Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BLW-Przepisy

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    BLW-Przepisy

    W BLW gotujemy dla całej rodziny... dlatego zachecam gorąco do dzielenia sie smacznymi i zdrowymi "bez soli i cukru" przepisami ...zarówno tymi z książki kucharskiej BLW, jak i naszymi domowymi inspiracjami

    Małgorzata Krzyś
    Mama Basi oraz właścicielka kilku psów rasy Welsh Corgi Pembroke. Doradczyni Noszenia Dzieci w Chustach i Nosidłach miękkich po kursie Akademii Noszenia Dzieci. Specjalistka od metody karmienia dzieci- BLW (Bobas Lubi Wybór) Uczestniczka szkolenia z BLW prowadzonego przez Gill Rapley. Gorąca zwolenniczka i praktyk idei Rodzicielstwa Bliskości i Porozumienia Bez Przemocy.

    Współwłaściciel: http://www.lulamyakademia.pl/

    Współpraca: http://www.babyledweaning.pl/
  •    
       

    #2
    Odp: BLW-Przepisy

    Premiera sezonu 2014 wiosna/lato
    Handmade lody
    skład:
    duzo!
    jabłek
    bananów
    avokado
    cynamon
    mleko
    miksen
    i do foremek z ikei
    Małgorzata Krzyś
    Mama Basi oraz właścicielka kilku psów rasy Welsh Corgi Pembroke. Doradczyni Noszenia Dzieci w Chustach i Nosidłach miękkich po kursie Akademii Noszenia Dzieci. Specjalistka od metody karmienia dzieci- BLW (Bobas Lubi Wybór) Uczestniczka szkolenia z BLW prowadzonego przez Gill Rapley. Gorąca zwolenniczka i praktyk idei Rodzicielstwa Bliskości i Porozumienia Bez Przemocy.

    Współwłaściciel: http://www.lulamyakademia.pl/

    Współpraca: http://www.babyledweaning.pl/

    Skomentuj


      #3
      Odp: BLW-Przepisy

      Ciasteczka czekoladowe koloru gryczanego z mąki razowej, z powidłami śliwkowymi i migdałami


      Składniki, około 20 sztuk:
       1 szklanka z górką mąki razowej (użyłam 1850 orkiszowej)
       1/2 szklanki z górką płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)
       1/2 szklanki mielonych migdałów (lub orzechów)
       1/2 szklanki cukru (użyłam trzcinowego nierafinowanego)
       1 łyżka cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
       2 łyżki kakao
       1 łyżeczka sody
       szczypta soli
       1/2 łyżeczki cynamonu lub 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
       100 g masła (1/2 szklanki) miękkiego lub roztopionego i ostudzonego
       1 pełna łyżka miodu
       1/2 szklanki powideł śliwkowych
       1 duże jajko
       100 - 150 g ciemnej czekolady, pokrojonej w kosteczkę.

      rzygotowanie:
      Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do dużej miski wsypać mąkę, płatki owsiane, mielone migdały, cukier, cukier wanilinowy, kakao, sodę, sól i cynamon lub przyprawę piernikową. Wymieszać.
      W oddzielnej misce zmiksować lub wymieszać miękkie lub roztopione masło z miodem, powidłami i jajkiem. Dodać do sypkich składników i krótko zmiksować lub wymieszać na jednolitą masę, na koniec połączyć z czekoladą.
      Nakładać po 1 łyżce masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wykorzystać połowę masy). Wstawić do piekarnika i piec przez około 13 - 15 minut (ciasteczka po wyjęciu z piekarnika będą jeszcze miękkie, po ostygnięciu odpowiednio zastygną). Upiec podobnie drugą partię ciasteczek. Studzić na metalowej kratce.
      Przepis buchnięty kwestiasmaku.com, oczywiście niezbyt wiernie odtworzony ale efekt i tak bardzo mnie zadowolił Karolinę widać też . Ja w moim wypieku nie dałam połowy szk. cukru a 1/4 wg za duzo, nie miałam powideł więc dodałam sok ze śliwek od teściowej (tego możecie nie dostać ), płatki błyskawiczne zamieniłam na górskie namoczone wodą i to chyba tyle moich odchyłów od przepisu
      Małgorzata Krzyś
      Mama Basi oraz właścicielka kilku psów rasy Welsh Corgi Pembroke. Doradczyni Noszenia Dzieci w Chustach i Nosidłach miękkich po kursie Akademii Noszenia Dzieci. Specjalistka od metody karmienia dzieci- BLW (Bobas Lubi Wybór) Uczestniczka szkolenia z BLW prowadzonego przez Gill Rapley. Gorąca zwolenniczka i praktyk idei Rodzicielstwa Bliskości i Porozumienia Bez Przemocy.

