Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bakłażan - jak i z czym go przyrządzić?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    Bakłażan - jak i z czym go przyrządzić?

    macie jakies przepisy z baklazanem? jak go zrobic, z czym podac?
    od kiedy mozna dac dziecku?
    Dianeczka mama czy tata?

    GG ? 11887428
  •    
       

    #2
    HEJ ja robie placki :ścieram na tarce na grubych oczkach ,i dodaje do masy jak na ziemniaczane są pyszne
    czasem zapiekam z nadzieniem mięsnym i serem lub panieruje plastry i jajku,mące i bułce i smaże ,podaję z chlebkiem
    Sylwia 9 latek
    Damianek 17 m-cy


    02.12.2008 - Damianek zrobil pierwszy kroczek

    Skomentuj


      #3
      fajne pomysly, dziekuje
      a ta skore ciemna trzeba obrac?
      Dianeczka mama czy tata?

      GG ? 11887428

      Skomentuj


        #4
        Hej uwielbiam baklazany i nadziewam je ryzem,miesem i warzywami,serem zoltym.
        Baklazan trzeba przeciac na pol,wydrazyc miazsz.Obrac cebule i pokroic drobno,podsamazyc na oleju,dodac do niej pokrojony miazsz z baklazana,ugotowany ryz,mieso mielone,warzywa(pokrojona papryke,starta marchewke,pieczarki co lubisz) na koniec przeciec pomidorowy.Jak przestygnie nadziewam baklazany.Ukladam je na wysmarowanej formie pieke w 170 stopniach,pod koniec posypuje zoltym serem.
        Dokladnie tak samo mozna nadziac mlode cukinie.Juz sie zaslinilam.
        Jezeli chodzi o skore to jej nie sciagaj.
        Tak jak silek napisala mozna tez zrobic kotlety z baklazana,cienko pokroic przyprawic i panierowac w jajku i bulce.

        Skomentuj


          #5
          Odp: Bakłażan - jak i z czym go przyrządzić?

          Ja znalazłam taki przepis:
          2 bakłażany
          150 g "kaszy" quinoa (komosy ryżowej)
          2 pomidory
          garść suszonych moreli
          1 pęczek natki pietruszki
          oliwa
          sól, pieprz


          Sposób przygotowania

          Bakłażany pieczemy 25-30 minut w 180°C, aż zmiękną. Gotujemy "kaszę" quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory oraz morele kroimy w kostkę. Upieczone bakłażany kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki. Siekamy i mieszamy z ugotowaną "kaszą" quinoa, pomidorami i morelami. Dodajemy posiekaną pietruszkę, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym farszem ostrożnie wypełniamy wydrążone bakłażany i zapiekamy 10 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno. Możemy posypać pokruszoną fetą.

          Skomentuj


            #6
            Odp: Bakłażan - jak i z czym go przyrządzić?

            Bakłażan faszerowany kaszą pęczak

            Składniki

            1 bakłażan
            1 ząbek czosnku
            przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej lub wędzonej, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta ostrej papryki
            2 łyżki oliwy
            1/4 szklanki kaszy pęczak
            kawałek papryczki chili
            1 pomidor (ok. 300 g)
            świeża kolendra

            Przygotowanie

            • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, miąższ ponacinać w kratkę na głębokość ok. 1 cm, zachowując ok. 1/2 cm brzegów. Natrzeć go startym czosnkiem, przyprawami oraz 1 łyżką oliwy. Połówki bakłażana ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry i piec przez ok. 30 minut.
            • Ugotować kaszę pęczak (ok. 20 minut) do wchłonięcia całej wody (ok. 3/4 szklanki). Za pomocą łyżki wyjąć miąższ z podpieczonego bakłażana, zostawiając skórkę i ok. 1/2 cm miąższu przy skórce.
            • Na patelnię wlać drugą łyżkę oliwy, dodać ugotowaną kaszę, miąższ bakłażana, posiekaną chili i chwilę wszystko podsmażyć, następnie dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora, wymieszać i smażyć jeszcze przez pół minuty.
            • Farsz włożyć w wydrążone połówki bakłażana i zapiekać przez 30 minut. Posypać kolendrą.

