1 szczypta
1. Na patelni podsmażam mięso mielone. Odrobinę je solę. Dokładam cebulę pokrojoną w kostkę. W tym czasie gotuję brokuły na pół twado. 2. Do mięsa dodaję startą na tarce cukinię i smażę kilka minut, uważając, żeby się nie podpiekło za mocno. Solę i pieprzę do smaku. Proponuję też dodać porządną łychę oregano. 3. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wkładam różyczki brokuła, a na to podsmażone z cukinią mięso mielone... 4. ... a następnie podsmażone na łyżce masła ćwiartki pieczarek. 5. Do małej miski wlewam kubek śmietany i wbijam 2-3 jaja. Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaję szczyptę soli. Żeby zapiekanka ładnie mi się związała i była chrupiąca mieszam masę z utartym żółtym serem. 6. Masę śmietanowo-jajeczno-serową wylewam na wierzch zapiekanki i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Zapiekam około 30-40 minut w temperaturze 160 stopni.
Leave a comment:
-
Odp: przepisy na zapiekanki
zapieknaka domowa:
Składniki: (nie podaję konkretnych ilości, bo to raczej kwestia gustu, my lubimy sporo cebuli, inni mogą jej w ogóle nie tolerować w zapiekankach):
- bułki
- pieczarki
- cebula
- resztki wędlin/kiełbasy
- starty żółty ser
- odrobiny oleju rzepakowego do smażenia
- czosnek granulowany
- sól
- pieprz
Cebulę pokroiłam w piórka i podsmażyłam na odrobinie oleju. W połowie smażenia dodałam pokrojoną w kostkę wędlinę, a na koniec wrzuciłam pokrojone w talarki pieczarki. Wszystko razem doprawiłam czosnkiem, solą i pieprzem, chwilę poddusiłam na patelni.
Farsz wyłożyłam na lekko wydrążone połówki bułek (wtedy będzie go więcej na każdej zapiekance:P), obficie obsypałam żółtym serem i zapiekłam w piekarniku (180 stopni, ok. 10 minut- do czasu roztopienia się i przyrumienienia sera).
Leave a comment:
-
-
Odp: przepisy na zapiekanki
Zwykła zapiekanka a smaczna. ziemniaki, ser żółty, kiełbasa, cebula, czosnek. Wszystko układamy warstwami i zapiekamy ok 45 minut-i jest super.
Leave a comment:
-
Odp: przepisy na zapiekanki
Zapiekanka serowa z tuńczykiem - składniki:
ziemniaki - 6 sztuk
Sos serowy Knorr - 1 opakowanie
śmietana 36% - 150 mililitrów
woda - 200 mililitrów
kwaśna śmietana - 100 mililitrów
margaryna - 2 łyżki
jajka - 2 sztuki
świeży szpinak - 2 pęczki
cebula pokrojona w kostkę - 1 sztuka
starty żółty ser - 4 łyżki
ząbki czosnku - 2 sztuki
szynka gotowana - 5 plastrów
tuńczyk w zalewie - 1 opakowanie
oliwa - 2 łyżki
pieprz - 1 szczypta
Leave a comment:
-
Odp: przepisy na zapiekanki
Advertisement
2 kg ziemniaków
2 opakowania serka topionego szczypiorkowego
20 dag sera żółtego (ementaler, gouda)
pół szklanki śmietany 32%
3 jajka
2 łyżki mąki
przyprawa do ziemniaków
po 2 łyżki pokrojonego szczypiorku i natki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki dobrze wyszoruj, włóż do osolonego wrzątku, ugotuj. Odcedź, obierz, pokrój na plasterki. Oprósz przyprawą do ziemniaków.
Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Serek topiony stop w rondelku (ew. dodaj niewielką ilość wody). Jajka zmiksuj. Dodaj starty ser i stopiony, wlej śmietanę, wsyp mąkę, pokrojony szczypiorek i natkę, wymieszaj. Przypraw do smaku.
Ziemniaki ułóż w lekko natłuszczonej żaroodpornej formie. Wlej sos serowy, wymieszaj (sos powinien dobrze pokryć wszystkie ziemniaki).
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Zapiekaj 30-40 minut. Formę możesz przykryć folią aluminiową, by ziemniaki z wierzchu się nie spaliły.
Leave a comment:
-
-
Odp: przepisy na zapiekanki
Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA" - składniki:
makaron świderki - 100 gramów
Bulionetka Domowa Drobiowa - 1 sztuka
filet z kurczaka - 1 sztuka
cebula - 1 sztuka
papryka - 1 sztuka
pomidor - 1 sztuka
przecier pomidorowy - 2 łyżki
ząbek czosnku - 1 sztuka
ser żółty - 20 dekagramów
olej do smażenia
Leave a comment:
-
Odp: przepisy na zapiekanki
Napisane przez BrianaWro2033 Pokaż wiadomośćJa polecam serdecznie zapiekankę z ziemniaków, będziemy potrzebować około kg ziemniaków, kiełbasę, cebulke i pieczarki, oraz papryke jeżeli ktoś lubi, ziemniaki pokroić w plasterki i chwilę zagotować, kiełbasęi resztę składników podsmażyć na oliwie, a nastepnie układac w naczyniu na przemian z ziemniakami, ziemniaki-farsz-ziemniaki-farsz. Całość posypać serem i zalać śmietaną wymieszaną z jajkiem. Piec około 20 minut PychaLast edited by Redakcja_MamoToJa.pl; 30-05-2014, 17:15.
Leave a comment:
Leave a comment: