Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

przepisy na zapiekanki

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • beatris20
    replied
    Odp: przepisy na zapiekanki

    Ja też robię mało takich zapiekanek w naczyniu żaroodpornym, a zapiekanki na bagietkach- dla mnie najlepszymi są te najprostsze - bagietka, na to pieczarki zrobione, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku jak ktos lubi chrupiące, a jak nie to po prostu w miktrofalówce aby ser się roztopił - sa wtedy mieciutkie

    Leave a comment:

  •    
       

  • Lara5
    replied
    Odp: przepisy na zapiekanki

    Przeglądnęłam przepisy i stwierdzam że mało zapiekanek robię Tyle smakowitych przepisów jest I mam nadzieję że skuszę się na nie jeden tutaj napisany przepis
    Wszystko tak smakowicie brzmi Mniam

    Leave a comment:


  • mikaa997
    replied
    Odp: przepisy na zapiekanki

    Często robię zapiekankę ziemniaczaną z warzywami i mozarellą. Podgotowuję ziemniaki, kroję je w plastry i w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układam warstwowo: ziemniaki, cukinia, papryka, mozarella. Kolejna warstwa to znowu ziemniaki i albo te same ale inne warzywka i znowu mozarella. Aha i każdą warstwę posypuję ziołami prowansalskimi

    Leave a comment:


  • emarcjan88
    replied
    Odp: przepisy na zapiekanki

    Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem


    Składniki
    4 duże, sypkie ziemniaki
    3 filety z udka kurczaka
    200 g mrożonego szpinaku
    2 cebule
    100 g sera żółtego
    4 ząbki czosnku
    1/4 szklanki mleka
    sól, pieprz
    pieprz kajeński
    ostra mieszanka przypraw (młynek)
    słodka papryka
    zioła prowansalskie
    olej do smażenia
    Etapy przygotowania

    Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Ziemniaki ugotować i utłuc z gorącym mlekiem. Na formę do zapiekania (u mnie forma do tarty o średnicy 26 cm) wyłożyć cebulę i przykryć ja ziemniakami.

    Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawami i 3 łyżkami oleju. Podsmażyć na patelni. Dodać zamrożony szpinak, a kiedy się rozpadnie, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyłożyć na ziemniaki. Na wierzch zetrzeć ser żółty io posypać słodka papryką.

    Zapiekankę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 25 minut. Smacznego

    Leave a comment:


  • evelinek13
    replied
    Odp: przepisy na zapiekanki

    Cannelloni z mięsem mielonym

    250 g makaronu cannelloni
    500 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
    1 cebula
    ok. 100 g startego parmezanu
    2 łyżki masła
    2 ząbki czosnku
    oliwa z oliwek
    1 jajko
    przyprawy: sól i pieprz
    gałka muszkatołowa do smaku

    Sos pomidorowy:
    1 puszka pomidorów bez skórki

    Przygotuj sos pomidorowy: na oliwie przez 1 minutę podsmaż wyciśnięty czosnek z suszonymi ziołami. Dodaj pomidory z puszki, rozdrobnij je na patelni drewnianą łyżką. Całość smaż ok. 10 min. Następnie dodaj sól i pieprz do smaku oraz łyżeczkę octu balsamicznego (nie jest on obowiązkowy). 1/3 gotowego sosu odlej – będzie on potrzebny do polania cannelloni przed podaniem. Resztę sosu wymieszaj z mięsem.
    Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku roztop masło i przesmaż z mąką. Dodaj mleko, żółtko i śmietanę. Wymieszaj bardzo dobrze, najlepiej zrób to trzepaczką lub mieszadłem. Następnie dodaj rosół i ponownie wymieszaj trzepaczką – jeśli sos będzie za gęsty, dolej mleka. Na koniec wsyp starty ser. Dopraw solą i pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
    Przygotuj cannelloni: cebulę obierz i posiekaj, następnie podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj mięso i smaż je ok. 20 minut. Dodaj jajko i zmiażdżony czosnek oraz wcześniej przygotowany sos pomidorowy (2/3 porcji) – wszystko dobrze wymieszaj i jeszcze chwilkę razem podgotuj. Następnie dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowy farsz przestudź.
    Rurki cannelloni ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Ostudzone napełniaj mięsnym farszem. Makaron układaj w naczyniu żaroodpornym, wcześniej wysmarowanym masłem, tak aby się stykał ze sobą i przywierał do boków formy. Na końcu polej rurki sosem beszamelowym. Całość zapiekaj w piekarniku lub kuchence mikrofalowej przez ok. 30 min. Przed podaniem polej potrawę odłożonym sosem pomidorowym i posyp startym parmezanem.