            Skomentuj


              #7
              Odp: Bakłażan - jak i z czym go przyrządzić?

              tarta z pieczonym bakłażanem

              Składniki / 4 porcje

              375 g świeżego ciasta francuskiego (z lodówek)
              2 bakłażany
              2 ząbki czosnku
              200 g pomidorków koktajlowych
              1 młoda cebulka
              200 g fety
              świeży tymianek lub bazylia
              oliwa extra vergine, sok z cytryny
              1 i 1/2 łyżeczki suszonego oregano

              Przygotowanie

              • Piekarnik nagrzać do 210 stopni C. Bakłażany pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem, 1 łyżeczką suszonego oregano, skropić łyżką soku z cytryny i 1 łyżką oliwy, dodać starte ząbki czosnku i wszystko wymieszać, wyłożyć na dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut. Nie wyłączać piekarnika. Pomidorki przekroić na połówki, cebulę drobno posiekać.
              • Ciasto francuskie podzielić na 4 części i ułożyć na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej czystym papierem. Na cieście wyłożyć upieczonego bakłażana pozostawiając ok. 1 cm wolnego rantu, dodać połówki pomidorków, cebulę, pokruszoną fetę i posypać resztą suszonego oregano. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 23 minuty do czasu aż brzegi ciasta będą ładnie zrumienione.
              • Każdą tartę skropić łyżeczką oliwy extra vergine i posypać świeżym tymiankiem lub bazylią

              Skomentuj

              •    
                   

                #8
                Odp: Bakłażan - jak i z czym go przyrządzić?

                bakłażany faszerowane soczewicą


                Składniki 2 porcje

                2 bakłażany
                1 szklanka ugotowanej soczewicy
                1 młoda cebula
                2 ząbki czosnku
                4 gałązki natki pietruszki + do dekoracji
                2 łyżki tahini
                sok z połowy limonki
                sól, pieprz, oliwa
                przyprawy: po 1 łyżeczce kurkumy, oregano, kminu rzymskiego, kolendry, po 1/3 łyżeczki ostrej i łagodnej papryki w proszku
                do podania: jogurt grecki*, granat

                Przygotowanie

                • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bakłażany przekroić na połówki, położyć rozcięciem do góry na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 - 30 minut. Wyjąć miąższ łyżeczką pozostawiając ok. 1/2 cm brzegów bakłażana.
                • Ugotować soczewicę, tak aby wchłonęła całą wodę. Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oliwy, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i drobno posiekany czosnek, podsmażać 2-3 minuty, następnie dodać posiekany miąższ z upieczonych bakłażanów, doprawić solą, pieprzem i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
                • Dodać przyprawy, smażyć przez minutę, następnie skrapiając składniki wodą smażyć jeszcze przez 2 minuty. Dodać posiekane listki natki pietruszki i odstawić z ognia. Dodać ugotowaną soczewicę, tahini i sok z limonki, wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
                • Farsz nałożyć w wydrążone połówki bakłażana uprzednio doprawione solą i posmarowanego oliwą extra vergine i piec przez ok. 15 minut w 180 stopniach C. Skropić oliwą, podawać z jogurtem, granatem i natką pietruszki.

                Skomentuj


                  #9
                  Odp: Bakłażan - jak i z czym go przyrządzić?

                  Ja polecam przeciąć na pół, nafaszerować czymś i zapiec z serem. Nic skomplikowanego

                  Skomentuj


                    #10
                    Odp: Bakłażan - jak i z czym go przyrządzić?

                    pieczone bakłażany

                    składniki:
                    •4 małe podłużne bakłażany
                    • 4 pomidory
                    • 250 g mozzarelli
                    • 5 łyżek oliwy
                    • 2 łyżki soku z cytryny
                    • 2 łyżki tymianku
                    • 2 ząbki czosnku
                    • sól
                    •pieprz

                    sposób przygotowania: Bakłażany umyć, osuszyć, ponacinać wachlarzowo na średniej grubości plastry. Natrzeć solą, przełożyć papierem śniadaniowym, odstawić na ok. 20 min. Wymieszać bardzo drobno posiekany czosnek, oliwę i sok z cytryny. Częścią sosu natrzeć wnętrza bakłażanów. Rozłożyć w pewnej odległości jeden od drugiego w formie do zapiekanek wysmarowanej oliwą. Pomidory i mozzarellę pokroić w plasterki. Poprzekładać nimi plastry bakłażanów. Wierzch polać resztą sosu, posypać pieprzem i tymiankiem. Zapiekać przez ok. 25-30 min. w temp. 225°C.

