Wróć   Forum Mamotoja.pl > Przepisy kulinarne > Przepisy kulinarne
Zarejestruj się FAQ Użytkownicy Grupy Kalendarz Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz fora jako przeczytane

Przepisy kulinarne Sprawdzone potrawy i sposoby ich wykonania

Babyonline.pl to teraz MamoToJa.pl – witamy!
Dołącz do naszych mam forumowiczek! Podziel się na forum Mamo To Ja (dawniej Babyonline) opiniami o produktach. Porozmawiaj o doświadczeniach związanych z wychowywaniem dziecka: pomagamy sobie wzajemnie i rozwiewamy najczęstsze wątpliwości. Weź udział w świetnych konkursach z atrakcyjnymi nagrodami!

Zasady na forum - pomagajmy sobie wzajemnie
Poznaj zasady, które obowiązują na forum w dyskusjach. Doradzaj i słuchaj porad innych mam, po to jesteśmy tu dla Ciebie!

Wygraj Muzyczny Traktorek Smiki! Konkurs „Brzuszek miesiąca”
Podziel się z nami zdjęciem swojego brzuszka w ciąży i wygraj fantastyczną nagrodę - Muzyczny Traktorek Smiki.

Wygraj 1 z 3 Zimowych Niezbędników od Wonderwool. Konkurs „Zimowy Niezbędnik”
Czy wiesz, że małe dzieci nie potrafią regulować temperatury ciała jak dorośli i tracą ciepło 4 razy szybciej? Napisz, w jaki sposób dbasz o komfort i ochronę dziecka zimą. Do wygrania 1 z 3 Zimowych Niezbędników od Wonderwool z cudownie miękkiej i ciepłej wełny merino.

Sprawdź aktualne konkursy dla mam i wygrywaj ciekawe nagrody dla mam i ich dzieci!



Odpowiedz
Narzędzia wątku Wygląd
  #41  
Nieprzeczytane 21-03-2016, 10:52
bobusie2 bobusie2 jest offline
Senior Member

Zobacz mój nowy profil
bobusie2.polki.pl
 
Zarejestrowany: Sep 2015
Miasto: Poznań
Posty: 1 893
Zdjęcia: 64
Domyślnie Odp: przepisy na zapiekanki

Zapiekanka z kurczakiem, grzybami i fasolą

Składniki

/ 2 - 4 porcje

1 podwójna pierś kurczaka
sól i pieprz
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
po 1/2 łyżeczki suszonego oregano i tymianku lub 1 łyżeczka ziół prowansalskich
300 - 400 g grzybów leśnych (kurek, podgrzybków) lub 300 g pieczarek
1 łyżka oliwy extra vergine
1 mała cebula
1 łyżka masła
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
80 ml (1/3 szklanki) śmietanki 18% do zup i sosów
garść zielonej fasolki szparagowej
200 g ciasta francuskiego (najlepiej z masłem)

Przygotowanie

• Filety z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką, oregano i tymiankiem, wymieszać.
• Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Grzyby leśne umyć, osuszyć (pieczarki oczyścić tylko szczoteczką). Większe pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę.
• Na dużej patelni podgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę i ją zeszklić. Następnie dodać masło i obsmażyć pierś kurczaka. Przesunąć ją na bok patelni a w wolne miejsce włożyć grzyby, smażyć co chwilę mieszając przez około 2 - 4 minuty, następnie wymieszać z grzybami i smażyć jeszcze przez około 2-3 minuty.
• Doprawić sosem sojowym, posypać natką, polać śmietanką, dodać pokrojoną fasolkę, wymieszać i odstawić z ognia, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
• Farsz wyłożyć do odpowiednio dużej formy żaroodpornej (warstwa nadzienia może być wysoka na ok. 2-3 cm), przykryć ciastem francuskim, docisnąć brzegi ciasta do formy, pośrodku zrobić nacięcie nożem, wierzch ciasta posmarować jeszcze 2 łyżeczkami śmietanki.
• Wstawić do piekarnika i piec przez około 20-25 minut do zrumienienia się ciasta.
__________________