    Leave a comment:


  • evelinek13
    replied
    Odp: przepisy na zapiekanki

    Szparagi zapiekane
    Składniki

    8 białych szparagów
    1/2 pora
    100 g masła
    125 ml gęstej śmietany 18%
    2 łyżki mąki
    1/2 szkl. mleka
    15 dag startego żółtego sera
    2 łyżki oleju
    gałka muszkatołowa
    przyprawy: sól, pieprz

    Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku roztop masło i dodaj mąkę, aby się spieniła. Następnie dodaj mleko i śmietanę. Wymieszaj bardzo dobrze – najlepiej zrób to trzepaczką lub mieszadłem. Jeśli sos będzie za gęsty, dolej trochę mleka. Pora umyj i posiekaj w krążki. Do sosu dodaj drobno posiekaną białą część warzywa, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
    Przygotuj szparagi: usuń twarde, włókniste końcówki szparagów, a następnie obierz nożykiem do jarzyn zaczynając od główki. W naczyniu żaroodpornym rozprowadź równomiernie łyżkę oleju i ułóż szparagi jeden obok drugiego. Skrop je resztą oleju i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200° na 10 min, by lekko się podpiekły. Podpieczone szparagi zalej sosem beszamelowym i piecz przez kolejne 10 min. Na koniec posyp danie startym żółtym serem i piecz do momentu, gdy ser całkowicie się roztopi. Podawaj gorące.

    Leave a comment:


  • evelinek13
    replied
    Odp: przepisy na zapiekanki

    Zapiekana feta z pomidorami
    Składniki

    400 g fety
    400 g pomidorów
    1 cebula
    30 ml oliwy
    2 gałązki tymianku
    listki rukoli do dekoracji
    przyprawy: pieprz czarny, sól

    Ser pokrój w grube plastry ok. 0,5 cm i szerokości, odpowiadającej pomidorom. Pomidory umyj i natnij na krzyż z obu stron. Sparz we wrzątku i obierz ze skóry. Następnie pokrój w plasterki.
    W formie żaroodpornej ułóż na przemian pomidory z fetą. Świeży tymianek drobno pokrój i wymieszaj z oliwą. Dopraw lekko świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Uważaj, bo ser jest dosyć słony. Cebulkę pokrój drobno i dodaj do oliwy.
    Tak przygotowaną marynatą polej pomidory z serem. Rozgrzej piekarnik do temp. 180˚ i wstaw formę do pieczenia. Zapiekanka będzie gotowa po ok. 12–20 minutach. Gotowe danie dekoruj listkami rukoli.

    Leave a comment:

  •    
       

  • agibee
    replied
    Odp: przepisy na zapiekanki

    Zapiekanka warzywna...palce lizać
    Składniki:

    4 ugotowane, obrane, pokrojone w plastry ziemniaki
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    1 cukinia
    1 czerwona papryka
    1 op. przyprawy do ziemniaków
    olej
    6 roztrzepanych jajek
    100 ml śmietanki
    100 g sera najlepiej parmezan

    Przygotowanie:
    Jajka połączyć ze śmietaną i serem, cebulę pokroić w piórka, czosnek i cukinię w plastry, paprykę w cząstki. Wszystkie warzywa posypać przyprawą do ziemniaków. Podsmażyć na złoty kolor.
    Podsmażone warzywa ułożyć na przemian ze śmietaną i serem w naczyniu żaroodpornym.
    Zapiekać w temp. 160 stopni przez 45 minut.

    Mniam!

    Leave a comment:


  • evelinek13
    replied
    Odp: przepisy na zapiekanki

    a tu taka obiadowa :

    mięso mielone 50 dag
    cebula 1-2 szt.
    cukinia 1 szt.
    pieczarki 30 dag
    brokuły 1 szt.
    ser żółty 15 dag
    śmietana 18% 500 g
    jaja kurze całe 2-3 szt.
    oregano 1-2 szczypta
    masło 1-2 łyżka
    sól, pieprz 1 szczypta
    1. Na patelni podsmażam mięso mielone. Odrobinę je solę. Dokładam cebulę pokrojoną w kostkę. W tym czasie gotuję brokuły na pół twado. 2. Do mięsa dodaję startą na tarce cukinię i smażę kilka minut, uważając, żeby się nie podpiekło za mocno. Solę i pieprzę do smaku. Proponuję też dodać porządną łychę oregano. 3. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wkładam różyczki brokuła, a na to podsmażone z cukinią mięso mielone... 4. ... a następnie podsmażone na łyżce masła ćwiartki pieczarek. 5. Do małej miski wlewam kubek śmietany i wbijam 2-3 jaja. Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaję szczyptę soli. Żeby zapiekanka ładnie mi się związała i była chrupiąca mieszam masę z utartym żółtym serem. 6. Masę śmietanowo-jajeczno-serową wylewam na wierzch zapiekanki i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Zapiekam około 30-40 minut w temperaturze 160 stopni.