                    Skomentuj

                    •    
                         

                      #11
                      Odp: Bakłażan - jak i z czym go przyrządzić?

                      Bakłażanowa przekładanka

                      składniki:
                      •2 bakłażany
                      •250g grzybów boczniaków
                      • kurek lub innych blaszkowych (jadalnych nie tylko jeden raz)
                      • 100g sera wędzonego (typu oscypek
                      • rolada ustrzycka itp. )
                      •500g mięsa mielonego wieprzowego dobrej jakości
                      •2 łyżki sosu sojowego
                      • 50 ml wytrawnego wina
                      •100g żółtego sera
                      •1 pęczek natki pietruszki
                      •1 mała puszka pomidorów bez skórki
                      •1 łyżeczka papryki
                      •oliwa
                      •masło (po 2 łyżki)
                      •2 małe ostre papryczki
                      •3 ząbki czosnku
                      •2 cebulki "dymki"
                      • 1 pomidor do dekoracji
                      •masło do wysmarowania naczynia do zapiekania
                      •sól i pieprz do smaku
                      Bakłażanowa przekładanka - sposób przygotowania: 1. Przygotuj bakłażany - umyj je, pokrój na cieniutkie plastry pod mocnym skosem albo wręcz wzdłuż, posól każdy leciutko, ułóż w miseczce i odstaw, aby wydzieliły sobie nadmiar wody wraz z nieciekawą w smaku goryczką. Skrawki (tzw. piętki ponacinaj ozdobnie - przydają się do dekoracji). 2. Mięsko mielone skrop sosem sojowym , wymieszaj i odstaw w sąsiedztwo bakłażanów (niech się nie nudzą !). Zetrzyj w łezkę ser żółty i wędzony. 3. Przygotuj do przekładania grzyby - oczyszczone, pokrojone w cieniutkie paseczki przesmaż na maśle z oliwą (po 1 łyżce), dodaj 2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki, dopraw pieprzem i delikatnie solą, bo posypiemy je później serem wędzonym, który też jest słony (aż tak nie jesteśmy zakochani, żeby przesalać!) 4. Przygotuj mięsko w pomidorach - przesmaż je na maśle z oliwą (po 1 łyżce) dodając posiekane papryczki (jeśli lubisz dnia ostre - siekaj razem z pestkami ), czosnek oraz cebulkę, na końcu dodaj łyżeczkę słodkiej papryki.

                      Skomentuj


                        #12
                        Odp: Bakłażan - jak i z czym go przyrządzić?

                        bakłażan faszerowany kaszą

                        Składniki

                        1 bakłażan
                        1 ząbek czosnku
                        przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej lub wędzonej, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta ostrej papryki
                        2 łyżki oliwy
                        1/4 szklanki kaszy pęczak
                        kawałek papryczki chili
                        1 pomidor (ok. 300 g)
                        świeża kolendra

                        Przygotowanie

                        Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, miąższ ponacinać w kratkę na głębokość ok. 1 cm, zachowując ok. 1/2 cm brzegów. Natrzeć go startym czosnkiem, przyprawami oraz 1 łyżką oliwy. Połówki bakłażana ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry i piec przez ok. 30 minut.
                        Ugotować kaszę pęczak (ok. 20 minut) do wchłonięcia całej wody (ok. 3/4 szklanki). Za pomocą łyżki wyjąć miąższ z podpieczonego bakłażana, zostawiając skórkę i ok. 1/2 cm miąższu przy skórce.
                        Na patelnię wlać drugą łyżkę oliwy, dodać ugotowaną kaszę, miąższ bakłażana, posiekaną chili i chwilę wszystko podsmażyć, następnie dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora, wymieszać i smażyć jeszcze przez pół minuty.
                        Farsz włożyć w wydrążone połówki bakłażana i zapiekać przez 30 minut. Posypać kolendrą.