      Współwłaściciel: http://www.lulamyakademia.pl/

      Współpraca: http://www.babyledweaning.pl/

      Skomentuj


        #4
        Odp: BLW-Przepisy

        Polecam blog kulinarny alaantkoweblw.blogspot.com , Mamy prowadzące naprawdę inspirują

        Skomentuj


          #5
          Odp: BLW-Przepisy

          tak
          To moje kochane Poznanianki...
          goraco polecam


          a co wam wyszlo dobrego w tym tygodniu?
          Małgorzata Krzyś
          Mama Basi oraz właścicielka kilku psów rasy Welsh Corgi Pembroke. Doradczyni Noszenia Dzieci w Chustach i Nosidłach miękkich po kursie Akademii Noszenia Dzieci. Specjalistka od metody karmienia dzieci- BLW (Bobas Lubi Wybór) Uczestniczka szkolenia z BLW prowadzonego przez Gill Rapley. Gorąca zwolenniczka i praktyk idei Rodzicielstwa Bliskości i Porozumienia Bez Przemocy.

          Współwłaściciel: http://www.lulamyakademia.pl/

          Współpraca: http://www.babyledweaning.pl/

          Skomentuj


            #6
            Odp: BLW-Przepisy

            Moje odkrycie tygodnia

            za 2gim razem make dałam ryżową, za 1wszym razem zytnią pol na pol z kukurydzianą
            nie dalam grama cukru
            nie dalam proszku do pieczenia

            http://www.mojewypieki.com/przepis/szarlotka-sypana

            smakowite!
            Małgorzata Krzyś
            Mama Basi oraz właścicielka kilku psów rasy Welsh Corgi Pembroke. Doradczyni Noszenia Dzieci w Chustach i Nosidłach miękkich po kursie Akademii Noszenia Dzieci. Specjalistka od metody karmienia dzieci- BLW (Bobas Lubi Wybór) Uczestniczka szkolenia z BLW prowadzonego przez Gill Rapley. Gorąca zwolenniczka i praktyk idei Rodzicielstwa Bliskości i Porozumienia Bez Przemocy.

            Współwłaściciel: http://www.lulamyakademia.pl/

            Współpraca: http://www.babyledweaning.pl/

            Skomentuj


              #7
              Odp: BLW-Przepisy

              W sezonie truskawkowym warto zrobić dziecku taki łatwy i pożywny podwieczorek:

              1/3 szklanki kaszy jaglanej
              1 szklanka wody lub mleka (może być roślinne np. migdałowe)
              szczypta cynamonu
              ew. pół łyżeczki masła lub oleju kokosowego
              ew. pół łyżeczki miodu (dla nieuczulonego maluszka powyżej 1r.ż., najlepiej wielokwiatowy)
              2 garści truskawek

              Kaszę opłukać, przelać wrzątkiem i gotować w wodzie z cynamonem. Po 15-20 minutach wyłączyć gaz i dodać masło/olej i ewentualnie miód. Zostawić pod przykryciem na 5 minut. Wrzucić ugotowaną kaszę do miseczki i jak trochę ostygnie formować mokrymi dłońmi małe kuleczki. Na koniec zblendować truskawki na sos i zalać nim kuleczki jaglane.

              Bardzo fajna potrawa do nauki jedzenia łyżeczką. Warto się wtedy postarać, żeby kuleczki mieściły się na łyżeczce.

              Truskawki mogą uczulać. Dodatkowo takie mocno pryskane mogą wywołać ból brzuszka. trzeba zawsze uważnie wybierać źródło truskawek dla dziecka.
              Mama małej Dziewczynki. Z wykształcenia biotechnolog, a z życia zaangażowana kura domowa. Propagatorka ekologicznie świadomego stylu życia. Pasjonatka zdrowej i ciekawej kuchni. Blogerka: http://dobreposilki.blogspot.com/

              Skomentuj

              •    
                   

                #8
                Odp: BLW-Przepisy

                my mamy truskawki we wlasnym ogrodku i pod folia i daje je synkowi - na razie nic sie nie dzieje w sensie uczulenia, a synek sie zawsze wysmaruje jedną tak, jakby zjadl kilogram

                szarlotka sypana nigdy mi nie wychodzi dobrze, ale sprobuje zrobic cos z tego, co polecacie. dzięki!