Odpowiedź z Cytowaniem
  #42  
Nieprzeczytane 21-03-2016, 10:54
bobusie2 bobusie2 jest offline
Senior Member

Zobacz mój nowy profil
bobusie2.polki.pl
 
Zarejestrowany: Sep 2015
Miasto: Poznań
Posty: 1 893
Zdjęcia: 64
Domyślnie Odp: przepisy na zapiekanki

Zapiekanka z kurczaiem, ryżem i kukurydzą

Składniki

/ 4 porcje

3 pojedyncze piersi kurczaka (około 500 g)
po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka mąki
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 pomidory (po sezonie - 250 g pomidorów z puszki)
2 kukurydze cukrowe (lub po sezonie 1 puszka kukurydzy)
1/2 papryczki chili lub w łagodnej wersji 1/2 zwykłej czerwonej papryki
650 ml bulionu drobiowego
500 ml przecieru pomidorowego, passaty
1 łyżka masła klarowanego
200 g ryżu (do risotto, Arborio) surowego

Przygotowanie

• Piersi kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić solą i obtoczyć w mieszance papryki w proszku (słodkiej i ostrej), kurkumy i mąki.
• Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, czosnek zetrzeć na drobnej tarce. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć szypułki, usunąć pestki. Miąższ pokroić w kosteczkę. Pomidory z puszki zmiksować.
• Kukurydzę obrać z liści, obkroić z nasion, kolby wyrzucić. Kukurydzę z puszki odcedzić na sitku i przepłukać wodą.
• Papryczkę chili lub zwykłą paprykę pokroić w kosteczkę.
• Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Przygotować garnek żaroodporny lub prostokątną formę do zapiekanek o pojemności około 5 litrów.
• Zagotować bulion razem z przecierem pomidorowym, sprawdzić doprawienie solą i pieprzem, dodać oregano.
• Na dużej i w miarę wysokiej patelni rozgrzać masło, dodać cebulę z posiekaną papryką i smażyć przez około 5 minut do zeszklenia na małym ogniu. Zwiększyć ogień, dodać czosnek, piersi kurczaka i obsmażać je przez około 3 - 4 minuty. Następnie dodać kukurydzę i ryż, wymieszać i smażyć razem przez 2 minuty. Dodać pomidory i mieszając smażyć przez 1 minutę. Zalać 1 szklanką gorącego bulionu z przecierem i zagotować. Przełożyć zawartość patelni do żaroodpornego garnka lub naczynia, zalać resztą bulionu, wymieszać i zagotować. Przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut. Otworzyć, posypać kolendrą i tartym serem.
__________________

Odpowiedź z Cytowaniem
  #43  
Nieprzeczytane 21-03-2016, 10:56
bobusie2 bobusie2 jest offline
Senior Member

Zobacz mój nowy profil
bobusie2.polki.pl
 
Zarejestrowany: Sep 2015
Miasto: Poznań
Posty: 1 893
Zdjęcia: 64
Domyślnie Odp: przepisy na zapiekanki

Makaronowa z brokułami

Składniki


4 - 6 porcji:
300 g filetu łososia
sól i pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka oliwy
1 kulka (125 g) mozzarelli
450 g paczka mrożonych różyczek brokuł
100 g makaronu w kształcie świderków (np. cellentani)

Sos:
125 g serka Philadelphia
30 g tartego Parmezanu
125 ml mleka
sól i pieprz do smaku
1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Posypka migdałowa:
4 łyżki mielonych migdałów bez skórek
4 łyżki tartego Parmezanu