                        Skomentuj


                          #13
                          Odp: Bakłażan - jak i z czym go przyrządzić?

                          małe pizze bakłażanowe


                          Składniki

                          2 bakłażany (średnie lub małe)
                          ok. 3/4 szklanki sosu pomidorowego
                          ok. 100 g tartej mozzarelli lub sera koziego w kawałku
                          1 większy pomidor (np. malinowy)
                          ok. 100 g gorgonzoli
                          czosnek, suszone oregano, świeża bazylia, oliwa extra vergine
                          opcjonalnie: świeży tymianek, kawałek czerwonej cebuli i posiekana
                          papryczka chili


                          Przygotowanie

                          Piekarnik nagrzać do 210 stopni C. Bakłażana pokroić na plastry, ułożyć na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, natrzeć przepołowionym czosnkiem, doprawić solą, pieprzem, posypać suszonym oregano oraz listkami świeżego tymianku i skropić oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut.
                          Każdy plasterek podpieczonego bakłażana posmarować łyżką gorącego sosu pomidorowego i posypać tartym serem. Położyć obrane, pokrojone w kosteczkę i odsączone z soku pomidory, dodać rozdrobnioną gorgonzolę, doprawić solą, pieprzem i posypać suszonym oregano. Opcjonalnie dodać posiekaną cebulę i papryczkę chili. Zapiekać przez ok. 10 minut. Posypać listkami świeżej bazylii.

                          **************************************************************************************************** **************************************************************************************************** ********************************

                          Sos pomidorowy robimy taki jak do pizzy, ze świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki. Można go też pominąć i pozostać tylko przy świeżych pomidorach.
                          Zamiast kroić pomidora w kosteczkę można pokroić go na plasterki. Można też użyć pomidorków koktajlowych.

                          Skomentuj


                            #14
                            Odp: Bakłażan - jak i z czym go przyrządzić?

                            danie z bakłążanem zapiekane
                            Składniki

                            1 bakłażan
                            sól i pieprz
                            1/2 ząbka czosnku
                            2/3 łyżeczki suszonego oregano
                            kawałeczek ostrej papryczki lub 1/2 łyżeczki płatków chili
                            2 łyżki oliwy extra vergine

                            Pomidory:

                            2 świeże pomidory (polecam malinowe)
                            1 łyżeczka oliwy extra vergine
                            po 1/4 łyżeczki: kurkumy, kminu rzymskiego, ostrej papryki
                            sól i pieprz

                            a także:

                            100 g sera koziego pleśniowego
                            do posypania: kolendra lub bazylia
                            opcjonalnie - bagietka


                            Przygotowanie

                            Bakłażan: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. W małym naczyniu do zapiekania położyć jedną warstwą plasterki bakłażana uprzednio doprawione solą, pieprzem, startym czosnkiem, oregano, papryczką chili i nasmarowane oliwą extra vergine. Zapiekać przez około 13 minut. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.
                            Pomidory: W międzyczasie na patelni, na oliwie smażyć przez około 5 minut pomidory uprzednio sparzone, obrane ze skórek i pokrojone w kosteczkę. Doprawić je solą, pieprzem, kurkumą, kminem i ostrą papryką. Gdy woda z pomidorów odparuje odstawić patelnię z ognia.
                            Zapiekanie: Na podpieczone bakłażany położyć plastry sera koziego, przykryć pomidorami i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut. Posypać kolendrą lub bazylią i podawać np. z bagietką.

                            Skomentuj


                              #15
                              Odp: Bakłażan - jak i z czym go przyrządzić?

                              ja raz w życiu skusiałam się na pieczonego bakłażana w sosie pomidorowym z mozzarellą. To był pierwszy i ostatni raz kiedy to przyrządziłam. Nie rozumiem jak można zachwycać się bakłażanem, bo jak dla mnie to kompletnie bez smaku. Równie dobrze mogłabym zapiec kartkę papieru albo trawę zamiast tego bakłazana.

                              Skomentuj

                                     
                              Working...
                              X