    Leave a comment:


  • evelinek13
    replied
    Odp: przepisy na zapiekanki

    zapieknaka domowa:
    Składniki: (nie podaję konkretnych ilości, bo to raczej kwestia gustu, my lubimy sporo cebuli, inni mogą jej w ogóle nie tolerować w zapiekankach):
    - bułki
    - pieczarki
    - cebula
    - resztki wędlin/kiełbasy
    - starty żółty ser
    - odrobiny oleju rzepakowego do smażenia
    - czosnek granulowany
    - sól
    - pieprz

    Cebulę pokroiłam w piórka i podsmażyłam na odrobinie oleju. W połowie smażenia dodałam pokrojoną w kostkę wędlinę, a na koniec wrzuciłam pokrojone w talarki pieczarki. Wszystko razem doprawiłam czosnkiem, solą i pieprzem, chwilę poddusiłam na patelni.
    Farsz wyłożyłam na lekko wydrążone połówki bułek (wtedy będzie go więcej na każdej zapiekance:P), obficie obsypałam żółtym serem i zapiekłam w piekarniku (180 stopni, ok. 10 minut- do czasu roztopienia się i przyrumienienia sera).

    Leave a comment:

  •    
       

  • minioka54
    replied
    Odp: przepisy na zapiekanki

    Zwykła zapiekanka a smaczna. ziemniaki, ser żółty, kiełbasa, cebula, czosnek. Wszystko układamy warstwami i zapiekamy ok 45 minut-i jest super.

    Leave a comment:


  • protomas1330
    replied
    Odp: przepisy na zapiekanki

    Zapiekanka serowa z tuńczykiem - składniki:

    ziemniaki - 6 sztuk
    Sos serowy Knorr - 1 opakowanie
    śmietana 36% - 150 mililitrów
    woda - 200 mililitrów
    kwaśna śmietana - 100 mililitrów
    margaryna - 2 łyżki
    jajka - 2 sztuki
    świeży szpinak - 2 pęczki

    cebula pokrojona w kostkę - 1 sztuka
    starty żółty ser - 4 łyżki
    ząbki czosnku - 2 sztuki
    szynka gotowana - 5 plastrów
    tuńczyk w zalewie - 1 opakowanie
    oliwa - 2 łyżki
    pieprz - 1 szczypta

    Leave a comment:


  • OneTrudi97
    replied
    Odp: przepisy na zapiekanki

    Advertisement

    2 kg ziemniaków
    2 opakowania serka topionego szczypiorkowego
    20 dag sera żółtego (ementaler, gouda)
    pół szklanki śmietany 32%
    3 jajka
    2 łyżki mąki
    przyprawa do ziemniaków
    po 2 łyżki pokrojonego szczypiorku i natki
    sól, pieprz

    Przygotowanie:

    Ziemniaki dobrze wyszoruj, włóż do osolonego wrzątku, ugotuj. Odcedź, obierz, pokrój na plasterki. Oprósz przyprawą do ziemniaków.

    Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Serek topiony stop w rondelku (ew. dodaj niewielką ilość wody). Jajka zmiksuj. Dodaj starty ser i stopiony, wlej śmietanę, wsyp mąkę, pokrojony szczypiorek i natkę, wymieszaj. Przypraw do smaku.

    Ziemniaki ułóż w lekko natłuszczonej żaroodpornej formie. Wlej sos serowy, wymieszaj (sos powinien dobrze pokryć wszystkie ziemniaki).

    Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Zapiekaj 30-40 minut. Formę możesz przykryć folią aluminiową, by ziemniaki z wierzchu się nie spaliły.

    Leave a comment:


  • Olene81
    replied
    Odp: przepisy na zapiekanki

    Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA" - składniki:

    makaron świderki - 100 gramów
    Bulionetka Domowa Drobiowa - 1 sztuka
    filet z kurczaka - 1 sztuka
    cebula - 1 sztuka
    papryka - 1 sztuka

    pomidor - 1 sztuka
    przecier pomidorowy - 2 łyżki
    ząbek czosnku - 1 sztuka
    ser żółty - 20 dekagramów
    olej do smażenia

    Leave a comment:


  • NoemiSui
    replied
    Odp: przepisy na zapiekanki

    Napisane przez BrianaWro2033 Pokaż wiadomość
    Ja polecam serdecznie zapiekankę z ziemniaków, będziemy potrzebować około kg ziemniaków, kiełbasę, cebulke i pieczarki, oraz papryke jeżeli ktoś lubi, ziemniaki pokroić w plasterki i chwilę zagotować, kiełbasęi resztę składników podsmażyć na oliwie, a nastepnie układac w naczyniu na przemian z ziemniakami, ziemniaki-farsz-ziemniaki-farsz. Całość posypać serem i zalać śmietaną wymieszaną z jajkiem. Piec około 20 minut Pycha
    O właśnie takie przepisy są bardzo w moim guście.Ostatnio robiłam dwa przepisy właśnie typowo ziemniaczane . Ogólnie u mnie ostatnimi czasy pojawia się dużo więcej ziemniaków w diecie, jakby nie patrzeć to taki nasz polski narodowy produkt. W sumie Farm Frites ma całkiem sporo produktów ziemniaczanych w swojej ofercie, człowiek całe życie żył z myślą, że ziemniak istnieje tylko jako warzywo i chipsy, a tego całkiem sporo jest. Do tego jak widać niektóre przepisy to można naprawdę fajne cuda stworzyć.
    Last edited by Redakcja_MamoToJa.pl; 30-05-2014, 17:15.

    Leave a comment:

       
Working...
X