Przygotowanie

• Odciąć skórkę z łososia i sprawdzić czy nie ma ości, pokroić w większą kostkę (około 2 cm), włożyć do formy żaroodpornej o wymiarach około 20 x 30 cm, doprawić solą, pieprzem, dodać sok z cytryny i oliwę, wymieszać.
• Makaron ugotować w osolonej wodzie, skracając czas gotowania o około 1 - 2 minuty (uwaga: nie dodajemy więcej makaronu, bo wchłonie cały sos i zapiekanka wyjdzie za sucha). Makaron wyłowić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.
• Wodę po makaronie ponownie zagotować, wrzucić zamrożone brokuły i na większym ogniu zagotować. Gotować przez 7 minut, odcedzić na sitku i przelać chłodną wodą.
• Piekarnik nagrzać do 190 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić naczynie z łososiem i piec przez 10 minut, rybę wyjąć z piekarnika, ale piekarnika nie wyłączać.
• Do małego garnka włożyć Philadelphię, dodać parmezan i mieszając roztopić na małym ogniu, wlać mleko i wymieszać na gładki sos, chwilę podgrzać na małym ogniu, doprawić solą, pieprzem i gałką. Odstawić z ognia.
• Ugotowany makaron wymieszać z sosem serowym oraz pokrojoną na kosteczki mozzarellą, dodać do naczynia z łososiem razem z brokułami i wszystko delikatnie przemieszać i rozłożyć równomiernie w formie.
• Wymieszać mielone migdały i Parmezan, posolić, posypać po zapiekance i wstawić do piekarnika na 15 minut (190 stopni C).
__________________

Odpowiedź z Cytowaniem
  #44  
Nieprzeczytane 21-03-2016, 10:58
bobusie2 bobusie2 jest offline
Senior Member

Zobacz mój nowy profil
bobusie2.polki.pl
 
Zarejestrowany: Sep 2015
Miasto: Poznań
Posty: 1 893
Zdjęcia: 64
Domyślnie Odp: przepisy na zapiekanki

Zapiekanka ze szpinakiem, serem i ziemniakami

Składniki

/ 6 - 8 porcji

1/2 kg szpinaku
1 kg ziemniaków
2 łyżki masła
1 mała cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, drobno starty
1 por (biała i jasno zielona część)
2 gałązki szczypiorku, posiekane + do podania
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka suszonego oregano + do posypania po wierzchu
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
250 g sera ricotta (twarożku)
200 g sera feta
5 jajek
1/4 -1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%
100 g gęstej śmietany 18%
40 g tartego sera (np. parmezan lub cheddar)
oliwa extra vergine


Przygotowanie

• Formę żaroodporną o wymiarach około 20 cm x 26 cm posmarować łyżką oliwy extra vergine. Szpinak opłukać i dokładnie osuszyć, jeśli ma twarde łodyżki - odłamać je.
• Ziemniaki obrać, pokroić nożem lub melakserem na plasterki ok. 2 - 3 mm grubości, włożyć do dużego garnka, zalać wodą, wypłukać, zmienić wodę na czystą (zimną). Posolić i zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 3 minuty lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Odcedzić na sicie lub durszlaku.
• Szpinak włożyć do garnka (może być po ziemniakach), ustawić go na małym ogniu, przykryć i podgrzewać przez minutę. Zdjąć pokrywę, mieszać przez chwilę aż szpinak zwiędnie, wyjąć z garnka i odcisnąć na sicie, grubo posiekać, włożyć do dużej miski.
• Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i zeszklić ją mieszając co jakiś czas. Dodać pokrojonego na kawałeczki pora (najpierw wzdłuż na 4 części, później w poprzek) i czosnek. Posolić i dusić pod przykryciem przez około 8 minut od czasu do czasu mieszając, aż por będzie miękki, ale nie zrumieniony. Pod koniec dodać posiekany szczypiorek. W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 stopni.
• Zawartość patelni przełożyć do miski ze szpinakiem. Dodać gałkę muszkatołową, oregano, natkę pietruszki, świeżo zmielony czarny pieprz i ewentualnie sól. Delikatnie wymieszać.
• Następnie dodać połowę ricotty i połowę sera feta (pokruszonego lub pokrojonego w kosteczkę), jajka uprzednio roztrzepane w oddzielnej miseczce razem ze śmietanką kremową i doprawione solą oraz pieprzem. Wszystko delikatnie ale w miarę dokładnie wymieszać.
• Na dno formy położyć połowę ziemniaków, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć nadzienie szpinakowo-serowe. Na wierzch wyłożyć mieszankę powstałą z pozostałej ricotty, pokrojonej fety, śmietany 18%. Przykryć drugą połową ziemniaków, doprawić je, posypać tartym serem, resztą oregano i skropić dwiema łyżkami oliwy extra vergine.
• Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut, następnie włączyć funkcję grilla i zrumieniać wierzch przez dodatkowe około 5 minut aż wierzch się lekko zarumieni. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Przed pokrojeniem odczekać kilka minut aż zapiekanka zastygnie.