                Skomentuj


                  #9
                  Odp: BLW-Przepisy

                  spróbuj piec przez funkcje piekarnika "gora dól"
                  termoobieg czesto powoduje zakalec
                  Małgorzata Krzyś
                  Mama Basi oraz właścicielka kilku psów rasy Welsh Corgi Pembroke. Doradczyni Noszenia Dzieci w Chustach i Nosidłach miękkich po kursie Akademii Noszenia Dzieci. Specjalistka od metody karmienia dzieci- BLW (Bobas Lubi Wybór) Uczestniczka szkolenia z BLW prowadzonego przez Gill Rapley. Gorąca zwolenniczka i praktyk idei Rodzicielstwa Bliskości i Porozumienia Bez Przemocy.

                  Współwłaściciel: http://www.lulamyakademia.pl/

                  Współpraca: http://www.babyledweaning.pl/

                  Skomentuj


                    #10
                    Odp: BLW-Przepisy

                    Mam fajny przepis na muffinki, które zrobiłam w wersji bezglutenowej. Oryginalny przepis jest taki: http://www.domowe-wypieki.pl/przepis...nki-z-jablkami

                    A moja wersja:
                    1 średnie jabłko pokrojone w kostkę
                    1 duża łodyga lub 2 małe rabarbaru pokrojonego w kostkę (można też dać truskawki tak ok. 5-8 sztuk zamiast)
                    100g mąki migdałowej
                    80g mąki jaglanej
                    70g mąki z komosy ryżowej
                    (migdały, kaszę i komosę po prostu mielę w młynku do kawy)
                    2 łyżeczki bezglutenowego i bez fosforanów proszku do pieczenia
                    1/2 łyżeczki sody
                    1 jajo (przy alergii lub diecie wegańskiej można zastąpić 1 łyżką siemienia mielonego + 1,5 łyżki wody
                    70g cukru trzcinowego nierafinowanego
                    70g rozpuszczonego masła klarowanego
                    250g zsiadłego mleka (przy alergii lub diecie wegańskiej można zastąpić jogurtem roślinnym lub mielonymi, moczonymi nerkowcami)

                    Zmieszałam suche i mokre oddzielnie. A następnie połączyłam i wymieszałam 2-3 razy, dodałam jabłko i rabarbar i jeszcze raz 2 razy przemieszałam. Nie może być wymieszanie zbyt dokładnie, bo muffinki wyjdą zbite, mają zostać lekkie grudy. Przerzuciłam ciasto do 12 silikonowych foremek i piekłam 30 minut w 180st.C. Wyszły pyszne i wilgotne. Polecam.
                    Mama małej Dziewczynki. Z wykształcenia biotechnolog, a z życia zaangażowana kura domowa. Propagatorka ekologicznie świadomego stylu życia. Pasjonatka zdrowej i ciekawej kuchni. Blogerka: http://dobreposilki.blogspot.com/

                    Skomentuj

                    •    
                         

                      #11
                      Odp: BLW-Przepisy

                      Podoba mi się pomysł ze zdrowymi lodami i mam takie same foremki!
                      U mnie lody idą tonami :P Ulubione smaki kiwi, gruszka, jabłko, wiśnia, maliny, truskawki, banan - ale absolutnie nie cytrusy. Masz jakiś pomysł na smaczne lody z proponowanych składników?

                      Skomentuj


                        #12
                        Odp: BLW-Przepisy

                        J ateż kupiłam już foremki na lody i latem będziemy małemu robić. Nie ma to jak swoje pewne Pomysłów jest dużo więc warto kombinowąć

                        Skomentuj


                          #13
                          Odp: BLW-Przepisy

                          ja w temacie lodów zadam pytanie, które mnie zastanawia. A od jakiego wieku można dzieciom lody podawać?

                          Skomentuj


                            #14
                            Odp: BLW-Przepisy

                            Napisane przez perpetua88 Pokaż wiadomość
                            ja w temacie lodów zadam pytanie, które mnie zastanawia. A od jakiego wieku można dzieciom lody podawać?
                            pytasz o typowe sklepowe lody czy o temperaturę? Ostatnio pediatra kazał 11 miesięcznemu malcowi koleżanki podawać domowe lody na bakterię w gardle

                            Skomentuj


                              #15
                              Odp: BLW-Przepisy

                              Te ze sklepu to im później tym lepiej Ale jak zrobisz sama to dziecko roczne już może zjeść. To prawda na bakterie i na odpornienie są dobre

                              Skomentuj

                                     
                              Working...
                              X