Wskazówki

• Ziemniaki do zapiekanki wcześniej gotujemy, więc nie muszą być pokrojone na bardzo cienkie plasterki.
• Zapiekankę można odgrzewać (np. na patelni) i zamrażać.
__________________

Odpowiedź z Cytowaniem
  #45  
Nieprzeczytane 10-04-2016, 14:46
annaniol annaniol jest offline
Senior Member

Zobacz mój nowy profil
annaniol.polki.pl
 
Zarejestrowany: Aug 2015
Miasto: Mazowieckie
Posty: 836
Zdjęcia: 63
Domyślnie Odp: przepisy na zapiekanki

Ja mam przepis na tradycyjne zapiekanki domowe - ostatnio powstał z przypadku w sumie. Robimy zapiekanki z chleba - kiedy zdarza się nam, że mamy za dużo chleba i za długo leży i nie smakuje już jak powinien. Chleb lekko smarujemy majonezem, ale tak naprawdę cieniutko. Pierwszą warstwę stanowią pieczarki w sosie śmietanowym Najpierw smażymy pieczarki na maśle z cebulą. Później dodajemy trochę soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Następnie pół szklanki śmietany - polecamy Zott 18% - mieszamy z natką pietruszki i koperkiem żeby zalać tym pieczarki i jeszcze chwilę dusić pod przykryciem. Później pieczarki kładziemy na chleb, a na nie ser żółty - koniecznie starty! Czasami dajemy też wiejską kiełbasę albo suchą krakowską pod ser. Na wierzch keczup i gotowe. PIeczemy nasze zapiekanki w 120 stopniach ok 10 minut.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #46  
Nieprzeczytane 14-04-2016, 17:32
smerfetkaaa8 smerfetkaaa8 jest offline
Senior Member

Zobacz mój nowy profil
smerfetkaaa8.polki.pl
 
Zarejestrowany: Jan 2014
Posty: 991
Domyślnie Odp: przepisy na zapiekanki

Ja często robię takie zapiekanki, ale nie dodaję od nich śmietany. Już i bez niej są dość tuczące .
Odpowiedź z Cytowaniem
  #47  
Nieprzeczytane 22-05-2016, 07:53
wyakin wyakin jest offline
Senior Member

Zobacz mój nowy profil
wyakin.polki.pl
 
Zarejestrowany: May 2016
Posty: 1 609
Domyślnie Odp: przepisy na zapiekanki

Zapiekanki to u nas stałość. Najczęściej robię z tego co akurat mam w lodówce na bazie ziemniaków albo makaronu. Do tego kurczak albo kiełbaska, warzywa, sos jajeczno-śmietanowy, posypać serem i gotowe.
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz


Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć
Nie możesz edytować swoich wypowiedzi

BB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 14:18.


Redakcja | Reklama | Regulamin | Polityka Prywatności
Copyrights 2010 Edipresse Polska S.A.
Dalsze rozpowszechnianie tekstów, zdjęć i materiałów wideo opublikowanych w serwisie w całości lub w części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.